תעשיית האופנה הבינלאומית הכריזה בשנים האחרונות חרם על הכותנה הסינית. מה שהחל בתנועה צרכנית הפך לחקירות וחוקים של ממש אשר שינו את מאזן הכוחות בשוק. אלא שכעת מתברר כי למרות החרם יש מוצרים המכילים או מיוצרים ממנה. איך זה קרה? הנה הפרטים.
על פי חקירה מיוחדת של רויטרס, ב-19% מהבגדים אשר נמכרים במערב היום נמצאת כותנה סינית
כן מדובר באותה כותנה מפורסמת אשר מגיעה מאחד מאזורי הגידול הגדולים ביותר באסיה, מחוז שינג'יאנג בסין. למה הכותנה הוחרמה אתם שואלים? מהסיבה הפשוטה, הייצור שלה נקשר לכאורה למחנות העבודה של המיעוט האויגורי בסין.
מדובר לכאורה בקבוצת מיעוט מוסלמי אשר נרדפת ונלקחת לעבודת פרך כנגד רצונה החופשי בסין שנים האחרונות. על פי הדיווחים מהעולם מאות אויגורים הועברו מאז 2017 למחנות ׳חינוך מחדש׳. בהם עבדו במפעלים בניגוד לרצונם וחייו במתקני כליאה בתנאים קשים.
ב-2021 נחקק בארה"ב חוק האוסר שיווק מוצרים המכילים או קשורים להפרת זכויות האדם במחוז שינג'יאנג.
על פי הממשל האמריקאי, סין מבצעת במיעוט האויגורי רצח עם וכן גם משתמשת בו לעבודות כפייה. החוק נולד במטרה למנוע מהצרכן האמריקאי רכישת פריטים שנוצרו על ידי הפרת זכויות אדם. בפועל הוא יוצר גרין וושינג. התחקיר של רויטרס מצטט מחקר מ-2022 שקבע כי כותנה המגיעה מהמחוז נכללת ב-87% מהמוצרים המיוצרים בסין. וכ-23% מהמוצרים המיוצרים בשאר העולם.
עוד טוען התחקיר כי המוצרים המשווקים בארה"ב בהם נמצאה כותנה סינית הם כאלו אשר לא יוצרו בה. משמע – פריטים יוצרו במדינות המזרח שם עדיין רוכשים את הכותנה הזו בלי בעיה. את ממצאי התחקיר השיגו בזכות מחקר שנערך על ידי 2 חברות המתמחות במדע DNA. הדגימות נלקחו מכ-822 מוצרי לבוש אשר נרכשו משלל חברות המוכרות בתחומי ארה"ב. אל ש-2 החברות שביצעו את המחקר סירבו לציין מאיפה נרכשו אותם מוצרים.