אני הכי בעד שיווק בטיקטוק, כמו שקוראי המגזין שלנו כבר יודעים, אבל האירועים האחרונים בעניין האפליקציה גרמו לי לשאול את עצמי – האם עידן השיווק בטיקטוק ייגמר בקרוב? חדשות רעות ל-80 מיליון האמריקאים שמשתמשים בטיקטוק בארה"ב – יש סיכוי שהאפליקציה תהיה לא חוקית בקרוב.
@kamgregory UMM?😭 what do y’all think? does it look like a bruise or is it giving? #purpleblush #makeupchallenge #makeup #greenscreenvideo #ColorCustomizer ♬ I Think I'm in Love – AWS
טראמפ צדק? הגבלות באמריקה על האפליקציה הסינית
מה זה בכלל אומר? זה יכול להתבטא באיסור על התקנת האפליקציה במכשירים בבעלות ממשלתית. או לפחות באתגר להתקין אותה כי ייאסר על אפל וגוגל לארח את טיקטוק בחנויות האפליקציות שלהן. בעידן האובר-פיקוח הרבה חברות עוברות סדרת בדיקות, אבל טיקטוק יותר מכולם, תחת זכוכית מגדלת.
כבר ב-2020 הנשיא לשעבר טראמפ יצא במסע תקשורתי נגד האפליקציה הסינית. הוא חתם על צווים נשיאותיים שאוסרים על ביצוע עסקאות עם בייטדאנס (חברת האם של טיקטוק). ואפילו חייב את החברה למכור את פעילותה לחברה אמריקאית (סיידנוט – מעשים כאלה לא הולכים באותו קו עם הרוח הקפיטליסטית החופשית של ארה"ב. היא יותר מזכירה התנהלות של מנהיגים אחרים, מולם המדינה מנסה להתגונן בכך. הו, האירוניה). בית המשפט אמר ביג נו נו, וכשביידן נכנס לתפקיד הוא חיזל"ש את כל העניין. ובכן, 2023 ואנחנו פותחים את זה מחדש. אולי הג'ינג'י הפסיכוטי צדק לפחות במשהו אחד.
אז למה בעצם טיקטוק כל כך מאיימת?
בתקופה שבה יחסי ארה"ב-סין אינם זוהרים, הפופולריות של טיקטוק היא איום על העליונות הטכנולוגית של אמריקה (כלומר, גם אני משתמשת פחות באינסטגרם של מטא, מאז שיש לי טיקטוק). אבל מחוקקים אמריקאים נוטים הרבה יותר להצביע על האיום הנתפס על הביטחון הלאומי. זאת מתוך אמונה שהממשלה הסינית משתמשת באפליקציה כדי לרגל אחרי אמריקאים. וכן גם לדחוף אליהם תוכן מזיק באמצעות אלגוריתם ההמלצה החזק אך המסתורי של האפליקציה. האמריקאים האלו והקונספירציות שלהם, נכון? ספציפית כאן, יש סיכוי שזוהי המציאות.
@oliviadaytonn my new favorite hair tool 🥹 @dyson #dyson #dysonhair #thatdysonmoment #ad #blowout #blowouthair #hairhowto #hairtutorial #blowouts #hairtutorial ♬ GASLIGHT – INJI
מנהיגי סין לא בוחלים באמצעים, בלשון המעטה. טיקטוק ובייטדאנס אמנם מצהירות שהן שומרת על פרטיות המשתמשים ושהן לא מעבירות מידע לרשויות בסין. אבל במידה וממשלת סין רק תרצה, איום קליל וגם החזק ביותר יתקפל.
ומה יכול לקרות אז? אם אנשים בעמדת השפעה עושים שימוש בטיקטוק, לבייג'ינג יש גישה אליהם. הם אפילו לא צריכים לשתף מידע רגיש בפלטפורמה בעצמם, בוא נאמר שיש מספיק סרטונים מפוקפקים או מביכים בטיקטוק שאם צפית בהם, אתה עלול להיות בסכנה לסחיטה. זה גם נכון ההפך, כמו שסין יכולה להוציא מידע מטיקטוק, היא יכולה לשתול בו מסרים פוליטיים או חברתיים שנוגעים לאמריקה.
המגעים האלו בין טיקטוק ודאנס בייט לבין ממשל ארה"ב מתקיימים כבר בערך שנתיים ואין ספק שהם מעלים את המודעות לגבי היתכנותה המפוקפקת של האפליקציה.
איסור גורף בינתיים אין, (אני לא מאמינה שיהיה) אבל ב-19 מדינות בדרום כבר הכריזו הגבלות משל עצמן על שימוש באפליקציה. אם אכן יהיו הגבלות גורפות יותר, ירגישו את זה במיוחד – מותגי האופנה והביוטי המסתמכים על טיקטוק לשיווק. וגם יוצרים שההכנסה שלהם במשרה מלאה מגיעה מהאפליקציה. כרגע נבצר מהם להגיע ללקוחות פוטנציאליים במדינות מסוימות, והם מאבדים נתחים מהמעורבות שהביאו המשתמשים איתם.
