BringThemHomeNow#

האם אינסטגרם מפלים נשים מעל מידה 40?

בעידן בו אנו חיים היום, אנחנו במרחק קליק אחד מפרסום כל תוכן העולה על רוחנו. הרשתות החברתיות נתפסות כפלטפורמות חופשיות שבהן לכל אדם היכולת לשתף את התוכן הראוי בעיניו. אבל האם יש באמת דבר כזה ״חופש ביטוי״? האם אין שום צנזורה או פילטור? איפה עובר הגבול ומה אנחנו מגדירים פוגעני?

לפני כמה חודשים צילמה אותי ליאת סטולרו לפרויקט שלה ״חדר משלי״ הצילומים היו נהדרים ומאתגרים כאחד ועד היום עדיין נותרו בין האהובים עליי. כשהגיע שלב העלאתם לאינסטגרם, הפלא ופלא שרדתי. אני בחיים. התמונות שאמנם היו חושפניות ולא הציגו זוויות מושלמות שלי עלו לאוויר והיה משהו מאוד מרפא עבורי בפרסומן. שמחתי שהן נמצאות במרחבי האינטרנט מתוך ההבנה שהן יכולות להביא הרבה שמחה, הזדהות והעצמה לנשים אחרות. לא עבר יום ואני מגלה שהפוסט שלי הוסר. אני ? מפרה את החוקים? אני חוגרת חגורת בטיחות גם באוטובוס! למה שאני אעלה תוכן פוגעני? מבולבלים? גם אנחנו – יצאנו לבדוק.

התמונה של לורי שהוסרה מהאינסטגרם
התמונה שלי, הוסרה בטענה שהיא ״פוגעת ברוח הקהילה של אינסטגרם״. ואלו הם הקווים האסורים של קהילת האינסטוש: – אלימות גרפית. – נאומי שנאה, הטרדה ובריונות. – עירום או תוכן פורנוגרפי.

אני חושבת שהדבר הכי מקומם בכל המקרה הוא הצביעות הגדולה שהרגשתי כשקראתי את ההודעה מהרשת, הרי איך זה יכול להיות? אני נחשפת למה שאינסטגרם מגדירים כתוכן פוגעני ברמה היומית. תמונה בתחתונים וחזיה לא אבל דיק פיקס כן? התאכזבתי מאוד, אני לא יכולה להתחיל בכלל למנות את כמות הנשים הרזות שמעלות תמונות חושפניות לרשת ואותן לא מסירים. חשוב לי לציין – אין לי ביקורת לאף אישה שבוחרת להעלות תמונות בלבוש מינימלי, להיפך! אני שמחה מאוד לראות נשים חוגגות את עצמן וגופן אך מצרה על העובדה שכנראה ניתן לעשות את זה רק ממידה מסוימת. רציתי לבדוק אם המקרה שלי הוא ייחודי ונדהמתי לגלות שאני ממש לא היחידה, לפניכם מוצגים כמה מקרים נוספים שמהם ניתן להסיק שמדובר במגמה של ממש.

כשעמית ביטון דוגמנית , יוצרת תוכן (8k) העלתה תמונה באחד הימים, היא הופתעה מאוד לגלות שהיא לא מופיעה באף אחד מההשאטגים שתייגה. אחרי שבוע התמונה נעלמה לה מהפיד לגמרי, ללא התראה או הודעה. 

לאחר ששלחה תלונה לאינסטגרם דרך האפליקציה התמונה חזרה אחרי 24 שעות שוב – ללא הסבר. הפרופיל של עמית גם נחסם כליל (!) אחרי זמן מה בגין התחזות לאדם אחר (?) האם יש קשר בין הדברים? לא בהכרח אבל אי אפשר להימנע מהמחשבה שכן. ״אני נחשפת לתוכן פוגעני כל הזמן. הדברים הרגילים – הערות מיניות לגבי הגוף שלי, דיקפיק מעבר לים, הודעות זימה זה דבר שבשגרה. הייתה פעם אחת שקיבלתי הודעות מזעזעות שממש פירטו תקיפה מינית ואלימה שגבר כלשהו רוצה לעשות לי. זה היה נורא וזה מלווה אותי עד עכשיו." סיפרה לי.

גם אם מדובר בפרופילים של אנשים אמיתיים וצרי עין  שמדווחים על התמונות האלה או לא מעוניינים לראות אותי, את עמית או כל אישה אחרת – האם זה לא מדאיג שזו החברה שאנחנו חיים בה? פטמות של אישה לא אבל תיאור מפורט של תקיפה מינית כן? ״אני רואה מה נשים מעלות ,כל הדוגמניות הכי גדולות מעלות  תמונות טופלס – אז כשאת רזה זה סבבה וכשאת שמנה זה לא? מי אלה האנשים שמדווחים ולמה אינסטגרם נענה לדיווחים הטיפשיים האלה? ״ 

גם המקרה  של מירב תיתה אשוש דוגמנית (21.4k) מרתיח לא פחות ואולי מדגיש אף יותר את הסטנדרטים הכפולים של האינסטגרם.

