לא מדובר בפרקטיקה חדשה. אבל הדבר מאוד מרגיז. דווקא עכשיו כאשר כולם, כולל מערכת המגזין הזה, קוראים לקנות מוצרים מחברות בארץ ולהשאיר את הכסף בארץ… בחרו מספר חברות להעלות את מחירי המוצרים שלהם בצורה דרסטית. כל כך דרסטית שלמרות שהם מציעים כרגע באתרי הסחר שלהם בין 30% ל-50% הנחה הם עדיין מרוויחים יותר ממחיר אותו מוצר לפני חודש. האם זה בכלל חוקי?
העלאת מחירים מגמתית לפני חודש נובמבר היא פרקטיקה מוכרת ומפוקפקת אחריה אנחנו עוקבות לאורך זמן.
במשך שנים ראינו את זה קורה באוקטובר. חברות בארץ ובעולם מעלות את מחירי המוצרים שלהן שניה לפני שהן נכנסות לחודש ההנחות הגדול. לפעמים מדובר בהעלאת מחירים של כמה שקלים, כזו שלא משנה משמעותית את ההנחה שנקבל בהמשך. ולפעמים מדובר בהעלאה של 50% כאשר בחודש נובמבר נקבל על אותו מוצר הנחה של… נחשו 50%.
בשנים קודמות ניסתה הרשות להגנת הצרכן להילחם בפרשנות הנזילה של המונח מבצע. היא ניסתה לקדם חוק המעגן את "מבצע" וקובע כי הוא חייב לחול על המחיר הזול ביותר של המוצר בשלושת החודשים האחרונים. וכן גם שמוצר לא יכול להימכר במבצע במחיר גבוה מהמחיר ה"רגיל" שלו. חוק שנועד בעיקר לרשתות השיווק אבל יכול לעזור גם בתעשיות וקטגוריות אחרות.
אלא שהשנה קרה דבר חדש. אנחנו במלחמה, רבים וטובים קוראים לקנות בארץ. לא להזמין מחו"ל ובטח שלא מאלו שלא עמדו או עומדים לצד מדינת ישראל.
הצרכנים שנענים לקריאה הזו, מקפידים למצוא את המוצרים שהם צריכים בארץ. ובאופן מאוד משמח מצליחים בפעם הראשונה לשמור את הכסף שלהם בארץ כסף שהמדינה כולה זקוקה לו מאוד כעת. אלא שהיו חברות גדולות בתחום האופנה והלייף סטייל שראינו באתרי הסחר שלהם כי לפני הנחת נובמבר הגדילו והעלו את המחירים שלהם ב-200 עד 300 שח בערך. וכך נוצר מצב כי פריט שיכולנו לקנות בתחילת עונה עם הנחת מועדון בסכום איקס. עולה היום בהנחות נובמבר איקס ועוד כבערך…150 שקלים. יש לציין כי אותם מוצרים הם מוצרים של חברות בינלאומיות. כאלו שאפשר בהחלט להשיג באתרים בינלאומיים במחירים נמוכים בהרבה.
אז נכון, בעולם וגם בארץ רואים כיצד האינפלציה וכן גם השפעות הפוסט קורונה גורמות לצרכנים לבזבז פחות. מעבר לים חוששות חברות רבות להציע הנחות ענק כמו בשנים עברו. מהסיבה הפשוטה שהם כבר בהפסדי ענק וצריכים כל דולר. אלא שכן התפיסה היא אחרת. המלחמה גרמה לנו לשנות גישה בצרכנות ומשום מה יש מי שבוחרים שוב לפגוע באמון הצרכן הישראלי.
אז מה בדיוק בחרתם לעשות? לנצל את הקהל שלכם שרוצה דווקא עכשיו לחזק עסקים ישראלים?
חברות ענק ישראליות – יש לכן אחריות על ההתנהלות הכלכלית של הצרכן הישראלי, הניצול הציני שלכם לאורך השנים הוא זה שגרם לו לחפש מחירים שפוים מעבר לים. עצוב לראות שאתן בוגדות ומנצלות אותו בו ברגע שכזה. ומערערות את הדרך החשובה שעשינו ב"תפיסת הצרכנות הישראלית" בחודש האחרון.
בנושא אחר – מכתב פתוח של תעשיית האופנה הישראלית קורא לתעשייה הבינלאומית להפעיל לחץ למען החזרת החטופים.