חודשים רבים עברו מאז יצאו עובדי תעשיית הטקסטיל בבנגלדש לרחובות. מחאתם דוכאה באלימות והמדינה המשיכה בשלה כאילו כלום לא קרה. עד לאמצע חודש יולי בו החלו מחאות של סטודנטים צעירים נגד הממשל. כעת ראשת הממשלה ברחה מהמדינה וממשל צבאי מאיים על האיזון של כלכלת המדינה כולה. והדבר יכול לערער את תעשיית האופנה הבינלאומית כולה…
אלו ההתפתחויות בסדר כרונולוגי: תחילת מחאת עובדי תעשיית הטקסטיל
בנובמבר 2023 יצאו עובדי תעשיית הטקסטיל בבנגלדש למחאה. זאת לאחר שהממשלה בראשה עמדה שיקה חסינה העלתה את שכר המינימום במדינה רק ב-60 אחוז. עלייה שלא שיפרה את תנאי האזרחים והותירה רבים בתעשיית הטקסטיל מתחת לקו העוני.
במשך חודשיים ועד ינואר 2024 הפגינו עובדי תעשיית הטקסטיל ברחבי המדינה במטרה להפוך את החוק ולשפר את חייהם. הממשלה מצידה דיכאה את המחאות באלימות, כאשר עובדים רבים איבדו את חייהם ואלפים אחרים נעצרו והוגשו נגדם כתבי אישום. ההצלחה הגיעה לווא דווקא מצד המדינה אלא מצד הענקיות שמייצרות בה. תחת ההובלה של איגוד העובדים הבינלאומי IndustriALL נוצר הסכם סחר חדש בו מתחייבות הענקיות לקחת אחריות על שרשראות האספקה.
ביולי 2024 יוצאים סטודנטים צעירים במדינה למחאה נגד הממשלה
הסטודנטים יצאו במחאה על כך שיש מכסה שמורה למשרות ממשלתיות עבור בני משפחות שרי הממשלה ועוד. המחאות הפכו עד מהרה מאוד אלימות והציתו מחאה גדולה משמעותית יותר נגד הממשלה. והשלטון המדכא של חסינה ב-15 השנים האחרונות. מעל 100 אנשים נהרגו בניסיון הדיכוי של המחאה מה שהפך אותה לאלימה עוד יותר. אתמול התפטרה ראשת הממשלה וברחה מהמדינה כאשר מאות פרצו למעון הרשמי ובזזו אותו.
ואיך האירועים האלו יכולים להשפיע על תעשיית האופנה הבינלאומית?
בנגלדש היא אחת המדינות הייצרניות המובילות בעולם בתחום הטקסטיל והאופנה. מדובר בענף הייצוא השני בגודלו עבור המדינה אשר מספק סחורה לאינספור ענקיות. החל מאינדיטקס או אייץ אנד אמ ועד PVH קורפ (המחזיקה במותגים כמו קלווין קליין ועוד). נכון לעכשיו ולאור המחאות המפעלים במדינה לא מייצרים. חלקם אף נשרפו או ניזוקו במהלך המחאות. על פי איגוד יצרני ויצואני הטקסטיל הבנגלדשי כל יום של מחאה או חוסר יציבות עולה לתעשייה המקומית 150 מיליון דולר.
ענקיות אופנה רבות מרחבי העולם החלו כבר לעשות את השיקולים שלהן. חלקן כבר הודיעו בתקשורת כי הן מתכוונות לנתב את ההזמנות החדשות שלהם למדינות אחרות. חלק הבטיחו שהן לא יפגעו בענף או בתעשייה וינסו לעזור להשיב את הסדר למדינה.
וההשלכות? בדומה למה שקרה בקורונה, שוב ישנו חשש בו חברות ענק ישארו בלי מלאים או לא יזכו לקבל או להוציא למכירה את הסחורה שכבר יוצרה עבורם. ההשלכות הכלכליות שיגיעו יכולות למוטט חברות שלמות וזה עוד מבלי שנדבר על העובדים משני צדי המתרס אשר עלולים לאבד את פרנסתם.