BringThemHomeNow#

מיכל אפרתי מראיינת – מנכ"לית עמותת Helpi

גם אני כמו דנה מנכ"לית עמותת Helpi חשבתי שעולם ההתנדבויות שמור ל"אנשים הטובים" אבל מהר מאוד גיליתי שזה פשוט אפשרי לכולם אם רק נמצא את המסגרת המתאימה. לעמותת Helpi הגעתי במקרה, ומצאתי לעצמי התנדבות שמאוד מתאימה לי, בתהליך פשוט ומהיר בלי סיבוכים. אחרי זה הייתי חייבת להיפגש עם דנה כדי לגלות איך היוזמה המדהימה והנגישה הזו פועלת ומה קורה שם מאחורי הקלעים. 

אשמח שתספרי לי בקצרה על העמותה, 

״הלפי זאת פלטפורמת התנדבויות חד פעמיות שהקמתי ביחד עם השותפה שלי לפני 5 שנים. זה נבע מהצורך האישי שלי להתנדב. היה לי הרבה זמן פנוי והחלטתי שיהיה טוב להתנדב בזמן הזה. נכנסתי לגוגל וזה היה ממש מסורבל. לא ממש הבנתי איפה אפשר להתנדב, ראיתי שיש התנדבויות עם משפחות קשות יום, ילדים חולי סרטן, הדברים המוכרים. לא ממש מצאתי את עצמי שם. כשכבר מצאתי לא חזרו אליי ואם כן חזרו אליי אז הדרישה הייתה לפעם בשבוע לפחות. זו היתה מחויבות גדולה שלא הייתי בנויה אליה. אז אמרתי לעצמי שכנראה שההתנדבות שמורה לעולם האנשים הטובים וכנראה זה לא בשבילי. אז נתקלתי בכל מיני פוסטים בפייסבוק של הוסטל לנערים בסיכון בתל אביב. הם חיפשו מישהו שיחליף חד פעמית את הטבח שלהם בשישי. אמרתי לעצמי ״אני יכולה, אם לא יהיה לי כיף ואני אסבול אז לא אמשיך״. אחרי שנתקלתי בעוד פוסטים כאלו, הכרתי את נועה. יחד הבנו ששתינו "סובלות" מעולם ההתנדבות ושיש הרבה צרכים התנדבותיים שהם נקודתיים וחד פעמיים. את הלפי החלטנו לפתוח בשביל לתת פתרונות לאנשים שרוצים להתנדב ולא מוצאים את המסגרת המתאימה וכן גם שתהיה טכנולוגית ונגישה לכולם.״

אז איך הכל התחיל?

 ״בהתחלה עשינו פיילוט עם עיריית תל אביב. ביקשנו מהם לקבל רשימה של צרכים חד פעמיים ורצינו לראות אם אנחנו מצליחות למצוא מתנדבים. בהתחלה שלחנו ניוזלטר לחברים ולמתנדבים כי עוד לא היה שום דבר מבוסס. במייל היו 10 הזדמנויות התנדבות וכל מתנדב היה יכול לבחור איזה התנדבות הוא רוצה לעשות. לאט לאט ראינו שאנשים ממש נרתמים, הצלחנו לענות על 70% אחוז מצורכי ההתנדבות! אז התחלנו לפתח יותר את העמותה ומצאנו מפתחים שבנו את הפלטפורמה גם כן בהתנדבות. בדצמבר 2016 התקבלנו לאקסלרטור של עמותת בוגרי 8200 (שמיועדת לכולם לא רק לבוגרי 8200) – תוכנית האצה לסטארטפים. תוכנית האצה בת 3 חודשים. עמותת בוגרי 8200 מממנת 100% מהתוכנית. בין אם זה מרחב פיזי לעבוד בו, עזרה של יועצי משפטיים, כתיבת תוכנית עבודה וכ'ו. כך יצרנו קשר עם משרד הרווחה ומנטורים שונים שליוו אותנו. באפריל 2016 אחת המתנדבות שלנו התנדבה לארח קשישה לארוחת חג הפסח. בעלה של אותה מתנדבת התעניין ביוזמה ורצה להפגש איתנו. אז הוא עזר לנו כיועץ עסקי, היינו צריכות את הדמות הזו, הוא נתן לנו גב וביטחון. חודשיים אחרי זה כבר הייתה לנו פגישה עם משרד הרווחה ונסגר איתם החוזה. היום הוא יו"ר הועד המנהל של העמותה ובינואר 2017 כבר נכנסו לעבוד איתנו חברות ורשויות.״

https://www.instagram.com/p/CA52nOQnpTl/
אז מה ההבדל נגיד ביניכם לעמותת "רוח טובה"?

