אי שם בתחילת שנת 2019 קיבלתי מתנה שהייתי צריך ללמוד מילה חדשה כדי לקבל אותה – ייחור. פאסט-פורוורד של שנתיים וחצי ואני גר בדירת 50 מ"ר בת"א וכל מה שאני רואה מסביבי זה צמחים. תקופת הקורונה הביאה איתה טרנד שכבר קשה לפספס. משתלות בתוך בתי קפה או חנויות צמחים בכל רחוב שני. וקבוצות פייסבוק של עשרות אלפי אנשים שחולקים טיפים ותמונות של הבייביז החדשים שלהם. בין אם אתם עמוק בתוך ההתמכרות ובין אם הצמחים היחידים שאהבתם עד עכשיו היו מפלסטיק, קבלו כמה טיפים והסברים לאיך גידול צמחי בית יכול לשפר את חייכן וחייכם.
כדי לשגשג אצלנו בבית צמחים צריכים שלושה דברים: תאורה טובה, השקיה נכונה ונשיקות בכל בוקר ולילה. יכול להיות שרק שניים מבין השלושה הכרחיים. אבל כאן הבחירה על מה מהם לוותר היא שלכן ושלכם.
טיפ הראשון – לפני שאתם מתפתים להביא צמח הביתה, יש להבין את תנאי התאורה שיש לבית שלכם להציע. כך נוכל להתאים מראש את הצמח למיקום ותאורה ספציפיים. ככלל אצבע – צמחי בית אוהבים אור חזק ולא ישיר (דמיינו להסתכל דרך וילון לבן על השמש). עכשיו אני יודע שחלקנו גרים בדירות קטנות וחשוכות, ואני לגמרי מכליל את עצמי באמירה הקשה הזו. אבל תתעודדו! בהמשך מחכה לכם רשימה של משפחות צמחים שיהיו בסדר גם עם (קצת) פחות אור.
הטיפ שני – בכל מה שקשור להשקיה הגיע הזמן להפריך את אחת הטענות המרכזיות בנוגע לגידול צמחים… הם לא כזה אוהבים מים. באמת! רוב צמחי הבית צריכים השקיה עד נגירה (עד שכל האדמה רטובה). וזאת רק כאשר האדמה שלהם מתייבשת לכל עומק העציץ. כשאנחנו מגדלים צמחים בבית לרוב הם גדלים בטמפרטורות נמוכות יותר, נחשפים לפחות אור ומבצעים פחות פוטוסינתזה (בהשוואה לגידול שלהם בחוץ). לכן הם צריכים פחות מים ממה שאנחנו חושבים.
סקינדפסוס פיקטוס. הבן-דוד המוצלח של הפוטוס שלכם
הטיפ השלישי – אחד הדברים החשובים ביותר בגידול צמחים בבית הוא לבחור נכון (צמחים. אני מתכוון לצמחים).
גם כאן המציאות פוגשת את הקלישאות מקומדיות רומנטיות. חשוב להבין שלא כל צמח יפה הוא צמח שאתם רוצים לגדל. משפחות מסוימות של צמחים יהיו סלחניות יותר לתנאים שיש לבית שלנו להציע. שווה להכיר אותן לפני שרצים להתאכזב מעוד צמח חתיך שנראה כאילו הוא ישבור לנו את הלב. פוטוס, זמיה קולקוס, דיפנבכיה, אגלונמה, סנסיווריה ורפידופורה הן רק חלק ממשפחות הצמחים שיכולות לשגשג אצלנו בבית. בכל אחת מהמשפחות האלה יש עשרות סוגים שונים. לכל סוג צורות וצבעים שונים של עלים שיכולים לתת להם מראה ייחודי ומעניין.
צמחים מוסיפים המון צבע וחיים לפינות שונות בבית וזו ההזדמנות שלכם לשדרג כל פינה בודדה ולא מנוצלת. אז השתמשו בצמחים כאקססורי עיצובי. נצלו את הצבעים שלהם (שמתחילים בירוק ויכולים להיות גם שחור, אדום או ורוד) בתוספת של תמונה קטנה ממוסגרת, פמוט עם נר או כל אגרטל שהכנתם בסדנת קרמיקה כשהייתם בני 6. כשאני התחלתי לגדל צמחים שמתי לב כמה הדחף למלא בהם את הבית רק גדל. לכן תכנון מוקדם של הצמחים שאתם קונים יעזור לכם לשדרג את עיצוב הבית בכלום זמן. ואולי יעזור לשלוט בהתמכרות המבצבצת…
בתמונה – רפידופורה דקורסיבה. להתעלף מהחריצים בעלה!
אולי זה מקרי שהקורונה הביאה את גידול צמחי הבית לחיינו. אבל כשמסתכלים על זה לעומק אפשר להבין בדיוק למה הזמן המתאים ביותר לטרנד הזה היה באמצע מגפה.
העיסוק בצמחים הוכח פעמים רבות כתֵּרָפּוֹיְטִי (טיפולי) ומרגיע. בעיקר בתקופות לחוצות ובלתי-צפויות כמו שהיו השנתיים וחצי האחרונות. מחקר שפורסם בוושינגטון פוסט קובע כי לשהייה של 10 דקות לפחות בחדר המכיל צמחים יש השפעה משמעותית על הפחתת לחץ ותחושה כללית חיובית יותר במהלך היום. כמו כן, גידול של 5 צמחי בית לפחות נמצא כמעודד חשיבה יצירתית וחברותיות בקרב המגדלים.
גידול צמחי בית מאפשר לנו גם להיות חלק מהתהליכים המדהימים שקורים בטבע. עלים חדשים שנולדים ונפתחים, פרחים צבעוניים והיופי המהפנט שקיים סביבנו כל הזמן שלרוב אנחנו נוטים להתעלם ממנו. שלא תבינו לא נכון – צמחים לפעמים מתים, נדבקים במזיקים או פשוט מתנהגים כדרמה קווינז. אבל גם זה חלק מהותי בחוויית הגידול שלהם. ויכול להיות מלמד ומעשיר עבורנו לא פחות מההצלחות.
בתמונה – אגלאונמה 'סילבר קווין'. מושלמת לפינות פחות מוארות בבית
אם לחזור לשאלה שהתחלנו איתה. אין לי תשובה האם אובססיית הצמחים הלאומית שאנחנו חווים היא טרנד חולף או מציאות חדשה שתלווה אותנו בשנים הקרובות. אבל כן אפשר לומר בביטחון לדעתי שכל עוד הם פה כדאי שלפחות נהנה מהם.
אחד הדברים המרגשים בגידול צמחים בתקופה שלנו היא תחושת הקהילתיות שמשותפת לכל חובבי התחום. אם יש לכם עוד שאלות או שאתם רק חוקרים את השטח כרגע אתם לא לבד. יש עשרות קבוצות וחשבונות לעקוב אחריהם שיעשו לכם סדר בדברים. מזמין אתכם לחפש את העמוד שלי _barplants_@ לעוד טיפים לגידול, הסברים ותמונות של הצמחים מהממים שלי שבוודאות ייכנסו לווישליסט שלכם.