גביע העולם בכדורגל, ה-מונדיאל, יצא לדרך ממש בעוד כמה שעות. אך ערימת השערוריות שהוא סוחב אחריו לא גוועות. נהפוכו, ככל שהאירוע מתקרב מתרבים הקולות שמזכירים את המחדלים והקשיים מול המדינה המארחת. אך בעוד האוהדים מחכים להנות מחגיגה אולטימטיבית של ספורט, מותגים רבים רק מחכים שהיא כבר תיגמר. אז מה הבעיה עם הטורניר? מה עשו המותגים הגדולים? ואיך זה ישפיע על תעשיית האופנה?
מה הוא בכלל המונדיאל ועל מה כולם מדברים?
גביע העולם בכדורגל הוא טורניר הכדורגל החשוב ביותר בעולם. בטורניר מתמודדות הנבחרות הלאומיות לגברים ובסופו יוענק גביע לנבחרת המנצחת. הנבחרת הטובה בעולם! הבעיה? השנה יערך גביע העולם בקטאר שמעלה ביקורת רבה בעולם. למה? הביקורת החלה משמועות כי הקטארים שיחדו את נציגי פיפא כדי לזכות בזכות לארח את האירוע. והמשיכה עד לחוקים הנוקשים במדינה המגבילים זכויות אדם כאלה ואחרות (של נשים, קהילה גאה ועוד). וישנם דיווחים כי בעת בניית האצטדיונים איבדו את חייהם כ-6,500 פועלי בנייה המגיעים ממדינות המזרח (יש לציין כי ממשלת קטאר פרסמה מידע שמפריך את טענה זו).
רבים עוד הביעו דאגה מהתנהלות המדינה בנוגע לאוהדים האירועים המתוכננים בה והמבקרים שיגיעו לאירוע
אך בכתבה שעלתה בתקשורת הבריטית הבטיחו נציגי המדינה כי באירוע ומחוץ לו ינהגו אוכפי החוק השונים בהתאם למאורע. על פי הנאמר הרשויות יהיו "גמישות יותר" ולא יפעלו כנגד התנהגויות שבדרך כלל אסורות במדינה. כמו לדוגמא, מפגן חיבה פומבי (נגיד חיבוק אחרי גול מסעיר?), זוגות לא נשואים שחולקים חדר במלון, שירה של המנוני כדורגל, הנפת דגלי גאווה ועוד.
עוד הייתה שמועה כי תצוגת האופנה הגדולה המתוכננת לא תתקיים. זאת מכיוון שמותגים ודוגמניות רבות לא רצו להגיע למדינה שמפרה זכויות נשים ואת זכויות הקהילה הלהט"בקית. אלא שראש הארגון CR RUNWAY שאחראי על תצוגת האופנה הגרנדיוזית הודיע כי היא תתקיים כרגיל. התצוגה אמורה לאחד מעצבים קטנים וגדולים מהעולם למסלול אחד ענק שאמור לתת במה למעצבי אופנה מקומיים וקטנים מהאזור. "אני יכול לאשר כי כל 150 המותגים המשתתפים מגיעים ולא היה שום שינוי". דיור, לואי ויטון וגוצ'י הם רק חלק מהמותגים שאמורים לקחת חלק.
ומה עושים המותגים הגדולים בנוגע לביקורת?
מותגי על רבים מתחומים שונים מושקעים במאות מיליונים באירוע. רובם, החל ממותגי ספורט ועד לאקשרי ואופנה, לא רוצים להביע דעה. מצד אחד יש להם אחריות, הם לא רוצים לאכזב את הלקוחות והם גם לא תומכים בנעשה במדינה. מצד שני, חלקם מעורבים באופן ישיר או עקיף עם כסף קטארי ולא רוצים לאבד את קהל הלקוחות ממדינות האזור שמוציאות עליהם ואצלהם המון כסף.
אז מה הם עושים? מורידים את הראש. למרות הניסיון לפרסם כמה שפחות את ההשתתפות באירוע והורדת שם המדינה מהפרסומים, רבים חוטפים אש. דיוויד בקהאם לדוגמא, שחתם חוזה של 10 מיליון פאונד כדי לקדם את האירוע מול פיפא, מקבל לא מעט ביקורת. כך גם נעמי קמפבל שאמורה להשיק בזמן האירוע יחד עם קרן קאטרית תוכנית מיוחדת למעצבים צעירים. מותגים אחרים בחרו שלא לקחת חלק, מותג הספורט האמל לדוגמא שמייצר את התלבושות לנבחרת דנמרק בחר לעצב חולצות אדומות ושחורות חלקות כאות מחאה.
ועכשיו נשאלת השאלה איך בעולם מודרני כמו זה שאנחנו חיים בו היום תשפיע השתיקה של אותם המותגים שבוחרים להמשיך עם האירוע בפרופיל נמוך. האם אנחנו הצרכנים שדורשים מאותם מותגים בעלי השפעה לנקוט עמדה נזנח אותם כאשר הם לא עומדים בציפייה שלנו? והאם מותג על כזה או אחר יכול לקחת אחריות על הנעשה במדינה אחרת או בכלל צריך להתייחס אליה?