בחודשים האחרונים אנחנו רואים איך ענקיות הספורט הבינלאומיות נופלות מגדולתן. המכירות עומדות במקום, הלקוחות מאוכזבים והמשקיעים מוציאים את הכסף. זאת למרות שתעשיית הסניקרס והפרפורמנס בשיא של כל הזמנים. אז מה קורה מאחורי הקלעים?
כל הנתונים מצביעים על כך שתעשיית הספורט צומחת וגדלה בצורה יותר משמעותית מתעשיית האופנה בשנים האחרונות.
למה אתם שואלים? מגפת הקורונה נתנה לתעשיית הספורט את הבוסט הכי משמעותי מאז נוסדה. כולם התחילו להתאמן, ללבוש בגדים נוחים יותר ולהתעניין משמעותית יותר בסניקרס. בשנים האחרונות ראינו איך השחקניות המובילות אדידס ונייק הופכות כל שת"פ למכרה של זהב. איך חברות האופנה הצומחות דוגמת אלו יוגה או לולולמון מצליחות להתרחב למימדי ענק ולהשתלט על כל פינה בעולם. וגם איך מותגי הנעלה כמו ON או HOKA הופכים למוצר מוכר ובסיסי כמעט בכל בית.
אלא שלמרות כל זה בשנה האחרונה אנחנו רואים איך כל אותן חברות מגיעות למצב בו הן… מפסידות. הדוגמא הטובה ביותר היא השנה הקשה של נייק ב-2023. היא לא עמדה ביעדים שהציבה והצמיחה שלה הגיעה לאחוז בודד. המכירות בסין אמנם גדלו אבל בשווקים של אירופה וארה"ב הם ירדו משמעותית. וגם קונברס שלה, שהיתה אמורה להיות נקודה של אור, חוותה ירידה של 11% ברחבי העולם. והיא לא היחידה, רק בשבוע האחרון דווח כי המניה של ענקית ספורט והנעלה אחרת ON נפלה ב-19% לאחר שהחברה הודיעה שתצמח ב-2024, רק ב-30%.
אז מה מעכב את חברות הספורט בצמיחה אל מול חברות האופנה? סקירה חדשה של BOF מציעה אספקט שאולי לא חשבנו עליו – חדשנות.
בעוד בתעשיית האופנה בכל עונה מציעות החברות קולקציית מוצרים חדשות ומסקרנות. בתעשיית הספורט להציע לקהל "חידושים" דורש הרבה… חדשנות. כי כמה כבר יכולה תעשיית הספורט לחדש עם צבעים וגזרות חדשות. בסופו של יום המוצרים הם בסיסיים ובלתי ניתנים לשינוי מהותי. כלומר, חזית ספורט תמיד תהיה חזיית ספורט. כדי להציג חזיית ספורט חדשנית שתסחוף את השוק תצטרך החברה להמציא טכנולוגיות מהפכניות. ועל פיתוחים כאלה מבזבזים המון זמן ומשלמים המון כסף.
על פי הכתבה של בריאן בסקין, חברות הספורט שממשיכות לגדול הן אלו שיש להן עדיין קטגוריות חדשות להתפתח אליהן. אחת הדוגמאות שהוא נותן היא ההתרחבות של ALO יוגה לבגדי הגברים, סקטור שחיזק את המותג מאוד. גם פה בארץ אפשר לראות את הדוגמא הזו באה לידי ביטוי הרחבת ליין הגברים של חברת פנטה ריי והקמפיין האחרון שלהם שהוקדש רק לקהל הזה.
אבל האם ההבנה הזו תחלחל לאותן חברות ונראה דחיפה גדולה להמצאות ופיתוחים טכנולוגיים חדישים? אנחנו ממש מקוות שכן.