 ״רוח טובה זאת עמותה שפועלת כאינדקס התנדבויות. הם מציעים התנדבות בעמותות שונות, אתה נרשם, ואז הם חוזרים אליך בנושא ומבצעים את החיבור בינך לבין העמותה. באתר הלפי, מאחורי כל הצעת התנדבות יושב מישהו שדואג שההתנדבות ממש תצא לפועל. הלפי עונים על צורך ספציפי. למשל, אם זאת התנדבות של הסעה של קשישה לבית חולים זה ממש מפורט – יש להסיע אותה ביום שלישי בשעה 12:00, היא דוברת רוסית, היא גרה בקומה רביעית. צריך לעזור לה לרדת למטה. ההליך לוקח 4 שעות. בנוסף, יש לנו עובדת במשרה מלאה שבודקת שנוצר הקשר בין המתנדב למשימת ההתנדבות כדי שלא יווצרו פערים בין מה שהמתנדב חושב להתנדבות בפועל.

בנוסף אנחנו עובדים בשותפות עם משרד העבודה הרווחה והשירותים החברתיים. כל העובדים הסוציאלים במשרד הרווחה יכולים לבקש עזרה עבור המטופלים שלהם. הם זיהו פוטנציאל מאוד גדול בהתנדבויות חד פעמיות שיכולות לעזור. לדוגמה: קשישה שכדי לקום מהמיטה תלויה במאחז יד כי היא לא יכולה להתרומם לבד. אנחנו מוצאים מתנדב מקצועי שמגיע ל-10 דקות, מתקין לה מאחז יד והנה תוך דקות ספורות נפטרת לה הבעיה.״

הקושי הגדול ביותר במתנדבים חד פעמיים זה שהעמותה צריכה לסנן אותם, אז מה עושים? 

״זה היה הקושי הראשון כשהקמנו את הלפי – לסנן את הבקשות ולסנן את המתנדבים. הצד הראשון נפטר דרך העובדים הסוציאליים. כל הבקשות מגיעות מגורמי רווחה שיודעים בדיוק מה המטופלים שלהם צריכים.

הצד השני נפטר דרך פנייה שלנו לחברות ועסקים – נתנו להם פלטפורמה להתנדב בה בתמורה לקבל את מאגר המתנדבים שלהם. בצורה כזו אני מקבלת אנשים שהם כבר "מסוננים". אין 100% אבל עובד שהגיע דרך חברה הוא בן אדם שמכירים אותו, הוא לא יכול להתחזות לאדם אחר. מהר מאוד הבנו שעסקים צריכים אפילו יותר מזה. מגיעות אלינו חברות עם בקשות התנדבות מאוד ספציפיות ואנחנו דואגים לעזור אם זה למצוא התנדבות קבוצתית בלוקיישן מסויים, או שחברה פונה אלינו כדי למצוא גוף נזקק כדי למסור אליו ציוד/בגדים וכ'ו.״

ואיך מתנהלת העבודה מול החברות?

 ״היום אנחנו נותנים שירות לחברות בתשלום שהוא על בסיס תרומה. אנחנו בונים תוכנית עבודה שנתית. אנחנו מקבלים דרישות מהחברה לכמות וצורת ההתנדבות ואנחנו דואגים למצוא להם את הדרך להתנדב. אנחנו מכינים לכל חברה תקשורים להתנדבויות שאפשר לעשות למשל: התנדבות עם הילדים בחופש הגדול. אנחנו דואגות להפוך את עולם ההתנדבות לנגיש ונעים כי אנשים נרתעים מהתנדבות. זה מרגיש להם לוחץ.  25% מהמתנדבים שלנו חוזרים להתנדב 50% מהמתנדבים שלנו לא התנדבו לפני. כלומר התנדבו בהלפי בפעם הראשונה מה שאומר שהרבה אנשים גם ממשיכים להתנדב דרך הלפי, נוצר חיבור של מתנדב עם עמותה ואז זה כבר בין המתנדב לעמותה, זה כבר לא שלנו.״

https://www.instagram.com/p/B-NS5aZBmR0/
מה הממוצע גילאים של מתנדבים?

