הנשיא טראמפ פתח ביום רביעי שעבר במלחמת סחר רשמית ובינלאומית. הבורסות צנחו, תאגידים התאגדו והציבור נכנס לבהלה. היום שבוע בלבד לאחר מכן טראמפ מכריז על השהיית התוכנית. מה זה אומר?
כבר חודשים מתכנן הנשיא הנכנס דונלד טראמפ ליישם את תוכנית המכסים החדשה שלו. בשבוע שעבר הוציא אותה לפועל והכריז בעצם על מלחמת סחר בינלאומית.
הגישה של טראמפ ברורה – הוא לא רוצה גלובליזציה. טראמפ כאיש עסקים רוצה להעלות את שוויה של המעצמה שלו. הוא רוצה להחזיר את הייצור לארה"ב. לחזק את הכלכלה האמריקאית. ולייצר אומה של צריכה להסתמך על מדינות אחרות לצרכים הבסיסיים שלה. על מנת ליישם את הדבר הוא הגה את תוכנית המכסים. זו שהייתה אמורה להעיר את התאגידים האמריקאים ולהחזיר אותם לגבולות המדינה. ובהתאם להבהיר למדינות החוץ שמאזן הכוח השתנה.
באותו היום נפלו הבורסות בעולם. ועל תעשיית האופנה שכבר חששה מהאירוע חודשים קודם לכן, נפלה עננה. מניות הקונגלומרטים הגדולים ספגו צניחות חדות והגיעו לשווי שלא נראה מאז מגפת הקורונה. כאשר המפסידה הגדולה ביותר הייתה קרינג עם ירידה של 8%. אך מי שחווה את הירידה הכי גדולה בערך היו דווקא התאגידים האמריקאים.
אך היום, שבוע בלבד מאוחר יותר, טראמפ משהה את תוכנית המכסים ל-90 יום.
בזמן הזה יחול תעריף אחיד של 10% בלבד על כל שותפות הסחר של ארה"ב. אך יש יוצאת מן הכלל אחת, סין. שלאחר שהצהירה כי תנקוט בצעדים דומים נגד ארה"ב, בחר הנשיא להעלות את תעריף המכסים שלה עלה ל-125 אחוזים.
ההודעה הובילה לתגובה חיובית בבורסות. ויש מי שאמרו כי היא סיפקה חבל הצלה לחברות אופנה רבות שהמניות שלהן צנחו בשבוע שעבר. כך למשל מניות של קאפרי הולדינגס, הבעלים של מייקל קורס, זינקו ביותר מ-30 אחוזים. VF Corp, חברת האם של ואנס וטימברלנד, ראתה עלייה של 28 אחוזים. וכך גם ראלף לורן ונייקי ראו שמחירי המניות שלהם עלו ב-14 אחוזים ו-11 אחוזים, בהתאם.
אך השמחה שאנחנו רואים בתעשייה היא זמנית בלבד. שכן מדובר בעצירה שהממשל האמריקאי נתן לצורך משא ומתן עתידי. טראמפ רוצה לראות מדינות מתחננות לחתום איתו על עסקאות פרטניות בהן יתנו יותר לארה"ב. ואפשר לומר שבעצם המשחק רק התחיל…