BringThemHomeNow#

קיץ מקיים יותר: איך לשדרג את המלתחה בלי להחמיר את משבר האקלים

זה לא סוד שחידוש המלתחה לא בהכרח עולה בקנה אחד עם צרכנות מקיימת. לפחות לא במחשבה ראשונית. אז איך להנות משני העולמות ולהיות האנה מונטנה של הקיץ, שגם שומרת על יחסים טובים עם הסביבה שלה?

זה מדריך מקוצר של הטיפים הכי שווים ועדכניים – איך להיות עם ולהרגיש בלי. איך לשדרג את המלתחה בלי להוסיף להידרדרות סביבתית (או הידרדרות במצב הכיס שלנו). יש לך רעיון שלא מופיע כאן? כתבי לנו ונשמח להוסיף! יש דברים שעוברים הכי טוב מפה לאוזן. 

יד שניה – כן, תמיד יש מה ללמוד 

הידעת? כשאת קונה יד שניה את רוכשת בגד במצב טוב ובזול. לא משנה מה – הוא יהיה זול יותר מהמחיר המקורי. בונוס – בגדי יד שניה ששומשו והם עדיין במצב טוב מעידים על האיכות שלהם. רבות מחנויות היד שניה שבקרוב נמליץ עליהן מקבלות גם בגדים לתרומה, ויש להן כמעט תמיד עוד ערך מוסף. 

חנויות פיזיות שכיף לבוא אליהן 
  • המציאון – נוסד בשנת 2013. זהו כעסק חברתי סביבתי בשיתוף עמותת שק"ל. המציאון ושק"ל משלבות עובדים ועובדות עם צרכים מיוחדים בפעילות. מה אפשר למצוא במציאון? מעבר למה שחשבת – לא רק בגדים. אביזרים, כלי בית וחפצים שונים. יש אפילו מחלקת וינטג'. מקבלות תרומות של בגדים וחפצים? כן 
  • הביגודית – מה לא נאמר על הביגודית. זו רשת היד שניה הגדולה בישראל, והפריסה שלה – בהתאם. איפה שאת גרה סביר להניח שיש ביגודית. רוב חיי גיליתי שאני גרה קרוב יותר לביגודית מאשר לקניון, לים, או תחנת רכבת. למה? כי הביגודיות פרוסות ברחבי הארץ, וחוץ מזה שזו הקלה בהגעה, זה אומר שלכל ביגודית אופי ובגדים משלה. בקיצור, נתקלתן בביגודית בירושלים? לא בטוח שהיא כל כך דומה לביגודית שאת מכירה ברמת השרון. זו הרפתקה שאין לה סוף. לאן הולך הכסף של מכירות בגדי הביגודית? כמובן לפתיחה ומימון של ביגודיות נוספות, וקודש לנשים וילדים במעגל האלימות. מקבלות תרומות של בגדים וחפצים? כן 
מכירות וירידים
  • מתלבשות על זה – השנה התקיים הבזאר ה-21 של מתלבשות על זה. כלומר, 21 שנים של יריד יד שניה ענק שכל הכנסותיו תרומה למרכז סיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית תל אביב. חשוב להדגיש שבבזאר לא כל מה שנמכר הוא יד שניה – ומוצרים רבים נתרמו על ידי מעצבות וחברות, כך שאפשר למצוא פריטי אאוטלט וחיסול שיכלו אחרת, חלילה, להגיע למטמנות ולסיים כפסולת. בקיצור, זו הזדמנות למחזר ולהתחדש. הבזאר הוא שנתי, והוא התקיים השנה לפני כמה חודשים, אבל זה זמן טוב להתחיל להטות את האוזן לקראת שנה הבאה. המחירים לא עוברים את ה-100 שקלים, ואני ממליצה במיוחד לבוא להתנדב בו עם חברות. מניסיון. 

