BringThemHomeNow#

אז איך מעצבים מדים לאולימפיאדה? על התהליך והדוגמאות מהעולם

בשבועות האחרונים תעשיית האופנה והעולם כולו מתעסקים כמעט בדבר אחד. התלבושות של הספורטאים השונים בעולם לאולימפיאדה. כולם דנים בשאלה מי המדינה לה עוצבו המדים הכי יפים? אלא שהשאלה הבוערת והמסקרנת הרבה יותר היא – איך בכלל ניגשים או מגיעים לעצב מדים לאולימפיאדה או עבור נבחרת אולימפית? 

נתחיל בקצת היסטוריה – הרגע בו תעשיית האופנה והמשחקים האולימפיים הפכו לאחד 

על פי מגזין WWD הרגע ששינה את התפיסה של תעשיית האופנה לגביי המשחקים האולימפיים היה ב-1992. אז עיצב איסי מיאקי את המדים עבור נבחרת ליטא. שהגיע בפעם הראשונה למשחקים כמדינה עצמאית לאחר נפילת הגוש הסובייטי. מייקי תרם לנבחרת את העיצוב והמדים והדבר הביא לפרסום אדיר עבור המותג והנבחרת. גם לאור המעשה הנדיב… אך גם בגלל שהיה מדובר בקולקציה חדשנית מבחינת העיצוב והחומרים בה נעשו שימוש. 

מאז בעשורים האחרונים הפכו המשחקים האולימפים וטקס הפתיחה שלהם לזירת פרסום אדירה אותה ניצלו לא פעם מותגי אופנה. 

לאורך השנים ראינו אינספור מותגים ומעצבים בינלאומיים מייצרים את המדים של הנבחרות האולימפיות מרחבי העולם. הבחירה לקחת חלק עבור מותג אופנה היא ברורה. הוא זוכה לפרסום אדיר באחת הפלטפורמות הכי נצפות בעולם. השנה ולאור זה שהספונסר הראשי של המשחקים הוא הקונגלומרט LVMH הפכה האולימפיאדה ל"אופנתית" מתמיד. לכל מעצב או עובד תעשיית האופנה מרחבי העולם היה ברור כי השנה ינתן דגש משמעותי למדים ולאופנה. כי הקונגלומורט יעשה הכל על מנת להדגיש את המוצרים, המדים ושלל פריטים אחרים שיתרמו לו בעתיד למכירות.

זו הסיבה שהשנה בפעם הראשונה ראינו רשימת מעצבים חסרת תקדים שלקחה חלק באירועים. החל מבית האופנה היוקרתי והשמרני בירולטי שעיצב את המדים הרשמיים של נבחרת פריז. ועד למעצבים צעירים שתרמו מערכות לבוש שלמות לטקס הפתיחה במטרה לזכות בחשיפה. (הדוגמא הכי טובה? השריון המטאלי שלבשה הדמות שהכניסה את הדגל בסוף הטקס ועוצב על ידי המעצבת הצעירה ג'ואן פריו).

אז איך מעצבים היום מדים לאולימפיאדה? 

בפרק האחרון של הפודקאסט ראיינו את המעצבים ענת משולם ודור חן. אלו שעומדים מאחורי המותג HOLYLAND וקיבלו את הזכות לעצב את המדים של הנבחרת הפראלימפית. לרוב בעולם את הזכות לעצב מקבלים מותגים לאחר שהם ניגשים למכרז מסודר של הוועד המקומי. גם כאן במדינת ישראל את ההזדמנות לעצב את המדים של הנבחרת האולימפית קיבלה TERMINAL X באותה הצורה. 

אלא שבפרק סיפרו השניים כי להם הציע הוועד הפראלימפי את ההזדמנות והם קפצו עליה. "לנו זה היה טבעי וברוח המותג אז לא באמת חשבנו על זה ישר אמרנו כן." סיפרה משולם בעוד חן המשיך והסביר כי מדובר הייתה בהזדמנות שלא אומרים לה לא. "מהטלפון הראשון זה ממש ריגש אותנו לקחת חלק. וממש הלכנו על זה." 

ומה היה התהליך עצמו? בעוד היה נראה שבשנה האחרונה עיצוב המדים הרשמיים הפך חופשי ויצרתי מסתבר שיש בקרה צמודה של הוועד האולימפי. 

כך לדוגמא מספרים המעצבים כי את הסקיצות הראשוניות היו צריכים להעביר לוועד האולימפי בפריז שיאשר כל אלמנט. נוסף לכך לנבחרת הישראלית היו אילוצי אבטחה שהיו צריכים להילקח בחשבון גם בעיצוב המדים הרשמיים. "הבריף היה די חופשי… אבל היה דברים שהיה אסור [לעשות] מבחינות ביטחוניות". 

את הפרטים המלאים על תהליך העיצוב וגם מי היו המדים המוצלחים ביותר בעולם תוכלו לשמוע באופן מלא בפרק האחרון של סיידנוט

Translate