אנחנו עושים מאמצים רבים מפרידים פסולת ואז שומעים שמועות שלא תמיד הכל באמת מתמחזר. או גרוע מכך שהפריטים הללו לא יכולים להתמחזר, דבר שגורם לי לצמרמורות וחרדות. לכן הגעתי לעשות סדר בבאלגן ולנסות לעזור לכולנו להבין – מה אסור, מה מותר ואיזה סוגי פלסטיק עושים בעיות. לפחות כרגע… עד שייצא לאור עוד מידע חדש ומזעזע שאנחנו נבכה ממנו ואז נעדכן אתכם.
1. לא כל אריזת פלסטיק יכולה להתמחזר
זה לא מספיק רק לחפש את סימן המחזור על גב המוצר. האם ידעתם שרוב אריזות המזון שלנו עשויות משני סוגי פלסטיק עיקריים? ובעיקר אריזות מוצרי החלב? כדי לדעת באמת אם המוצר שאתם קונים מגיע באריזה שיכולה להתמחזר עליכם לבדוק על תחתית המוצר אם כתוב PS או PET. סוג הפלסטיק הנפוץ הראשון במוצרים המשווקים במדינת ישראל הוא PS עשוי מפוליסטירן – פולימר שכיום לא ניתן למיחזור. סוג הפלסטיק הנפוץ השני הוא PET שעשוי פוליפרופילן – חומר שמתמחזר לחלוטין והיום הוא אחד החומרים שממחזרים הכי הרבה בארה״ב (!). גם PP עשוי פוליפרופילן וגם הוא מתמחזר לגמרי. לכתבה מפורטת על הזיהום בסופרים וסוגי הפלסטיק השונים ב ynet לחצו כאן
2. מחקרים רבים מראים ששקיות פלסטיק ״החד פעמיות״ שהחרמנו מהסופר עדיפות מאשר שקיות רב פעמיות
עכשיו אל תקפצו לפני שאתם שומעים עד הסוף. מי מאיתנו לא מכיר שבכל חנות ובכל מקום שאנחנו הולכים אנחנו מקבלים מתנה או משלוח עם שקיות רב פעמיות. בגלל שהשקיות האלה הפכו לטרנד וכל חברה רוצה להיות ״ירוקה״. כולנו מוצפים בבית בכמות מטורפת של שקיות רב פעמיות שאנחנו לא באמת צריכים. והן יושבות ומעלות אבק בבית. לשקיות האלה לוקח יותר שנים להתכלות (אם בכלל הן יתכלו) ואפילו מזהמות עוד יותר. דבר נוסף שמראים במחקרים אחרונים, שייצור שקיות מפלסטיק פחות מזהם מלייצר שקיות נייר, שקיות רב פעמיות מפלסטיק/מכותנה. תוכלו לראות הסבר מעולה ופשוט שמסביר הכל בצורה מדהימה בסרטון של מטיילים בארץ.
אנחנו עדיין לא בעד להשתמש בשקיות מפלסטיק ואנחנו בעד שתהיה לכולנו יותר מודעות לכל הגורמים וכך נוכל לקבל החלטות טובות יותר. אם השתמשתם בשקית פלסטיק עשו בה שימוש חוזר ואז מחזרו אותה בפח הכתום. השתמשתם בשקית נייר? תעשו בה שימוש חוזר ושלחו אותה למחזור בפח הכחול. אם קניתם או קיבלתם שקית רב פעמית מפלסטיק/כותנה תדאגו להשתמש בה ורק בה ולא לקנות אחרות שלא תצטרכו. ואחרי שניצלתם אותה עד תומה, שימו גם אותה למחזור פלסטיק או בדים. בתקווה שאולי יהיו לה חיים נוספים.