ומה לגבי מבחינת המשתמשים שבמדינות שלהם זה עדיין חוקי? אנחנו, דור ה-Z חווינו כבר די הרבה סקנדלים ופייק ניוזים בחיינו, ואנחנו לא מתרגשים מכל באז ממשלתי. בינתיים, לפי דיווח בווג ביזנס, המשתמשים הצעירים לא עוזבים את האפליקציה, והתחזיות דווקא מצביעות על עלייה בצריכה דרך טיקטוק ב-2023. אז מי כן יכול להשפיע עלינו אם לא הממסד? טוב, אנחנו עצמנו.
טיקטוק מייד מי נוט טו ביי איט
מתוך הסאונדים השמורים שלי – "אל תקנו את האגג מיניז. את הדייסון אייר-ראפ. אל תקנו את השרביט של שרלוט טילבורי. אל תקנו את האיירפודס פרו מקס. אם תקנו אחד מאלו – פצצה תתפוצץ".
אני מתה על זה שאנחנו דור כזה אניגמטי, שהדור שלפנינו לא עומד בקצב. כולם חשבו שהדרך הכי טובה לשווק לנו היא דרך משפיעניות שעושות לנו שטיפת מוח כמו שגלגלצ עושים על שיר של אליעד נחום. סרטוני ה"המלצות" מקיפים אותנו מכל עבר, וזה באמת עובד, באופן אובייקטיבי לחלוטין. עד כה חיינו בקונספציה שהמוצרים שמגיעים לעמוד הבית שלנו בטיקטוק ישנו את חיינו, וההזמנות זרמו – מליפ אויל של דיור לשמן של אולפלקס.
@eliseeatsplants considering that the rare beauty blushes each last a lifetime, you may not need 6 of them #deinfluencing #makeup ♬ original sound – elise maria
ועכשיו, המגמה האחרונה בטיקטוק היא מגמת אנטי לעניין הזה.
יוצרים יוצאים עם המלצות מה לא לרכוש, נותנים את דעתם הכנה על מוצרי יופי פופולריים, וקוראים לעצמם מבטלי – השפעה. לא כל הטיקטוק-ויראל הוא זהב. להאשטאג #de-influencing יש יותר מ-30 מיליון צפיות. הצריכה של דור ה-Z לא רציונלית, היא יותר אמוציונלית. אנחנו מושפעים ממשפיעניות כי יש לנו פומו, לכולם יש את המוצר הזה ורק לנו אין. מה אנחנו מפספסים? אז אנחנו קונים את זה, ואז מגיע מוצר חדש, ואז עוד אחד, ואנחנו לא עומדים בקצב. זה כאילו יצרנו לעצמנו בית סוהר של צריכה. ועכשיו – התעייפנו מהמבול המטריאליסטי הבלתי פוסק הזה.
האם הטרנד הזה ישפיע על צריכה דרך טיקטוק? ובכן, לא לחלוטין. האנטי-משפיעניות לא בהכרח מפחיתות צריכה והמגמה לא קשורה אפילו לאובר-צריכה וקיימות, היא קשורה לאמון. היא אומרת לנו לא ללכת כמו עדר אחרי כל טרנד, להטיל ספק, להמתין רגע לפני שאנחנו שולפים את הכרטיס ולשאול את עצמנו האם הקנייה הזו היא אימפלוסיבית או הכרחית. לדעתי, הפומו חזק מכל, ופיתחנו איזשהו הרגל. הצרכנים כנראה יישארו בטיקטוק, פשוט יידרש יותר שכנוע כדי להביא אותם לרכישה. או אולי התפוצצות ויראלית של מוצר דווקא תגרום לרכישה של "דופים" – אלטרנטיבות ידידותיות יותר במחיר למוצרים הפופולריים.
אז איך הכל משפיע על המשווקים? האם המותגים באמת יפסיקו להשקיע כסף בטיקטוק, או שהאיומים האחרונים לא משפיעים על הדבר?
בתור נציגה של דור ה-Z, הכסף עדיין שם. המגמה האנטי צרכנית וההגבלות הממשלתיות על האפליקציה, לא אומרות שצריך לא להשקיע בה, אלא רק מוכיחות שוב לחברות שאסטרטגית השיווק הטובה ביותר, היא להשקיע במימדים רבים ושונים. לא לצאת מטיקטוק, אבל לזכור להפעיל גיבויים. כידוע, שום רשת חברתית לא מובטחת, אף משפיענית לא תשפיע לנצח, והכי חכם לשמור על גיוון – לרוץ במקביל על שלל פלטפורמות ואף לא לזנוח לחלוטין את שיטות הפרסום המסורתיות יותר.