את הפופ-אפ הראשון שלי, אם בכלל אפשר לקרוא לו ככה, הקמתי בבית קפה שכונתי קטן ומתוק בחדרה. העיר ממנה היגרתי למרכז. אני חושבת שלמימדים של אז אפשר היה לקרוא לזה הצלחה. כל החברים והמשפחה הגיעו, מכרתי מחברות עם כריכות מאוירות ותיקי צד מבד (בתקופה שעוד אי אפשר היה להשיג אותם בכל מקום), ובכלל לא ידעתי שקוראים לזה פופ-אפ. קראתי לזה ״דוכן״, הוספתי את המילה אמנות ותליתי שלט מעפן מקרטון.
אני אוהבת להיזכר בחוויה הזו, כי שם הכל התחיל. מאז הסתובבתי בארץ בעוד עשרות פסטיבלים, ירידים, דיזינגוף, הנסיך, דוכנים שונים ברחבי תל אביב ומה לא. בתחילת השנה הנוכחית קיבלתי הצעה מחברה וקולגה לחבור אליה וליוצרת נוספת לפופ-אפ בתל אביב. לא דוכן של יום, לא יריד של יומיים, לא פסטיבל. חנות שבכניסתה יהיה רשום שם הסטודיו שלי ותהיה פתוחה לשבועיים. קיבלתי את ההצעה הזו כבר פעמיים לפני שנה, וסירבתי כי חטפתי רגליים קרות. לא חשבתי שאוכל לעמוד בשכירות והציפיות שלי היו נמוכות. השנה, אמרתי יאללה. בעיקר כי הבטחתי לעצמי לעשות יותר דברים שמפחידים אותי. וכי מזמן לא לקחתי סיכונים בעסק. נשמע מוזר? אולי. אבל לדעתי ככה אפשר לדעת הכי טוב איך ואיפה אני יכולה להצליח.
אז אמרתי כן. את החנות שכרנו דרך ספוטאנגו (שהחליפו את השם ל-repop). מודל קמעונאי חדשני שמציע אלטרנטיבה לצרכנים בעולם שבו קניות נוסעות על ספידים. המיזם הוקם לפני שנתיים על ידי דניאל שושני ובשן גדליהו. המודל מחבר בין עסקים ומותגים לחללי פופ-אפ בפריים לוקיישן לטווחים קצרים. משבועיים ועד חצי שנה. לאחר הזמנת ה"חנות", ניתן לבחור גם מידוף ואמצעי תצוגה מודולריים יחד עם שירותי קופה.
אז החלטתי לאגד את מסקנותיי ואת כל הטיפים שיש לי לתת ממבט של חודשיים לאחור. אם אתן יוצרות, אמניות או יזמיות עם מוצרים פיזיים וחשבתן לפתוח חנות זמנית – תמשיכו לקרוא.
זה הולך ככה: משריינים תאריכים עם החברה שבחרתן (ממש כמו באיירביאנבי) ולוקיישן. אם יש לכן שותפות, מיותר לציין שיש לתאם איתן את התאריכים והמיקום מראש. מגיעים יממה לפני כדי לארגן את החנות ולעשות הקמה. ככה ביום הפתיחה הטרחה הכי גדולה שלכן תהיה להרים את התריס. בקיצור, טיפ ראשון: לא להשאיר שום דבר לרגע האחרון!
בעצם, אולי זה הטיפ השני. הטיפ הראשון: לוקיישן וטיימינג
repop מציעים לוקיישנים שונים ואפשר לראות מפרט שלם באתר ובאפליקציה. בכל זאת, אני מציעה לכן להגיע מראש, עוד לפני הבחירה. תגיעו, תטיילו בין החנויות השונות. ותוך כדי בדקו מה גודל התנועה באותו רחוב בימי חול וסופ״שים. בדקו את גודל החנות, רמת ניקיון, תקינות מזגנים, מדפים, גודל ויטרינה ועוד. חשבו על המוצרים שאתן מוכרות תוך כדי סיבוב בחנות ותפעילו את הדמיון. איך אתן רואות את זה? מה הייתן משנות או מוסיפות? מה חסר לכן?
