BringThemHomeNow#
ענקית הספורט נייק אמנם מדדה במכירות בשנים האחרונות… אבל היא עדיין שולטת בשוק. ונראה כי למרות הלחצים הבינלאומיים היא לא ממש ממהרת להשקיע בשינויים החברתיים והמקיימים שהיא הבטיחה ללקוחות. 

בעלי המניות של נייק הצביעו נגד הסכמים המחייבים שיפור תנאי העובדים היצרנים

הייתם מצפים שלאור המצב העגום של נייק בשנה האחרונה היא תנסה לשפר את מעמדה בתקשורת. אלא שלעומת המתחרות היא בוחרת בשנה השניה ברציפות לא לחתום על אקורד זכויות האדם הפקיסטני. זה שאמור לעגן את זכויות העובדים היצרנים ולדאוג שיעבדו וישתכרו בכבוד. 

בשבוע שעבר בעלי המניות של ענקית הספורט הבינלאומית נייק הצביעו נגד הצעה שהייתה מוכיחה שהיא פועלת למען שינוי מקיים וחברתי בעולם.

על פיי דיווח של רוויטרס, בפגישת המשקיעים השנתית של ענקית הספורט ובשנה השניה ברציפות עלה נושא האקורד הפקיסטני. את הנושא העלתה, שוב, חברת ההשקעות Domini Impact Equity Fund. דומיני רוצה לוודא כי החברה בה היא מושקעת עושה הכל על מנת למנוע ניצול עובדים, גניבות שכר ועוד. היא רצתה להבין מדוע החברה מסרבת לחתום על האקורד הפקיסטני שמגשר בין איגודי העובדים לחברות. אותו אקורד שהמתחרות, פומה ואדידס, וחברות רבות אחרות בעולם כבר חתמו עליו.

חתימה על האקורד מחייבת את המותג לעמוד בכללים ברורים ולהציג בשקיפות מלאה את שרשראות האספקה שלו לעולם. מצידו השני היא מחייבת גם את ארגוני העובדים לפעול יחד להשגת שינוי סביבתי וחברתי וייצור בצורה המיטיבה יותר. אלא שחבר המנהלים של החברה המליץ למשקיעים שוב להציע נגד. זאת מכיוון שהם מאמינים שהם גיבשו מנגנון פנימי מדויק ואחראי שמונע את כל המצבים הללו. חברת דומיני אף דרשה פרסום דוח קיימות אשר ישקף את העשייה שלה. וגם על ההצעה הזו ביקש חבר המנהלים לוותר מה שאומר בעצם שהם מאמינים שאין צורך "לחשוף" את שרשראות האספקה שלהם.

השנים האחרונות היו הקשות ביותר בהיסטוריה של החברה ונראה כי את מאמצי ההתאוששות מבקש חבר המנהלים לעשות על גבם של העובדים הייצרנים. 

אם 2023 הייתה שנה ממש קשה לנייק. 2024 מוכיחה כי היא יכולה להיות קשה יותר. בשנתיים האחרונות החברה  לא עומדת ביעדים שהציבה לעצמה כלל. הצמיחה שלה מדשדשת (ןהגיעה רק לאחוז אחד בשנה שעברה). ומחלקות הפיתוח לא מצליחות להשלים את הפערים שפתחו עליהן חברות כמו ON או HOKA. ועולה השאלה אם אין התקדמות מהותית בצד העסקי… למה לא להשתפר בפן החברתי סביבתי?

האקורד המדובר נולד לאחר אסון רנה פלאזה. אסון בו איבדו את חייהם 1,134 עובדי תעשיית הטקסטיל בבנגלדש. עובדים שהוזנחו לאורך השנים ועבדו בתנאי עבדות מחפירים ובבניינים שלא היו בטוחים מספיק. כחודש לאחר המקרה נחתם הסכם גדול בשם the Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh בין המותגים, המפעלים וארגוני העובדים בבנגלדש. ההסכם דואג לתנאי עבודה בטוחים עבור עובדות ועובדי המפעלים. הוא עשה שינוי גדול בתעשייה והתרחב לארצות ייצור אחרות, (לעיניניו האקורד הפקיסטני). 

אבל מה כן אושר באותה פגישה אתם שואלים את עצמכם? חבילת פיצויים שמנה למנכ"ל ג'ון דוניהו על סך 29.2 מיליון דולר בשנת 2024. 

Translate