BringThemHomeNow#

גם אסוס קורסת – למה אתרי הסחר הבינלאומיים לא מצליחים למרות הכל?

בחודשים האחרונים אנחנו עדים לעשרות אתרי סחר בינלאומיים שפשוט קורסים. בין אם מדובר בענקית הסחר FARFETCH שנמכרה ברגע האחרון או MATCHES שנסגרת. אבל מסתבר שלא רק אתרי סחר המיועדים לאופנה גבוהה בקשיים. בימים האחרונים הגיע דיווח גם על קשיים של לא אחרת מאשר אסוס. לקשיים האלה יש משמעות אדירה לתעשייה וגם מוסר השכל חשוב. 

בעשורים האחרונים נסקו אתרי הסחר הבינלאומיים במהירות אסטרונומית ומבלי להביט לאחור. תרבות הצריכה שלנו השתנתה יחד איתם והיה נראה כי פלטפורמות איקומרס הן העתיד. 

אלא שהחודשים האחרונים הוכיחו בצורה שלא משתמעת לשתי פנים שאתרי האיקומרס יוקרתיים ככל שיהיו, פשוט לא מצליחים. בין אם מדובר בהצלחה מסחרית או הצלחה שיווקית רחבת היקף, מרביתן פשוט קרסו. קחו לדוגמא את אתר הסחר היוקרתי MATCHES שחיפש קונה שימנע ממנו להגיע לפשיטת רגל ונמכר בסכום זעום (בהשוואה לשווי שלו בעבר) של 52 מיליון פאונד. כמה שבועות בודדים לאחר מכן ולמרות המכירה, הודיעה החברה שאי אפשר להציל את הארגון והיא מפרקת אותו.

ממש כמוה גם ענקית הסחר FARFETCH זו שהייתה חוד החנית של התעשייה נמכרה ברגע האחרון וקיבלה מחברת קופנג הקוריאנית תזרים מזומנים שהצליח למנוע קריסה קטסטרופלית. YOOX NET A PORTER שוב מחפשים מי שיקנה אותם אחרי שהאפשרות להתמזג עם FARFETCH ירדה מהשולחן. ואתרי הסחר SAKS וגם MODA OPERANDI מחפשים משקיעים בצורה נואשת. 

את הקשיים כולנו מכירים, אנחנו חלק בלתי נפרד מהמערכת שהובילה אותנו בדיוק לנקודה הזו.

אותם אתרי סחר ענקיים לימדו אותנו הצרכנים לחפש מציאות, ואף פעם לא לשלם על משהו מחיר מלא. הם טיפחו את הצורך שלנו להתחדש ולרכוש כל הזמן. טיפחו את התחושה שתמיד יש עוד משהו אחד שאנחנו חייבים שיהיה לנו. הם לימדו אותנו שאפשר להחזיר בחינם (!) בלי להתחשב בעלות תפעולית, הסביבה או העובדה שלרוב המוצרים האלו לעולם לא ימכרו שוב. הם הפכו אותנו למכונה משומנת שדורשת עוד ועוד ומוכנה תמיד לשלם על כך כסף. כך פעם אחר פעם הם יצרו לעצמם עוד ועוד צרות.

רבים טענו כי מדובר בבעיה רק של סקטור היוקרה. טענו כי הצרכנים השאפתנים, מעמד הביניים שקונה את המוצרים הזולים של בתי האופנה, נעלמו. אבל נראה שהידיעה על הירידה המשמעותית במכירות של ענקית הסחר ASOS מסמנת משהו אחר. לא רק סקטור היוקרה חווה קשיים, אלא תעשיית האופנה כולה. בשנה האחרונה המניה של ענקית הסחר הבריטית אסוס ירדה ב-50%. עוד חלה ירידה של 18% בכמות המכירות של האתר וזה רק בחצי השנה האחרונה. זה כשהתחזיות מנבאות לאסוס ירידה של עוד בערך 15% בשנת 2024. 

ומה קורה עכשיו? אתרי הסחר, המותגים ותעשיית האופנה כולה הגיעו יחד לצומת דרכים.

האם להמשיך לדחוף מוצרים בכל מחיר? האם הצרכנים בכלל יכולים להניע חברות לצמיחה אסטרונומית כמו שמבקשים המשקיעים? והאם הגענו לנקודת הסף ממנה עוד אין לאן לצמוח? האם הגענו לרגע בו תרבות הצריכה פשוט נעצרת? מנקודת מבט עיתונאית בלבד, אפשר לומר שההתעשייה הפכה כל כך מהירה שהצרכנים פשוט התעייפו. לא נשתמש במונח שבעו, כי בכל זאת, קפיטליזם. 

אבל כן עייפנו, מכמות הקולקציות, כמות השתפים, כמות המוצרים וכמות הפרסומים השיווקים. ועכשיו כשאנחנו קצת (אולי) לוקחים אוויר, אותן חברות ענק שבנו על הכסף שלנו… פשוט מתמוטטות.

Translate