BringThemHomeNow#
בשמים, דיופ, חיקוי לבושם

האם דיופ לבושם הוא חוקי? על תרבות הדיופים והבלאגן המשפטי

שוק הבישום הבינלאומי חווה צמיחה משמעותית בשנים האחרונות. תחום בשמי הנישה התחזק, מותגי היוקרה בקטגוריה התפוצצו ואיתם הגיעו גם… החיקוים. או יותר נכון הדיופים. אבל האם ידעתם שדיופ לבושם נחשב חוקי? 

בעולם הבישום, כמו בעולם האופנה, תמיד היו חיקוים וזיופים של מוצרי יוקרה אהובים. אלא שעם עליית תרבות הדיופים נוצרה גם בקטגוריה הזו בעיה חדשה ורווחת יותר לתופעה

אם בעבר בושם מזויף היה נחשב לזול, לא איכותי ולא רצוי. היום הדיופ הוא המוצר המבוקש בשוק, לא פעם יותר מהמוצר המקורי. בעולם בשמי היוקרה כידוע בשמים עולים אלפים של שקלים. הבושם הנמכר בעולם בקרט רוז 540, של הבשם המפורסם פרנסיס קורקדג'אן, עולה 1050 שקלים. וזה לבקבוק של 70 מ"ל  בלבד. ולמרות שמדובר במוצר האיכותי ביותר בשוק המופק מהחומרים הטבעיים היקרים בעולם… מרבית הציבור היום לא יהיה מוכן לשלם אליו. ויבחר דווקא למצוא דיופ זול ולהתפאר בחיסכון העצום שהשיג. 

ואכן עליית הדיופים והתמיכה שקיבלו ברשתות החברתיות הובילו למצב בו חיקוי נחשב לבחירה הטובה בעיני הכלל. זו בה אתה משיג את הניחוח מבלי לשלם את הכסף. כתבה ייעודית שנעשתה בנושא במגזין BOF הציגה סקר שנעשה בבריטניה. בסקר שנערך ממש לאחרונה נשאלו 1,435 צרכנים על העדפות הצריכה שלהם בתחום. 50% מהנשאלים העידו כי רכשו בושם דיופ. שליש מהם העידו כי הם יקנו דיופים גם בהמשך הדרך. 18% בלבד אמרו כי לא רכשו דיופ אך הביעו עניין לעשות זאת.

@melissawin Is this the best dupe for the Baccarat Rouge?! #baccaratrouge540 #zarahaul #zara #redtemptation #redtemptationzara #perfumetok #perfumetiktok #perfumedupe ♬ original sound – Melissa Win | Beauty Reviews

אז מדוע מותגי הבישום לא דואגים לעגן בחוק את הבשמים שלהם ולהגן עליהם משפטית אתם שואלים? כי מסתבר שלא ניתן לרשום זכויות יוצרים על ריח

על פי הכתבה הגנה משפטית על ריח של בושם היא כמעט בלתי אפשרית. בבריטניה למשל, אי אפשר באופן חוקי לדרוש זכויות יוצרים על ריח שכן הוא… ריח. והגנת זכויות היוצרים ניתנת רק לפריטים ממשיים וויזואליים. במדינות אחרות ניתן לעשות את הדבר אך תיאור הניחוח צריך להיות מאוד מדויק ולחשוף את רשימת המרכיבים המלאה. מרבית הבשמים בחרו לא לעשות זאת על מנת לא לחשוף את עבודתם. שכן גם אם היו עושים זאת לא בהכרח שהיו זוכים להגנה מלאה. שכן ריח הוא סובייקטיבי וניתן יהיה לטעון בבית המשפט כי מה שאני מריחה הוא לא מה שמתואר. כל אלו מובילים בשמים מובילים ומותגי יוקרה לוותר מלכתחילה על המאבק. 

כך נוצר מצב בו דיופ או בשמו המדיוק חיקוי של בושם הוא פשוט – חוקי. תוסיפו לכך טכנולוגיות חדשות (GCMS) המאפשרות לפרק כל ניחוח על מרכיביו בצורה מדויקת לחלוטין. וכל התחום הפך פרוץ ובעצם גם בלתי ניתן לעצירה.

Translate