פסיקה שהתקבלה השבוע בעניינו של מארק צוקרברג הצליחה לעצבן רבים בעולם. כך על פי בית המשפט בקליפורניה, מייסד פייסבוק לא אחראי באופן אישי להתמכרות של בני נוער לרשתות החברתיות.
מדובר בפסיקה של בית המשפט פדרלי שאיגדה 25 תביעות שונות נגד המייסד.
על פי רויטרס, עשרות התביעות בנושא התפצלו ל-2. הראשונות, טענו כי לחברת מטה יש אחריות בנושא. השניות, טענו כי מייסד פייסבוק אחראי באופן אישי ופועל באופן אקטיבי לתדלק את ההתמכרות. השופטת, יובן גונזלס רוג'רס, קבעה כי אין הוכחה לכך. ואף הוסיף כי הוא לא קיבל מהתובעים מספיק מידע או הוכחות שמארק צוקרברג אכן עשה משהו לא נכון. ואו פעל באופן ישיר על מנת להסתיר את ההשלכות של הרשתות החברתיות על ילדים.
להחלטה בנוגע לאחריותו האישית אין השלכות על התיק נגד החברה כולה שעדיין מתנהל. בתגובה לפסיקה הודיעו התובעים כי הם ימשיכו להילחם ולמצוא ראיות שצוקרברג אכן היה חלק מההסתרה. לדבריהם קיימות ההוכחות שהגיעו אליו תזכירים פנימיים בנושא מהם בחר להתעלם.
יש לציין כי התביעות כולן מגיעות מצד הציבור. שכן בתעשיות רבות רואים את ההתמכרות עליה מוחים התובעים כברכה.
קחו לדוגמא את תעשיית האופנה. אחת התעשיות הכי מתקשות בשנים האחרונות. וזו שעל פי אנליסטים תנצל רק בזכות הקשיים הרגשיים שמציפות הרשתות החברתיות. בכתבה שפרסמנו לפני חודשיים הבאנו נתונים של האנליסט לוקה סקולה. סקולה דיבר עם WWD וטען כי מחקרים מראים שהמשתמשים הופכים יותר עצובים וחסרי ביטחון משנה לשנה. זאת למרות המודעות הגוברת לבעיה. הפלטפורמות הללו גורמות לצעירים לרגשי נחיתות וקנאה. הן פוגעות להם בדימויי העצמי ומביאים אותם למצב בו הם מוכנים להוציא כל סכום על מנת להבליט את עצמם. ולהרגיש "כמו כולם".
ואיך עושים זאת? קונים מוצרי יוקרה על מנת להתעלות מעל כולם. "מוצרי יוקרה יכולים לגרום לאנשים להרגיש ראויים יותר. להפוך אותם לגרסה הכי טובה ואידיאלית של עצמם." ומי יהיה שם כדי להרוויח מהדבר? חברות האופנה ומותגי היוקרה שנואשים להגיע אל הקהל האבוד הזה. זה שרכש מהם ללא היכר בקורונה ועכשיו קצת מהסס.
ומה הלאה? נראה כי המאבק המשפטי ימשיך עוד זמן רב. והדיון על "האחראי" בסיפור יתפתח ויעלה שאלות מהותיות בנוגע למשתמשים וגם לאופן השימוש שלהם. ועד שימצאו אחראי? תעשיית האופנה ודומות לה ירוויחו ובגדול