 

  • מכירות ספונטניות – אנחנו מעדכנות כמעט כל סופ"ש במכירות שוות, וביניהן גם מכירות יד שניה. שווה לעקוב!
אונליין 
  • זה לא יושב בול – אם לא הכרתן, זה הרגע, הנה באה השעה. "זה לא יושב בול" היא קבוצת פייסבוק המונה כמעט 150 אלף חברות, מטרתה למצוא חיבורים בין לקוחות פוטנציאליות לפריטים חדשים שלא יושבים בול. עקרונית, הקבוצה נועדה לפריטים חדשים בלבד – שבמקום לזרוק, תוכלי למכור. ובמקום לקנות מחנות במחיר מלא, תוכלי לקנות מחברה בקבוצה שהתחרטה. בחלק מהימים ניתן למכור או לרכוש פריטים במצב כמעט חדש, שנלבשה פעם או פעמיים. האופציות של מכירה ורכישה זמינות למעשה כל הזמן, בשרשורים וימים יעודיים כל פי כללי הקבוצה. אפשר למצוא בקבוצה גם פריטי וינטג', אביזרים לבית, ואפילו שמלות כלה. 

 

  • למי שחמה על בינלאומיות, Vestiaire Collective – תכירו, פלטפורמת היד שניה המובילה בעולם. וסטייר קולקטיב מציעה ללקוחות שלה מבחר אדיר של פריטי יוקרה ומעצבים, הכל יד שניה. חברת Vestiaire Collective נפתחה ב-2009 במטרה לייצר פלטפורמה יעילה שתשנה את שוק יד השניה הבינלאומי – זו אפליקציה שכל מטרתה לקדם אופנה מעגלית וליצור אלטרנטיבה להתנהלות הבזבזנית של האופנה המהירה. האפליקציה מאפשרת ללקוחות רשומים למכור ולרכוש יד שניה, ברכישה בטוחה. מאז הקמתה היא צברה פופולאריות אדירה והיום כבר מוכרת באופן רשמי ובלעדי את העודפים של בתי אופנה כמו אלכסנדר מקווין ואתרי סחר כמו Mytheresa.
יד שניה בחינם – הכל נשאר במשפחה – שיטת "מה אני צריכה באמת"

אין דבר שחוסך כסף כמו לא לבזבז אותו מראש. אבל כשאנחנו כן, עולמות ההתנהלות הפיננסית מנחים אותנו לשאול את השאלה החשובה – "האם אני באמת צריכה את זה?". מה אם ננחה את עצמנו להתנהל הפוך בדיוק? נרגיש קודם כל מה אנחנו צריכות לפני שאנחנו מחפשות פריט חדש, וכשאנחנו יודעות מה הוא ואכן החלטנו לגמרי שהוא נחוץ לנו – נחפש אותו קודם כל בין משפחה וחברות. תופתעו לגלות מה מוצאות כשמחפשות. 

מותגים מקיימים ששווה לבדוק, ועושים דברים מיוחדים 

גם אם לא מדובר ביד שניה, האפשרויות שהטכנולוגיה פתחה ופותחת בפני תעשיית האופנה בהיבטים של קיימות – הן אדירות, וחלק מהחברות כבר נרתמו לעשייה. אזהרה שלנו היא לדעת להבחין בין צעד משמעותי לבין גרין וושינג.

  • MATNAS – מותג אופנה איטי, מקיים וממוחדש, שהוקם ב-2020 על ידי המעצבת גל יעקובוביץ'. הבגדים שנמכרים בו הם יוניסקס. מה זה אומר שהם ממוחדשים? פריטי המותג מיוצרים בעבודת יד מפסולת טקסטיל שהמעצבת אוספת, ממיינת ויוצרת ממנה דבר חדש – פריט לבוש יפהפיים ויחודיים, בטווח מידות רחב. זה דבר מוזר להגיד, אבל דווקא הבגדים הכי יפים בעיניי שנמכרים במתנס הם אלו שנראו שעברו איזה תהליך. אבל כן, לחובבות הבגדים הסולידיים יותר, רבים מהמוצרים הנמכרים לא "נראים" ממוחדשים. למען הסר ספק, הכל יפה ומעניין. 

