אופנה ומלחמה, על כמה שהן נבדלות זו מהשניה בראש שלנו, חיות ביחסים משמעותיים מאז הקיום האנושי. בפרק 7 של העונה החדשה של "סיידנוט", שוחחנו על כך עם חוקרת האופנה אריאלה גרבר, מייסדת הבלוג Timeless Hemlines.
מי מהאמירות הבאות היא אמת לאמיתה?
– הוגו בוס עיצבו וייצרו מדים לצבא הנאצי.
– קוקו שאנל גנבה את הבעלות על המותג שלה משותפה היהודי לאחר שסחטה אותו בזמן השואה.
– ה"גרמנט דיסטריקט" בניו-יורק נוסד על בסיס בריחה של יהודים מהפוגרומים בברית המועצות בסוף המאה ה-19.
– נשים החלו ללבוש מכנסיים בזכות תהליכים כלכליים שהתרחשו במהלך ולאחר מלחמת העולם הראשונה.
ובכן, כל התשובות נכונות. ההיסטוריה מלמדת שאופנה ומלחמה שזורות זו בזו.
מעבר למדי צבא וכלה בענידת סיכות למען סולידריות, בצבעים שאנחנו לובשים ובחומרים והבדים – וכן, גם טרנד השפמים לוקח חלק במשוואה הזו. אופנה ואומנות מגיבות למציאות, והמציאות משתנה תדיר ומתהפכת בזמני חירום ולחימה, במאמצים לאומיים ובסיטואציות חברתיות חריגות.
השבוע ישבנו לשיחה ארוכה ומרתקת עם אריאלה גרבר על השינויים ההיסטוריים העולמיים ששווה ללמוד מהם על אופנה ועל ההתפתחות שלה. או על ההתמודדות של האנושות באחד מהתחומים הכי קרובים אלינו לגוף – אופנה. כשאנחנו מצויות במצבים של אי-ודאות, כל כך הגיוני להיתפס למה שמגן עלינו, גם אם זו שכבה דקה בקיץ הישראלי וגם אם זוהי חלפ"ס אטומה ועבה.
שינויים בתעשייה בעקבות מלחמות הולידו עד היום חלק מהמותגים האהובים (או השנואים עלינו), טרנדים מפוקפקים (שרוואל, למשל) וגם שינויים בחומרים מהם בגדים עשויים, בכלל. ולא רק בעולם אנחנו יכולות לראות ולחשוב על התהליכים האלו, אלא גם ממש כאן, בישראל, שבה האופנה מתמודדת עם מלחמות תמיד, עד כדיי כך שקשה לדמיין אותה ללא מלחמות וההשפעות שהן מותירות בה.
אז אילו השפעות מעניינות היו למלחמות על היסטוריה של האופנה, ואילו השפעות אנחנו עשויות לראות כאן בישראל בעקבות "חרבות ברזל"? הכל בפרק החדש של סיידנוט!