למרות שבאיחוד האירופי תוכנית סדורה כבר יצאה לדרך. בארה"ב במדובר באירוע חסר תקדים שיעגן בפעם הראשונה את נושא פסולת הטקסטיל בחוק. ההצעה עברה את כל שלבי החקיקה ומחכה לחתימה של מושל קליפורניה. אבל מה זה בכלל אומר?
ממשלת קליפורניה היא בין המתקדמות ביותר בכל הנושא לחקיקה ירוקה בתחום האופנה. וכעת יש לה יעד חדש – סוף לפסולת הטקסטיל.
בשנה שעברה ראינו כיצד הפכה למדינה הראשונה בארה"ב שאוסרת באופן חוקי למכור פרווה. כעת אנחנו רואים יעד חדש ושאפתני, איסור על יצירת פסולת טקסטיל. הצעת החוק המדוברת עברה מספר גלגולים אך עברה באופן רשמי בחודש שעבר. בקצרה, היא מחייבת מותגי אופנה אשר מרוויחים מעל מיליון דולר לא "להיפטר" או "לזרוק" סחורה. על פי החוק החדש כל אותם מותגים יצטרכו לייצר לעצמן תוכניות מחזור מתקדמות שיאושרו על ידי המדינה. על ידם יוכלו המותגים למחזר את הסחורה שלא נמכרה. ובאותה מדיה יוכלו גם הצרכנים למחזר פריטים ישנים.
החוק מגיע לאחר שהסנטור ג'וש ניומן חשף כי ב-2021 נזרקו בתחומי קליפורניה מעל מיליון טונות של טקסטיל. על פי הנתונים של הסנטור רוב הפריטים שנזרקו יכלו להיות ממוחזרים בצורה כזו או אחרת. אך רק 15% מהם באמת חזרו לשוק וקיבלו הזדמנות שניה.
אז איפה הקאץ'? את עלויות התוכנית ישלמו המותגים. ואם הם לא ישלמו הם יקנסו.
ממש כמו החוק באירופה גם בקליפורניה נדרשים המותגים לייצר ולממן את אותם תוכניות. שכן על פי החוק המטרה הסופית, מעבר למעגליות ומניעת זיהום, היא גם להפוך את הייצור העודף ללא כלכלי. מי שלא יעמוד בחוק ימצא את עצמו עומד מול רשויות החוק, יוטלו עליו קנסות כבדים ויאסר עליו מכירת סחורה במדינה. בעוד החוק יכנס לתוקפו עם החתימה של המושל, למותגים יהיה עד 2026 לייצר לעצמם תוכניות מחזור מהסוג.
למרות שהחוק עבר מגוון שינויים והגיע להצבעה לאחר שגם איגוד האופנה וההלבשה האמריקאי אישר אותו, יש בעיות. והגדולה שבהם היא ההחלטה על מה יחול על ריסלרים וחברות שמוכרות רק אונליין. כעת נראה כי ממשלת קליפורניה בדומה לסיפור הפרוות, קודם כל רוצה להפוך את החוק לממשי. לאחר מכן היא תטפל בבעיות ותדאג לשינויים.