 ״40 בערך. חשבנו שהממוצע יהיה הרבה יותר נמוך. אבל אנשים בגילאים האלו עובדים בחברה, מרגישים הרבה יותר בטוחים, יש להם את התנאי להתנדב. הם הגיעו למקום מספק, יש להם כסף, הם לא לחוצים כמו בן אדם צעיר בעבודה. אני מדברת על אנשים שעובדים בחברות כמובן. שאר ההתנדבויות פתוחות לכולם באתר ושם ממוצע הגילאים הוא יותר נמוך, 25 פלוס. אבל בסופו של דבר, אני רואה שהרבה מאוד אנשים לא מתנדבים כי הם לא מצאו את המסגרת המתאימה. מהנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, רק 20% מהאוכלוסייה מתנדבת שזה ממש מעט. 67% מתוך האוכלוסייה אומרים שהם היו רוצים להתנדב אם הם היו מוצאים את המסגרת המתאימה. ולא נספרים ב-80% אחוז של ה ״לא מתנדבים״ את התנדבויות הבלתי פורמליות. הן לא עברו דרך שום עמותה למשל – פוסטים שעוברים בפייסבוק ועוד״.

אני בטוחה שיש היענות ענקית בימים אלו

״בגל הראשון של הקורונה הכפלנו את הפעילות שלנו פי 3. מ-60 התנדבויות בחודש הגענו ל-170. הגישה שלנו הייתה שהלפי מתגייסת לעזור במשבר הקורונה, לקחנו חלק בחמ"ל מיוחד של פיקוד העורף שהוקם במטרה לעזור בהתנדבויות ברחבי הארץ. הצורך הכי גדול בקורונה היה האוכל אנחנו הצלחנו לעזור להם בעזרת המערכת שלנו והקשרים עם 50 החברות שעובדות עם הלפי. חברות רבות עשו דרכנו קמפיינים שקראו לעובדים שלהם לתרום את סלי המתנה שלהם לחג. כך גייסנו בסביבות ה100,000 שקל לסלי מזון בחודש. פשוט מעובדים שתרמו את התלושים שלהם. לא היינו צריכים לפנות לאיזה תאגיד גדול הצלחנו להגיע למתנדבים שמכירים אותנו״.

מה השאיפות העתידיות? ״מה שקורה לכולם בהקמת עסק, זו העלייה המהירה כשזה מצליח אבל אז יש איזה שהיא רגיעה שלא ממש מתאפיינת בירידה אבל גם לא בעלייה. השאיפה היא להיות המערכת המרכזית להתנדבויות במדינה. להיות בכל חברה, בכל פלטפורמה. כמו תן ביס של התנדבויות. 

האם זה לא דבר שהמדינה אמורה לדאוג לו? 

״אני בן אדם שיש לו המון ביקורת כלפי המדינה אבל לא בהכרח במקרה הזה. עובדי מדינה רבים מבינים שהמדינה שלנו לא יכולה לעשות הכל אז הם מעבירים כסף. המדינה משלמת לי כסף כדי להפעיל את הלפי. רוב העמותות מגובות מהמדינה באיזה שהוא אופן ואנחנו מגובות ב-30% מתמיכה ממשלתית, זה לא רע. המדינה כן לוקחת חלק, הם לא יכולים לעזור לכולם אבל הם כן רוצים להעביר את הכסף שלהם למקומות שונים בהם הבירוקרטיות פחות מסובכות. 

https://www.instagram.com/p/B97FDAOnSBG/

אז מסתבר שיש הרבה אנשים טובים באמצע הדרך, אני מרוגשת ושמחה שעמותה כזו קיימת, שהיא דואגת להתנדבויות גדולות עד התנדבויות קטנות ולא "פורמליות". לעמותה ולאנשים שעומדים מאחוריה יש תשומת לב רבה לתוך הדברים הקטנים ולתוך ליבם של כל איש ואישה. זאת הבנה חשובה וחכמה, כי ההתנדבות היא בכל מקום ובכל פרט שאפילו נראה לנו שולי.

יותר מזה שהעמותה דואגת למציאת מתנדבים לכל התנדבות ומאפשרת התאמה אישית לכל מתנדב,  היא מותירה בי הלך רוח של רצון לעזור. רצון לשלב את ההתנדבות שלי באורך החיים שלי.

Translate