אנחנו הגענו מספר שבועות לפני הפתיחה ללוקיישן שבחרנו (שנקין 30, ת״א) כדי לבחון את גודל החלל שכבר הכרנו ועבר שיפוץ. כיוון שאנחנו שלוש יוצרות עם מוצרים שונים: החלטנו מראש על מיקומים בחנות. לצורך העניין: לי יש פרינטים שוכבים ויצירות תלויות, אז אני הייתי צריכה קיר גדול ומרווח ושולחן. כיוון שהיו מדפים מודולריים בחנות, הסתפקתי בהם, והשותפות שלי השתלטו על שאר החלל.
מבחינת הזמנים: לשותפותיי, פאולה ונועה, כבר יש ניסיון קודם בפופ-אפים. לכן סמכתי עליהן בבחירת התאריכים. בכוונה בחרנו לפתוח את החנות שבוע וחצי לפני החג. כשרוב האנשים עוד נמצאים בארץ ומחפשים מתנות. תחשבו על זרם האנשים בחוץ מראש, קחו בחשבון עונות, סופ״שים, חגים, מועדים וכו׳.
טיפ שלישי: עיצוב הויטרינה
הפופ-אפ שלנו התרחש בדיוק שבוע וחצי לפני חג הפסח. לכן החלטנו לעצב את הויטרינה כהצעת הגשה לאירוח בארוחת החג. למזלי, אחת השותפות הייתה המעצבת נועה פורת העומדת מאחורי מותג מוצרי עיצוב הבית נוצ׳קי והיא ניצחה בכישרון רב על הדבר הזה. שילבנו בין המוצרים שלה, ליצירות שלי, ולתכשיטים של פאו. שמנו לב שזה עזר למכירות – לא מעט לקוחות הגיעו ורכשו מוצרים לפי הצעת ההגשה, למשל: כלים לעיצוב השולחן יחד עם גלויה או פרינט שהיה מונח עליהם בויטרינה.
זה מוביל אותי לטיפ הבא: שתפו פעולה.
במידה ובחרתן לפתוח את חנות הפופ-אפ עם שותפות, בדקו האם המוצרים שלכן מדברים את אותה השפה. במידה ולא, זה לא דיל ברייקר בעיניי, אבל זה יתרון גדול אם כן. התכשיטים של פאולה, דברי הבית של נוצ׳קי והיצירות שלי מדברים בערך את אותה השפה: עדינות אסתטית, מינימליזם, ופלטת צבעים מונוכרומטית.
גם הלקוחות שהגיעו לחנות נתנו לנו פידבק כזה, היה להם נעים בעיניים והם הצליחו לראות את החיבור בינינו בצורה חזותית. מה שהלקוח רואה, עוד לפני שהוא מכניס את היד לכיס, זו אסתטיקה – ואסתטיקה זו צורת תקשורת לכל דבר ועניין, והיא חשובה.
אם תבחרו שותפות שמדברות שפה דומה במוצרים, תוכלו בקלות לשתף פעולה (כמו שנוצ׳קי ואני יצרנו מארז חג המשלב הום-דקור עם אמנות). אם יש לכן ליין בגדי ים, לא ממליצה לכן לחבור לעוד מישהי עם ליין בגדי ים או בגדים בכלל. שלבו אג׳נדות ונושאים שונים, תיצרו פופ-אפ מגוון אך לא מדי, שמרו על קו אחיד ואסתטי, ותתנו ללקוחות אופציות.
טיפ חמישי: מוצרים, מלאי והצעות הגשה
הכינו את מלאי המוצרים שלכן בהתאם לזמן שבו החנות תהיה פתוחה – ומעבר. אם אתן פותחות חנות פופ אפ, אתן בוודאי יודעות אילו מוצרים הם בסט-סלרים ואילו פחות. אני החלטתי ברגע האחרון לשים על המדף גם פרינטים ישנים וכאלו שנמכרו פחות, ובדיעבד זו הייתה החלטה נכונה. אחד הדברים שאני מתחרטת עליהם הוא שלא הצגתי מספיק הצעות הגשה ליצירות – הייתי צריכה למסגר יותר, או למכור מסגרות בנפרד, בגדלים שונים. אלו פרטים קטנים ששווה לקחת בחשבון ולחשוב מראש מה הדרך הכי טובה להציג את המוצרים שלכן כדי למכור יותר.