3. לא כל הפלסטיק מתמחזר בארץ
על פי הכתבה שפורסמה לפני שנתיים ב-Ynet ב-2019 אביב תעשיות סגרה את מפעל המחזור היחיד שהיה בארץ. מאז (תקנו אותנו אם אנחנו טועות!) כל פסולת בקבוקי הפלסטיק מישראל משונעת למחזור בחו"ל. הסגירה הגיע בעקבות קשיים כלכלים אליהם נקלע המפעל. מה תרם לקשיים הכלכלים? ירידת מחיר הפלסטיק החדש וייצוא מאסיבי של פסולת פלסטיק למיחזור… בחו"ל! ואנחנו לא צריכות להוסיף כמה השינוע מזיק לסביבה.
4. אריזות הפלסטיק שלא יכולות להתמחזר עוברות תהליך הנקרא RDF
בתהליך זה הופכות האריזות במפעלים בארץ לחומר שנקרא Refuse Derived Fuel המשמש לחומר בערה ועובר למפעל המלט של נשר. ה-RDF נוצר מפלסטיק, טקסטיל, קרטון ונייר שלא יכולים להתמחזר. ייצור RDF נחשב כהשבת אנרגיה, כלומר שיטה להפקת אנרגיה מפסולת. והפתרון האחרון שנותר לפני הטמנת פסולת. יש הטוענים שלתהליך זה יתרונות סביבתיים רבים ובאתר האינטרנט של המפעל מצוין שאין פליטות מהשריפה כי היא נעשית בתנורים סגורים.
מזכירה למי שלא ידע או שעדיין לא התחיל להפריד את הפסולת שלו, איזה אריזה מתאימה לאיזה פח
פח הסגול – אריזות זכוכית נקיות וללא מכסה. לדוגמא: בקבוק שמן זית, בקבוקי בשמים, יינות ואלכוהול, צנצנות ריבה, דבש ומיונז וכו.
פח הכחול – קרטונים וניירות. לדוגמא: עיתונים וניירות, קופסאת קורנפלקס, קרטון ביצים ואריזות נייר של סוכר וקמח.
פח הכתום – אריזות פלסטיק. לדוגמא: אריזות מוצרי חלב, ירקות, אורז ופסטה, ממרחים, בקבוקי חומרי ניקוי, אריזות קוסמטיקה, משחות שיניים, שמפו, מגבונים ושקיות פלסטיק.
אריזות מתכת. לדוגמא: קופסאות שימורים, דאודורנט, קוטל חרקים, אריזות מזון לתינוקות ועוד.
קרטוני משקה. לדוגמא: קרטוני חלב, מיץ, שמנת ונוזלים אחרים.
אריזות קלקר. לדוגמא: תחתיות של ירקות בשר ומוצרי חשמל ועוד.
מחזורית – בקבוקי שתייה משפחתיים של ליטר וחצי.
אם אתם צריכים עוד מידע כמובן שאתם יכולים להיכנס לאתר של תאגיד המחזור תמיר ולקרוא עוד. אפילו תוכלו לשאול את דדי לאן האריזה שלכם צריכה להגיע (ברצינות כנסו לראות). אני ניסיתי לשאול אותו מה קורה לבקבוקי השתייה הקטנים ולא הייתה לו תשובה… תוכלו גם להפוך את המוצר שאתם מחזיקים ביד לחפש את הסימון של הפחים (אייקון של פח כתום, כחול וסגול).
כל זה מוכיח שהדבר הכי חשוב שאנחנו יכולים לעשות הוא לצרוך כמה שפחות. להמעיט בייצור פסולת, למצוא פתרונות יצירתיים ולקרוא באינטרנט מה אנחנו יכולים לעשות בשביל להפחית את ייצור הפסולת שלנו. כך בכלל לא נצטרך להפריד את הפסולת כי לא תהיה כזו! כי כמו שאתם רואים לא תמיד אפשר לסמוך על התאגידים הגדולים והמפעלים שימחזרו את האריזות שלנו או שימכרו לנו פלסטיקים מתמחזרים. הכל בידיים שלנו ואם אנחנו נשנה את הצריכה שלנו ונדרוש תשובות הם גם ישנו את הייצור שלהם.