שמעו קטע. אני אוהבת מאד בגדים, אפילו ממש! וכשהתחלתי לשמוע שמתחוללת מהפכה בעולם האופנה שהולכת וגוברת, לא יכלתי להיות אדישה אליה, וקיוויתי שגם רשתות האופנה האהובות עלי יצטרפו. קיימות, איכות הסביבה ו-Sustainability הן המילים שמעטרות לאחרונה את החנויות של בתי אופנה רבים. נדמה שכל חברת ביגוד גדולה הכריזה על צעד כלשהו שהיא עושה למען הסביבה, האם מדובר בצירוף מקרים? לא נראה לי…
אז פניתי לד"ר גוגל, והכתבה הראשונה שקפצה לי, מאת CNN. בכתבה הוכרז שעל אף המאמצים הרבים של תעשיית האופנה הבינלאומית לבצע שינויים משמעותיים בייצור וחומרי הגלם בכדי שהמוצרים שהם מציעים יהיו ידידותיים לסביבה, התעשייה לא עושה מספיק כדי לתמוך באמת באופנה בת קיימא. יתכן שמדובר בינתיים במגמה מתפתחת וחברות רבות עדיין נמצאות מאחור. אבל האם קיימות היא טרנד בלבד? אז המשכתי לקרוא, והנתון המטורף הבא עלה כנגד עיני.
באותה כתבה גם צוין מחקר שנתי שפורסם במאי האחרון ונוגע להשפעה החברתית והאקולוגית של תעשיית האופנה. התחזיות מראות כי עד 2030 תעשיית הביגוד וההנעלה תצמח בייצור שלה ב-81%, תוך כדי שימוש חסר תקדים במשאבי הטבע. לא נורמלי! בשבוע האופנה בספטמבר ניתן היה לראות את התעשייה מתייחסת מכל כיוון לאופנה בת קיימא, אבל לא בטוח שהם יצליחו לשמר זאת עד שבוע האופנה הבא. יש שיאמרו שמדובר ברכיבה על טרנד, בניצול ציני של סכנה אמיתית לכדוה"א ושעלינו לפקוח את העיניים ולא להתעסק בתפל.
כן,כשאני מסתובבת בקניון ונכנסת לחנות H&M אני מתרגשת לראות את התוויות הירוקות שמודיעות שמדובר בבגד ידידותי לסביבה. אבל גם הייצור ההמוני של תוויות שמציינות שמדובר בחומר גלם ממוחזר – מהווה אקט לא אקולוגי. מבדיקה קצרה באתר החברה, גיליתי מסמך בן 109 עמודים ובו כיצד ישלבו קיימות בתהליך העבודה לשנת 2018. נראה שבכל זאת יש נסיון לחולל מהפך. אבל לא כולן הן כמו H&M. כיוון שרוב קוראי הכתבה הזו הם כנראה לא מנהלים בכירים של מותגי אופנה מובילים בעולם, אוכל רק לספק תשובות לשאלה – מה אתם יכולים לעשות כדי להפוך את השינוי הזה ליותר מרק טרנד?
1. תקנו בגדים בחנויות וינטג' ויד שניה. ברחבי הארץ יש עשרות חנויות כאלו שכל תכליתן היא לתת חיים חדשים לבגד ששומש בעבר. ישראל היא אימפריית חנויות יד שניה ובגדי וינטג', וכל מי שיגיד לכם אחרת כנראה ישן שנת חורף ארוכה.
2. תתרמו למעגל היד שניה. אל תזרקו בגדים, תמסרו אותם הלאה. תחליפו בין חברים, תלכו למסיבות החלפת בגדים, תנו לבגדים שלכם צ'אנס לעוד כמה שנים בחיים שלנו.
3. תתמכו בחנויות קטנות ומקומיות. במקום לצרוך אופנה מהירה בכמויות שנחליף כל יומיים, תופתעו לגלות כמה מעצבים מקומיים קיימים שתואמים לסטייל שלכם. לרוב מדובר בעיצובים כל כך ייחודים שלא תרצו לשחרר מהם זמן רב- וכך תלבשו את הבגדים שלכם יותר זמן משחשבתם.
4. עברו למלתחה רב עונתית. כן, הטישרט הזו שלכם שהיא נורא טרנדית כרגע היא לא רק "חולצת קיץ". אפשר לשלב אותה במלתחה גם באביב, חורף וסתיו. והנה כבר חסכתם מהטבע חולצה שהיתה נזרקת אם הייתם מחליטים לעבור ממנה ל"חולצת אביב".
5. תשתפו, תשתפו, תשתפו. כל שיתוף קטן שלכם ברשתות החברתיות ובחיים האמיתיים בנושא אופנה בת קיימא- מקדם את השינוי. העולם מלא בפעילים חברתיים שדורשים שתשמעו את הקול שלהם. וכן, גם בישראל.
6. תשאלו שאלות. אל תפחדו לשאול את המוכרת ממה הבגד עשוי? מה אורך החיים הצפוי של הנעל? האם הוא ייהרס בעת הכביסה? וגם תשאלו את עצמכם – האם מותג הבגדים האהוב עלי עושה משהו בעניין? זה חשוב!
נכון, אנחנו לא יודעים עדיין מתי מותגי האופנה האהובים עלינו ובעיקר הקז׳ואלים שבינהם ייצלחו את השינוי. יתכן שחלקם מנסים להיות מגניבים ותו לא, בעיקר כדי שנקנה אצלם מידיעה שהם מביעים אקטיביזם ושהם מתאימים את עצמם לרוח התקופה אבל קיימות לא חשובה להם… כמו כל טרנד שבא והולך.
עם זאת, אני מאמינה שכל קידום של מחאה חברתית, לא משנה מה הוא הפורמט ומה האמצעי – מהווה אבן דרך חשובה להשגת היעדים של תנועה עולמית שאין לה מנהיגים ראשיים. אלא מיליוני פעילים, אנשים פשוטים כמוני וכמוך, שבסך הכול רוצים חיים טובים יותר עבור הנכדים שלהם, וכל אמצעי לקדם זאת – מבורך בעיני…