עכשיו, בואו נדבר על כסף.
פתיחת חנות פופ אפ במרכז תל אביב, היא לא דבר זול. כבעלת עסק, קטן או גדול, רצוי להיערך לכך מראש ולשים את הכסף עבור השכירות בצד. אני הגעתי לפופ-אפ עם ציפיות מאוד נמוכות, כי זו הייתה הפעם הראשונה שלי, והרגליים עדיין היו קרות. איחלתי לעצמי רק להכניס, ואפילו לא חשבתי על אופציה של להרוויח (מה שכן קרה בסוף). בדיעבד, זו הייתה טעות. כל כך פחדתי לצאת בהפסד, שלא הצבתי לעצמי מטרות כלכליות. נותרתי עם הציפייה העלובה של ׳רק תכניסי חזרה את מה שהוצאת׳. אם הייתי מציבה מטרות אחרות, ומעלה את רף הציפיות, אני בטוחה שהייתי מצליחה למכור טוב יותר – והרבה יותר.
אני מאמינה שחיווט נכון של האנרגיה שלנו משפיעה עלינו בצורה פנימית וחיצונית, ועל האופן שבו אנחנו מתנהלים בעולם. מה שאני אומרת לעצמי בראש ומאמינה בו פנימה, משפיע עליי החוצה. אני חושבת שצריך למצוא את האיזון הנכון בין רציונאליות – כלומר להציב מטרות כלכליות ריאליות, ולא מוגזמות בהתאם למכירות השוטפות שלכן בעסק – לבין מטרות גדולות יותר, כי פופ-אפ יכול להפתיע אתכן בצורה שלא תצפו לה.
עוד קצת טיפים קטנים וכלליים:
תתחייבו לשעת הפתיחה, אבל לא לשעת הסגירה
אתן מחליטות מתי חנות פופ אפ נפתחת ומתי היא נסגרת. ואם תעבדו בסופ״ש או לא. אנחנו בחרנו לפתוח מראשון עד שישי, 10 עד 20:00. היו ימים שנשארנו אחרי שעת הסגירה בחנות ומכרנו, בעיקר לזוגות או תיירים שיצאו להסתובב ולבלות בעיר בשעות הערב.
שימו לב, תמיד, שהחנות נקייה ומזמינה.
אני מרגישה שזה לא טיפ אלא דבר מובן מאליו, אבל אולי תתקלו באנשים שיהיו השותפים שלכן ולא יהיו ״באותו ראש״. בקשו מהצוות שממנו אתן שוכרות את החנות כלים לניקוי, מגב ומטאטא.
חישבו על תמריץ למכירה.
זו לא חייבת להיות הנחה משמעותית (למרות שזה כן עוזר מאוד בפופ-אפים), תוכלו לחשוב על טיזר אחר כמו באנדל של מוצרים במחיר מסויים או קופון. אנחנו החלטנו לעשות הגרלה משותפת באינסטגרם בתחילת הפופ-אפ וזה תרם גם ברמת החשיפה וגם, בדיעבד, במכירות.
הצגה עצמית וכרטיסי ביקור:
בתור יוצרת שגם עוסקת במיתוג עסקי ועיצוב גרפי, הייתי בטוחה שכרטיסי ביקור נשכחו כבר מזמן. מסתבר שלא! לא כל אדם שנכנס לחנות יקנה מכן, אבל כל אחד כזה הוא לקוח פוטנציאלי. תכינו כרטיסי ביקור (זה הרגע לקצת קידום עצמי כמעצבת ולהזמין אתכן לפנות אליי), וחלקו אותם בימי הפופ-אפ. תציגו את עצמכן, את השותפות שלכן ואת המוצרים הנמכרים בחנות לאנשים שנכנסים, אל תעמדו בצד ואל תהיו שקועות בטלפון. אינטראקציה היא דבר מוכר וגורמת לחוויה כולה להיות הרבה יותר כיפית ומזמינה.
אם בחרתן לצלול למים העמוקים – בהצלחה! מוזמנות לפנות אליי לשאלות והתייעצויות.
לחיי עוד ועוד יוצרות ויוצרים בישראל