BringThemHomeNow#

יום המודעות ל הפרעות אכילה- 7 עובדות שלא ידעתן.ם

לפני בערך שנתיים גיליתי, שיש לי הפרעת אכילה. אני משתמשת במושג ״גילוי״ כי ככה זה הרגיש בדיוק. מציאת הסבר וחשיפת אמת שהתחבאה מתחת לאף שלי רוב ימי חיי. גדלתי כילדה ונערה שנעה בטווח שבין מלאה לשמנמנה. ובשנות ההתבגרות שלי חוויתי חוויות קלאסיות אוניברסליות שנוגעות לא.נשים שלא שייכות לסטנדרט ״הרזנורמטיבי״ של החברה והתקופה בה אנחנו חיות.

העירו לי על הבחירות שאני עושה בתחומים כמו אוכל וספורט, על מה שאני צריכה או לא צריכה ללבוש. באופן כללי הנראות החיצונית שלי הייתה מנוטרת ברמה כזו או אחרת על ידי החברה. ואגב – כמעט רק היא, תחת המעטה של ״בריאות״ והפרס המבוקש שמלווה בירידה במשקל – קבלה חברתית, עשיתי אינספור דיאטות. וניתנה מעט מאוד תשומת לב לבריאות הנפשית שלי שהייתה זקוקה לעזרה יותר מהכל. עד לפני שנתיים, חשבתי שזו אשמתי הבלעדית. קראתי להתקפים ״גרגרנות״ ולמחשבות הטורדניות ״אהבה לאוכל״. לא היו לי הכלים לראות את עצמי בצורה בהירה ולא שיפוטית. וכחלק מהמסע שלי לקבל את עצמי, אחרי שנים של דיאטות הגעתי בטעות לדיאטנית קלינית שעזרה לי לשנות את חיי.

ב- 2.6 חל יום המודעות השנתי להפרעות אכילה וכדרך לציין אותו ולהעלות מודעות הנה 7 עובדות שאולי לא ידעתם.ן על הפרעות אכילה: 

1. לא רק נשים- הפרעות אכילה אינן ניתנות  ל״בחירה״ והן עלולות לפגוע באנשים מכל המינים, משקלים, גילאים, מוצאים ורקעים. 

2. חוק הפוטושופ בשנת 2013 נכנס לתוקפו ״חוק הגבלת משקל בתעשיית הדוגמנות, התשע"ב-2012, המכונה בלשון העם גם חוק הפוטושופ או חוק הדוגמניות״. מטרתו קביעת המשקל המינימלי הנדרש כדי לדגמן, במטרה למנוע את השימוש בדוגמנים ודוגמניות רזים יתר על המידה. המהווים מודל לחיקוי המעודד הפרעות אכילה בקרב האוכלוסייה. למרות שהחוק חשוב והכה גלים בעולם, במרוצת השנים דעך וכיום אינו נאכף. 

3. לא רק הרעבה הפרעות אכילה הן טווח רחב, ספקטרום גדול של דפוסי התנהגות מסוכנים הקשורים באכילה וצריכה של מזון והמזיקים לפרט באופן גופני ורגשי

4.  הקשר שבין תרבות הפיטנס להפרעות אכילההדוק משידעתם.ן. בשנים האחרונות נחשף הקשר העמוק שבין השניים. יותר ויותר אתלטים מקצועיים משתפים כי הם סובלים מהפרעות אכילה. אך הפרעות אכילה אינן רק מנת חלקן של ספורטאים מקצועיים אלא גם הופכות להיות נפוצות יותר בתרבות שמעודדת הפרעות במסווה של ״בריאות״. ספירת אגוזים בשייק אחרי אימון היא דפוס מסוכן…

5. הכל נשאר במשפחה על פי העמותה הישראלית לטיפול, חקר ומניעה של הפרעות אכילה השכיחות של הפרעות אכילה גבוהה יותר במשפחות בהן אחד ההורים עוסק בעצמו בנושאים של דיאטה, דימוי גוף ואכילה. זאת משום שילדים וילדות לומדים באמצעות מנגנוני חיקוי של סביבתם.ן, עלולים להעתיק דפוסי התנהגות מסוכנים של הוריהם הקשורים באכילה.

6. שפה מעצבת מציאות בהמשך לסעיף הקודם, עיסוק אובססיבי בנראות החיצונית, משקל ואכילה כמו גם התייחסות למאכלים שונים כאל "אסורים" או "מסוכנים". עלולה ליצור הפרעות אכילה שונות בקרב ילדים ונוער. 

7. בימי האימפריה הרומית במעמד האצולה הפרעות אכילה היו מנהג תרבותי שכיח. בחלל ייעודי שנקרא ״וומטריום״ נהגו נשים וגברים בני מעמד זה לרוקן את קיבותיהם על ידי הקאה יזומה על מנת לפנות מקום לארוחה הבאה. בעידן המודרני פעולה זו הייתה נחשבת לתסמין מטהר של בולימיה נרבוזה. 

בחברה שמקדשת רזון כאידיאל יופי וכערך עליון שיש לשאוף אליו כמעט בכל מחיר, זה לא מפתיע כי רוב האנשים רבים סובלים מהפרעות אכילה ובעיות הסובבות אוכל בצורה או אחרת.

האישור להתעסק באכילה הפך לאובססיה יום יומית שמקבלת תיקוף דרך סרטוני ״what i eat in a day״. ועד אושיות שלא מומחות בתזונה שנותנות המלצות תפריט רוחוות לכולם, בעוד שאכילה היא כל כך אינדיבידואלית ותלויה בפרט. תעשיית הדיאטות קשורה באופן אינהרנטי באידיאל היופי, מנגנון  שעוסק בצמצום ודיכוי מאשר ביופי או בריאות.

אני לא מדברת הרבה על הפרעת האכילה שלי. במקומות מסוימים בראש שלי יש עדיין מאבק עם ״תסמונת המתחזה״. יש קול קטן שלא משתכנע. כשאני גדלתי רק לבנות רזות שראו להן את העצמות היו הפרעות אכילה. גם בתוך תת הקהילה הזו הרגשתי לא ראויה ונמוכה מבחינה היררכית.  אם יש לך הפרעת אכילה למה את לא ״מצליחה״ לרדת במשקל? בדיעבד תפיסה זו מסבירה את העובדה שלקח לי כל כך הרבה זמן להבין שאני סובלת מהפרעת אכילה בעצמי. ותהליך ההחלמה התעכב גם כן. התחלת הטיפול ותהליך ההחלמה שלי לוותה בהסרה של הרבה סטיגמות ודעות מיושנות שהיו לי סביב הפרעות אכילה ומתוך הבנה שאני ראויה להחלמה. אנשים הסובלים ממערכת יחסים בעייתית עם אוכל והפרעות המלוות לכך, לא זקוקים ליום מיוחד שיזכיר להם את קיומה של הפרעת האכילה שלהם.ן. הם צריכים הקשבה, הכלה, ואמון. מהלב שלי אליכם.ן אם יש ספק אין ספק, הדבר האמיץ, לגיטימי והראוי ביותר לעשות הוא לבקש עזרה מקצועית. אתן.ם לא לבד.

מקורות– הפרעת אכילה ויקיפדהשחר כוכבי דיאטן קליני, מטפל בהפרעות אכילההעמותה לטיפות חקר ומניעה של הפרעות אכילה

Translate