מירב היא דוגמנית מצליחה העוסקת הרבה בדימוי גוף חיובי, העצמה וקבלה. לכן זה לא מפתיע שמותג בגדי הים של נטע אלחמיסטר ״בננהוט״ בחרו בה להצטלם לקמפיין משותף. העמוד של של המותג מלא ביפיפיות בבגדי ים קטנטנים. אבל כשעלתה אליו תמונה משותפת עם מירב היא הוסרה אחרי 4 שעות. אחרי שהמותג פנה לאינסטגרם והגיש תלונה, היא חזרה כעבור יום. גם מירב כמוני וכמו עמית, מספרת שהיא מקבלת תוכן פוגעני על ימין ועל שמאל. ״יצאתי מהחוויה עם הבנה שיש עוד דרך ארוכה לתיקון העוולות ושינוי אידיאל היופי. אני לא אתן לשום אינסטגרם או אנשים מקובעי מחשבה לנצח אותי ואת הדרך שלי.״

כנראה כשגם כשאת הבעלים של קבוצת פייסבוק שמונה יותר מעשרים אלף נשים, את לא חסינה לחוקים הלא ברורים של צוקי.

כי גם את התמונה של זוהר וסליויצקי ( פעילת בודי פוזיטיב,יוצרת תוכן והבעלים של קבוצת ״השמנמנות של זוריק״ בפייסבוק 23.1k ) הסירו  בטענה שהיא מפרה את כללי הקהילה בעקבות עירום/פורנוגרפיה יומיים אחרי שהיא עלתה. גם פה אתם בוודאי כבר יכולים לנחש – אין צדק. ״אני נחשפת כל הזמן לתוכן פוגעני,  מקבלת תמונות של איברי מין, גניחות ומה לא. לא החזירו את התמונה שלי ונותרתי עם תחושה שיש איפה ואיפה. מיד אחרי שזה קרה לי דיווחתי על תמונות חשופות יותר משלי של קים קרדשיאן ושלל דוגמניות ונענתי אחרי שניה שהתמונות לא מפרות את כללי הקהילה, אז כששמנות עושות את זה, זה כנראה כן מפר את כללי הקהילה״

מאוכזבים? גם אנחנו, אבל האם מדובר רק באינסטגרם? מה לגביי הטיק טוק? אפליקציה שידועה במוניטין המפוקפק שלה. ובכן מסתבר שגם כשאת סלב בסדר גודל של ליזו (זמרת אמריקאית זוכת פרסים וכן – גם שמנה) את לא חסינה. כן כן שמעתם נכון – ליזו, מלכת הבודיפוזיטיב והתעופה העצמית גם חוותה הסרה של הפוסטים שלה מס פעמים על ידי האפליקציה.

מוסר כפול, מתוך ויקפדיה, ״הוא יישום של גישות מוסריות שונות בשני מקרים דומים. במקרים של מוסר כפול מקובל שמילים, ביטויים, נורמות החברתיות, או הכללות מיושמים על ידי (או כלפי) קבוצה אחת של אנשים, אך לא מקובלים ואף נחשבים לטאבו כאשר הם מיושמים על ידי (או כלפי) קבוצה אחרת. השוני בין הקבוצות יכול להיות בגיל, באתניות, בגזע, בדת, במגדר וכו'. יישום מדיניות מוסר כפול נחשב להפרת הזכות לשוויון.״ 

עירום שדווקא כן מתקבל על ידי האינסטגרם, מתוך הפיד של הראפר טייגה ומה קרה כשניסנו לדווח.

אז בין אם מדובר במשתמשים אמיתיים שמדווחים על התמונות או באלגוריתם של אינסטגרם שמזהה את התכנים כ״פוגעניים״ אין ספק שמשהו צריך להשתנות. הדבר המרתיח ביותר במגמת ״הסרת התמונות״ הוא חוסר השוויון שעולה. בין אם מדובר בנשים לגברים הלוא פיטמה היא פטמה היא פטמה לא? ובין אם מדובר בתמונות חשופות, מה בעצם ההבדל בין מידה 38 ל-48? מה הפתרון? בעיני השינוי יגיע מבפנים כאשר החברה שאנו שייכים לה תהיה פחות מגדרית ושמנופובית. ואיך עושים את זה? רק על ידי נרמול וייצוג של עוד ועוד סוגי יופי, שיח ויצירת מודעות. אז דרישת שלום חמה עד לפוסט בלבוש מינימלי הבא.

תודה לנשים הנפלאות ששיתפו את המקרים שלהם והיו חלק מהכתבה 3>

Translate