 

  • Re.gal – תמיד אפשר לשלוח בגד אהוב שנהרס לתיקון. אבל מה אם נשלח אותו, שימו לב, למחדוש? גלית לבב, שהקימה את Re.gal עוסקת בדיוק בעניין הזה – היא לוקחת בגד ישן והיא מומחית בלהפוך אותו לחדש ומהמם. גלית עושה סדנאות מחדוש, והיא מקבלת לפגישות שבהן מביאות אליה בגדים ישנים שהופכים, בידיה, לפיסים חדשים. וכן, זה ממש אומר שאת לובשת בגד מקיים, ושהוא פיס ייחודי – One of a kind.

 

  • Dr.H – סהר חבה ממחדש נעליים. הוא מתמחה בסניקרס, ועושה סדנאות מחדוש – כדיי שנוכל בעצמנו לחשוב פעמיים על העתיד של נעליים שמרגישות לנו כבר ישנות. מבחינתו, אם אפשר ללכת עם הנעל, יש מה לעשות. כל המצילה נעל אחת בישראל כאילו הצילה עולם ומלואו. בקיצור, תחשבו ממש ברצינות לפני שאתן זורקות נעליים ופונות לרכישה של נעליים חדשות. הסניקרס שנמאס לך מהן יכולות להיות כוכבות אמיתיות. 

  • מאמצי הקיימות של H&M –לדעתי, מענקיות האופנה, H&M היא המעניינת ביותר. לא רק כי זו רשת האופנה המהירה היחידה שעושה משהו אמיתי כדיי לנסות לפצות על הנזק שלה. אלא כי העיסוק שלה בקיימות הוא הוליסטי. כלומר, האפשרויות לצרכן הן מגוונות. אגב, רק לאחרונה הרשת זוכתה בתביעה שהאשימה אותה בגרין וושינג. בין הצעדים לכיוון הקיימות – על כל שקית בגדים שתתרמו לסניף מהרשת תקבלו שובר לרכישה, וכן, אפשר לתרום שקיות בגדים שלא נרכשו ברשת. נוסף על כך, כבר שנים שהרשת משקיעה בטכנולוגיות של אופנה מעגלית, וכבר ב-2021 הושקה בה קולקציה שהייתה אז סופר חדשנית בהיבט הזה. פריטי הלבוש הנמכרים עשויים מכמות משתנה של חומרים ממחזרים, וגם הקולקציות הנוכחיות לקראת קיץ 2024 מכילות למשל שימוש בפוליאסטר ממוחזר. הרשת הציבה יעדים ברורים (ודי דרמטיים) להשפעתה על העולם בהיבט זה. היעד שלה לשנת 2030 הוא שההשפעה הסביבתית שלה על האקלים תהיה ניטרלית, ועד שנת 2040 החברה מתחייבת שהשפעתה הסביבתית על האקלים תהיה חיובית. ורק אתמול פורסם פה שהיא חתמה על אמנה להעלאת שכר רוחבית במפעלים בהם היא מייצרת. 

תוצרת מקומית – זה גם עניין של קיימות 

ההיגיון פשוט. כאשר אנחנו רוכשות קרוב לבית – אנחנו לא משתמשות בהובלה ושילוח. המשמעות היא שרכישה בישראל, בעיר ובקהילה, היא רכישה שהיא מראש ירוקה יותר. זה גם כיף לדעת בדיוק אילו בגדים ומותגים קיימים סביבך. מה אם תגלי עסק חדש בשכונה, שמוכר בדיוק את מה שחיפשת (אחרי שכמובן השתמשת בשיטת ה"מה אני צריכה באמת"), וחסכת בעלויות ובמחירים הסביבתיים של משלוח? אני מזמינה אותך לעיין בשאר המותגים המקיימים בדירקטורי. יכול להיות שהמציאה המקיימת הבאה שלך מחכה לך בצד השני של הרחוב.

Translate