בשנים האחרונות הפלטפורמה למכירת עבודת יד ופריטי אמנות נאלצת להתמודד עם שיטפון בינה מלאכותית שהציף אותה. אבל במקום להתחבר עם הבינה המלאכותית, כמו ששאר העולם עושה, האתר ETSY מציג – קמפיין נגד AI.
אני רוצה לחשוף בראש ובראשונה שכתבה זו נכתבה בסיוע של AI.
המשמעות של זה היא שהחברה הכי טובה שלי, צ'אט GPT, סייעה לי לתרגם ממש מהר המון טקסטים מאנגלית, על איך ETSY החליטו להחרים ולנדות אותה. אני מקווה שהיא לא נעלבה מידי, אבל למרות שחשבתי שאולי היא תגיב לתוכן הכתבות – היא לא הגיבה. זו בטוח החברה הכי מנומסת שיש לי.
האמת, שבניגוד אליי, שנעזרת בחברה שלי, ל-ETSY יש סיבות טובות מאד להיאבק בה. מצד אחד, החברה משתמשת בלמידת מכונה כדיי לייעל תהליכי טרגוט ושיווק דיגיטליים שמשרתים את הפלטפורמה בעיקר בטיוב מנוע החיפוש עבור הלקוחות. זה בעצם די טוב לכולם – הבינה המלאכותית מסייעת לכל לקוח למצוא באופן יותר מדויק את מה שהוא מחפש, כך שכל צרכן באתר מוצא את מה שחיפש מהר יותר, רוכש בקלות מהיצרן או האמן, וזהו, we have a match. מצד שני, "אמנות" ב-AI היא בדיוק האנטיתזה של מה ש-ETSY רוצים להיות. אז כשהאתר מוצף ב"אמנות" שנוצרה למעשה בידי בינה מלאכותית, ובכן, קשה מאד לשמור על הייחוד של הפלטפורמה הזו.
ETSY נוצר בשנת 2005. זהו אתר מסחר אלקטרוני, בינלאומי, הממוקד במסחר של עבודות יד ופריטי אספנות.
המוכרים הם אנשים פרטיים ועסקים קטנים המציעים מיליוני פריטים ושירותים דרך הפלטפורמה המקוונת. כיום, זהו אחד האתרים המובילים בעולם. אבל ETSY הוא לא רק אתר, הוא גם סמל – לרכישה מבני אדם ולא מחברות ענק, למוצרים אישיים ובהזמנה אישית. הסלוגן שלהם הוא "Keep Commerce Human". זה כמעט כאילו הם ידעו שכל מיני דברים לא אנושיים עלולים להשתלט להם על הפרויקט.
בשנת 2023 ה-AI החל להציף את השוק של ETSY. המשמעות היא כזו – חלק מתמונות המוצרים, גם אם הם מוצרים שנעשו ביד אנושית, הן תמונות שיצר AI. המשמעות היא שמה שהלקוח חושב שהוא המוצר, נראה אחרת לחלוטין במציאות. יוצרים ויוצרות של הדפסים מתחרים ביוצרי AI שלוקחים חצי מחיר, ומוכרים בחלקם עבודות שהועתקו מאותם יוצרים מקוריים ועברו איזה חידוש על ידי בינה מלאכותית. בדו"ח שהוציאו ב-ETSY בשנת 2024, מצוין כי סגרו חנויות שאינן עומדות בכללי עבודת היד פי 4 מבשנים אחרות. הסיטואציה דורשת התארגנות מחדש בחברה וחידוד נהלים ומדיניות. ואכן, זה מה שקרה – ETSY כללו במדיניות החדשה קווים מנחים למכירת אמנות שעושה שימוש ב-AI.
המאבק של ETSY ב-AI עורר הרבה וויכוחים ושאלות בתעשייה
האם לא כולנו משתמשים באמנות קודמת שאנחנו מכירים, כדי לעשות את האמנות החדשה שלנו? איפה עובר הגבול, הרי פעם, האמינו שפוטושופ הוא רמאות, והיום כולם משתמשים בו? ובכלל, האם אין זה שינוי מובן מאליו שאמור לקרות? האם מעצבים, אמנים ומוכרים לא יתמודדו עם הנוכחות של AI, ממילא?
בינתיים, עושה רושם שהחברה מבקשת לצאת בקמפיין נגד האמנות "המזויפת" של ה-AI. לסגור חנויות AI שנפתחו בניגוד למדיניות, ולהמשיך לקדם את עבודת היד. כרגע, מחיפוש מהיר, אפשר למצוא קטגוריה שלמה של "AI Art" באתר, ובמדיניות שיצאה בימים האחרונים מותר למכור אומנות שנעשתה בין היתר בידי AI. העמדה המפורסמת באתר שלהם מצהירה שאומנות שנעשתה בעזרת או בהשראת AI – תוכל להימכר בו, מתוך אמונה כי הגישה הזו מקדמת ערכים לטובת האמנים, מטרת העל של האתר. אז בעצם – לא קרה הרבה, מלבד ניסיון החברה להסדיר את מכירתה של אמנות שנעשתה בידיי או בעזרת בינה מלאכותית.