אם לפני שבועות בודדים דיברנו על האסון הקרב, כעת מתברר גודלו. לענקית הסחר שקרסה MATCHES יש חוב של לפחות 44 מיליון דולר. חוב למשקיעים, מעצבי אופנה ומותגים צעירים ואפילו ללקוחות. כן, נראה שגם לקוחות לא יזכו לראות את כספם חזרה. אז מה זה בעצם אומר? ואיך זה ישפיע על התעשייה?
MATCHES היא אחת מענקיות הסחר המפורסמות לאופנה ומוצרי יוקרה שבשנה האחרונה קרסה, שינתה ידיים ולבסוף הגיעה לפשיטת רגל.
הייחוד של MATCHES היה התמהיל שסיפק במה למעצבים ומותגים צעירים. האתר היה מקור הכנסה ייחודי ומשמעותי שעוזר למותגים הללו לצמוח ולגדול. בהתאם נחשבה החברה גם לשחקנית הרבה יותר קטנה מ-FARFETCH לדוגמא. זה לא מנע ממנה להגיע לשווי אדיר של מיליארד דולר ב-2017. אלא שגם היא כמו המתחרות נקלעה לקשיים בשנים האחרונות. קשיים שהביאו אותה להימכר בשנה שעברה במחיר מזערי של 52 מיליון פאונד בלבד.
לאחר המכירה מעצבים ומותגים רבים נשמו לרווחה. מקור ההכנסה העיקרי שלהם לא יפגע וההזמנות ימשיכו לזרום. אלא שהשיקום שהובטח לא הגיע ושלושה חודשים לאחר מכן הודיעה הרוכשת, קבוצת פרייז‘ר, כי את MATCHES אי אפשר להציל.
כעת כאשר הליכי הפירוק בשיאם נחשפים ממדי האסון וכן גם כמות המותגים העצמאיים והקטנים שיפגעו מהסגירה.
על פי דיווחים בעיתון הגארדיין המותג שספג את ההפסד הכי גדול הוא המותג השוודי Toteme. מותג שהיה בין הנמכרים ביותר באתר ועל פי הנתונים של מפרק החברות מחזיק חוב של כמיליון פאונד. החוב השני בגודלו הוא למותגים ברברי, גוצ'י ומקס מארה. לכל אחד מהמותגים חייבת מאצ'ז כחצי מיליון פאונד. והרשימה עוד ממשיכה…
הדיווחים מתארים כי כ-190 ספקים פנו אל המפרק וביקשו להחזיר לידיהם סחורה ב-23 מיליון פאונד. אך נכון למידע העדכני ביותר רק סחורה בשווי 3.4 מיליון פאונד חזרה לבעליה. ואם זה לא היה מספיק, בין הנפגעים ישנם גם לקוחות. כן, קראתם נכון. חלק גדול מהלקוחות שרכש פריטים וביצע החזרות במועד פשיטת הרגל כנראה לא יפוצה לעולם.
לאתר הסחר חובות העולים על 35 מיליון פאונד ההערכות אומרות שבסוף החישובים המספר הזה יזנק ל-100 מיליון לפחות. הדיווח של הגארדין טוען כי במקרה הטוב ביותר יתחלק בין כל הנושים (מי שחייבים לו כסף) סכום של 800 אלף פאונד בלבד.
ואיך זה ישפיע על התעשייה? לקריסות אתרי הסחר המון משמעויות. אך אי אפשר שלא לחשוב על הפן האנושי קודם כל. מדובר בעוגמת נפש יוצאת דופן ומצוקה אמיתית לעשרות רבות של מותגים צעירים. אלו שהשקיעו את כל מעודם במוצרים שיכול להיות מאוד שלעולם לא יחזרו ו/או ימכרו. במידה ואלו יצליחו לשים ידם על הסחורה שיושבת במחסני האתר… אולי לא נראה פה התמוטטות רצינית. אך במידה והדבר לא יקרה אנחנו עתידים לראות משבר חריף בתעשייה ששוב יוכיח שבתעשייה הזו רק העשיר שורד.