כמו בכל בוקר קמתי היום ופתחתי את ערוצי התקשורת השונים כדי להתעדכן במתרחש בלילה. בדרך כלל הידיעות מדווחות על סיפורי זוועות כאלה ואחרים שקורים בארץ. לכן די בזריזות אני מדפדפת הלאה. אך הבוקר תפסה את העין שלי הכותרת – ״מהפכה במדי החיילות בצה״ל: החל מאוגוסט 2023 יוכלו חיילות לבחור אילו מדים הן רוצות ללבוש בשירות!״. סוף סוף משהו חיובי.
אמנם בדיוק ציינתי שלוש שנים לשחרורי מצה״ל אך עדיין זו ידיעה שעל פניה ריגשה אותי.
כבר לפני שנים היו שמועות שמתכננים להוביל את המהלך הזה. אבל במדינת ישראל כמו במדינת ישראל לתהליכים כאלה יש את הקצב שלהם ולא באמת היה צפי נראה לעין. אישית אני לא יכולה להגיד שנכוותי ממדי הבנות בצבא כי שירתתי בתור מפקדת טירונים. בתפקיד זה הבנות מקבלות בבקו״ם מדי ונעלי בנים. אבל שמעתי לא מעט מחברותיי ששירתו בתפקידים אחרים.
אם נשים בצד את המראה החיצוני של המדים (שבסדר מדים לא אמורים להיות יפים, גם מדי בנים זה לא שיא הסטייל), רוב התלונות במשך השנים היו בנושא נוחות.
המכנסיים שמקבלות החיילות צמודים ובעלי כיס אחד קטן אחורי. לרוב בגזרה נמוכה מאוד שיוצרת תחושה לא נעימה ומראה בעל ראשי תיבות המוכרים לכולנו – קפ״ק. הסיוט הגדול של כל אישה. שמעבר באמת לנראות, דווח על ידי חיילות רבות שבטווח הארוך והלחץ יכול לגרום באמת לבעיות בריאותיות. לעומת זאת במכנסיים של הגברים יש כיסים רבים בשני הצדדים, מרווח תנועה וגזרה גבוהה המאפשרת לנשום שם באזור.
אחרי ששמחתי בשמחתן שהדור הבא של חיילות צה״ל יוכלו לנוע בחופשיות במדי א׳, התפניתי למחשבות ביקורתיות על למה בעצם ההבדלה הזו מלכתחילה?
ממה נבעה ההחלטה של צה״ל לייצר מדים שונים לגברים ולנשים? ואיך קורה שרק בשנת 2022 מגיעים ללתקן את זה? אי שם בתקופת קום המדינה כשצה״ל הוכרז כצבא רשמי הוחלט שנשים ישרתו בתפקידי פקידות. מנהלה ועורף בלבד. לכן יוצרו עבורן חולצות מכופתרות וחצאיות עד גובה הברך. זאת מתוך מחשבה שמזכירה צריכה להיראות ייצוגית, מכובדת ונשית. זאת למרות שרגע לפני "צה״ל" נשים לחמו לצד גברים במחתרות השונות ואז כשכבר הייתה מדינה מאורגנת דחקו אותן הצידה מתפקידי לוחמה לתפקידי מטה.
רק בשנות ה70 הוחלפו החצאיות במכנסיים, ועדיין בגזרה שונה משל הגברים. גרסת המדים כפי שאנחנו מכירים אותה היום נכנסה לצה״ל בשנות ה-90. מאז העולם התקדם ולאחר התנגדות והתעקשות מצד חיילות צה״ל התחילו לשלב יותר ויותר נשים בתפקידי פיקוד ולוחמה. נשים אלו קיבלו בשוויון לגברים את מדי הבנים.
כיום בצה״ל יש ערבוב מגדרי ברוב היחידות, מה הכוונה? כולם עושים את כל התפקידים.
לדוגמה אפשר בקלות למצוא אישה לוחמת וגבר פקיד. אז למה בעצם גבר שמשרת בתפקיד עורף מקבל עדיין את מדי הגברים ואישה שמשרתת באותו תפקיד את מדי הנשים? כבר אין לזה תירוץ. אולי מישהו שם למעלה נהנה מלראות נשים במדים צמודים? כי נשים הן בהכרח סמל מיני לפני שהן יכולות להיות חיילות חכמות חזקות ותורמות?
אם למישהו יש תשובה הגיונית אשמח שתשתפו אותי. כי ככל שאני מנתחת את זה יותר אני לא מצליחה להירגע ומרגיז אותי לחשוב שבמדינה מתקדמת וליברלית כמו שמדינת ישראל מנסה לייצג את עצמה לפחות, מהלך שוויוני כזה ייצא לפועל רק בשנת 2023.
אני מניחה שכדאי להתמקד בחיובי, שטוב מאוחר מלעולם לא ועוד צעד קטן לטובתנו. מאחלת לנו שנמשיך לצמצם את הפערים, במלחמות קטנות, שקטות ורועשות ביחד, בדיוק כמו שאנחנו יודעות.