BringThemHomeNow#

דיוויד בואי עשה את זה לפני הארי סטיילס – הגיע הזמן לנרמל כבר לק לגברים

“אני ממש לא מצליח להבין איך הם מרשים את זה" אמר לי גבר בן 50+ על הוריו של חבר לכיתת בנו שמרשים לו… לשים לק לביה"ס. יותר מזה הוא הוסיף, "האמת שזה די נפוץ בכיתה שלהם, רוב הבנים שמים לק". ובעוד אני נפעמתי מהמידע המרגש הזה על בני 9 בישראל. שאר היושבים בשולחן נשארו בשוק והביעו חוסר שביעות רצון. מה שהם לא מבינים שזה לא "משחק" של ילדים אלא טרנד אמיתי ושבירת מוסכמות שלא הייתה עוד בעולם. פדז, הארי סטיילס, קיד קאדי ומשאין גאן קלי הם רק חלק מהסלבריטאים שמורחים ומוציאים ליינים של לקים לגברים. זה הגיוני, מתבקש ונורמלי. עכשיו השאלה היא האם אנחנו כחברה יכולים לתת לזה לקרות? 

נתחיל בהצהרה – גברים ששמים לק זה לא זר זה לא מוזר וזה בטח שלא שמור רק ל"קהילה" מסוימת. אבל ההתייחסות שלנו לנושא כחברה היא בהחלט כך. יותר מזה זה גם לא דבר חדש. ובטח שלא היה רעיון של הארי סטיילס.

לק היה דבר נפוץ אצל גברים ונשים כאחד עוד בשנת 3000 לפני הספירה.

אם מסתכלים אחורה על ההיסטוריה אין אינדיקציה לאיך הפך המוצר הקוסמטי לדבר "נשי". אבל כן יש לא מעט תיעודים לשימוש בלק למגוון רחב של צרכים על נשים וגברים כאחד. כך לדוגמא בחפירות שנעשו בעיר העתיקה אור (היום בעיראק) שנבנתה בשנת 2600 לפני הספירה נמצאה ערכה לצביעת ציפורניים. על פי מקורות באותה תקופה היה נהוג שגברים צובעים את הציפורניים ומסלסלים את השיער לפני שהם יוצאים לקרב. במזרח בשנת 3000 לפני הספירה השתמשו הסינים בלק כדי להבליט מעמדות. אנשי המעמד הגבוהה היו משתמשים בחומרים בהירים כמו שעוות דבורים או חלבון של ביצה. ואילו השליטים השתמשו בפיגמנטים וצבעים חזקים ואדומים. אבל זה לא היה מותר סתם ככה לכל אחד, במידה ונתפסו פשוטי עם בציפורניים המרוחות בצבעי האצולה הם היו יכולים להישפט למוות. כך היה נהוג גם במצרים העתיקה בה היה נהוג לסמן מעמדות לפי צבע הציפורניים.

 אז איך התפיסה השתנתה? אין תיעוד ברור אבל נראה שאי שם ב-1800 לק הפך למנהג השמור לנשים. 

באופן מסחרי לקראת 1930 התחילה חברת הקוסמטיקה רבלון לשווק לק אדום וורוד לקהל הנשי בלבד. אך זה לא מנע מגברים למרוח לק. דוגמאות בולטות הם הזמר דיוויד בואי שהשתמש בלק בשנות ה-80. או שחקן הכדורסל דניס רודמן ורבים אחרים שהמשיכו עם הטרנד גם בשנות ה-90. ולמרות שהדבר לא היה במיינסטרים הוא המשיך להתפתח עם השנים. ב-2007 השיקה חברה בשם Manglaze ליין ראשון של לקים לגברים שנמכר בארה"ב. ב-2013 נפתח בלוס אנג'לס סלון ציפורניים מיוחד לגברים שפנה לקהל הרחב וקרא לגברים לסדר את הציפורניים גם אם הם "לא מפורסמים". ב-2015 מגזין ELLE פרסם כתבה שלמה על כך ש- 'MAN'icures הולכים להיות הדבר החם הבא. כך שזה לא צריך להפתיע אותנו שגברים משתמשים במוצר שכן, הם אף פעם לא הפסיקו. ובכל זאת אפשר היה לראות בשנה האחרונה בתקשורת אין ספור דיווחים בנושא שמדובר באירוע חדשותי פורץ דרך.

אבל אז הגיע הארי סטיילס והצליח כנראה לנרמל אחת ולתמיד טיפוח ולק לגברים 

על פי דיווחים זמן קצר אחרי שהזמר הודיע על השקת מותג הטיפוח שלו Pleasing, מונח החיפוש "איפור לגברים" עלה ב-393% לעומת השבוע שלפניו. עוד הייתה עליה של 72% בחיפוש אחר המונח "לק לגברים" ו-641% עלייה בחיפוש אחר "סרום גברים לשפתיים". ולמרות שסטיילס לא היה הראשון נראה שהוא כן היה ההשפעה הגדולה ביותר על הטרנד. מאז אפשר לראות גם כתבות בנושא במגזיני גברים בולטים כמו GQ, רולינג סטון ועוד.

 סטיילס ידוע בשנים האחרונות כחלוץ שאימץ לחיקו את סגנון ה"ג'נדר ניוטרל" והוא עושה את זה בצורה מרשימה.

החל מהצילומים שלו לווג ועד לשטיחים אדומים, קמפיינים ואפילו בהופעות שלו. סטיילס עולה לא פעם בשמלות, איפור ועקבים. זה בעצם נותן במה לסוג חדש של גבריות ובעצם מנפץ את הסטיגמה על מה "גבר" צריך להיות. אחריו הולכים לא מעט גברים בתעשייה ובעולם שמציגים עוד צדדים וסיפורים ויחד מגדירים מחדש את הגבריות. זה לא עוד "שטיק" סלבריטאי אלא תנועה אמיתית של גברים שנותנים מקום לתוכנות והתנהגויות שרבים באוכלוסייה היו מתייגים מהר מאוד כ"נשיות". הגברים האלה משנים את פני החברה. אנחנו צריכים ורוצים לתת לזה לקרות. להתעלם מהדעות הקדומות ולאפשר לאנשים להביע את עצמם בחופשיות.

ילד אחד באזור המרכז בישראל הלך עם לק לביה"ס. זה הפך לטרנד אצל הרבה מהבנים בכיתה. הילד הזה וההורים שלו ש"מאפשרים" את זה נותנים יד לעתיד טוב יותר. בו כל אחד יוכל להיות הוא עצמו ואנחנו נוכל לעקור מהחברה את הגבריות הרעילה.

Translate