BringThemHomeNow#

למה אנחנו כל כך מפחדים מהמילה לסבית בתרבות המערבית?

אני לא מעוניינת ליצור כאן שיעור היסטוריה, לתת כמה תאריכים, להשתמש בכמה מילים בלטינית וליצור כתבה חינוכית. אני דווקא מעדיפה ליצור כאן מסגרת של השקפה על התרבות המערבית שלנו. ההשקפה הזו לא תהיה אובייקטיבית ולא תיצור שלום במזרח התיכון. השאיפה שלי כאן היא להעביר נקודה מאוד ספציפית. החברה בה אנו חיים כיום היא חברה שמפחדת מהמילה לסבית, ללא סיבה קונקרטית. לא משנה מה הקונטקסט וכיצד נאמרה המילה. היא בעלת קונוטציה שלילית ונושרת בחדר העריכה לא מעט.

תגידו רגע את המילה לסבית בקול. לסבית. איזו תמונה עולה לכם.ן במחשבות? מה עובר עליכם.ן בגוף כשאמרתם.ן את המילה? מה הרגשתם.ן כלפי המילה והאם היא נאמרה בצורה חסרת שיפוטיות?

בין אם עברה בכם.ן תחושה שלילית או חיובית כלפי המילה, אני רואה בחברה שלנו כחברה שלא אוהבת את המילה הזו. המילה לסבית קיבלה קונוטציה שיכולה להיות מאד מינית (קטגוריה בפורנו) ומאד שלילית (לסבית היא מגעילה). אבל למה? ואיך הדיסוננס הזה מתקיים במקביל? איך מילה כזו יכולה להיות מינית ומגעילה באותו הזמן?

אל תגידו לי שפורנו זה מגעיל ולכן זה מקובל מבחינתכם.ן השילוב הזה. מיניות היא לא פורנו ופורנו זו לא מיניות. הקונטקסט המיני כלפי המילה לסבית מושרש בגלל הפורנוגרפיה ולא ההפך. הלסבית אוהבת נשים והגבר אוהב לראות נשים ביחד. כאן מתחילה הצביעות. להיות לסבית זה לא מתאים אבל לראות זוג נשים יחד זה מדליק. גברים יצרו את הקונוטציה השלילית שאימצנו למילה. אני אמנם אומרת גברים אבל אני מתכוונת בפועל לפורנוגרפיה (גברים תנוחו שיואו). ואם נסתכל על האמת בפנים יותר גברים צופים בפורנו מאשר נשים, יותר גברים יוצרים פורנו מגברים ורוב סרטוני הפורנו נוצרו למען גברים ומתוך חשיבה על ה-Male Gaze. כך המבט הגברי (Male Gaze בתרגום חופשי) יצר קונוטציה שהשפיעה על החברה שלנו.

קולנוע וטלוויזיה

כבר עשרות שנים שעולם הקולנוע והטלוויזיה יוצרים דמויות לסביות בצורה חד משמעית ובוחרים שלא לומר זאת בקול. יש שיקראו לזה Queer Baiting (מהמילה לדוג) בניסיון למשוך קהל גאה לצפייה בתוכניות הללו. אני חושבת שיש כאן אלמנט נוסף שחי במקביל למושג הבעייתי הזה. אלמנט ההימנעות. חברות ההפקה הן עמוד התווך בין היוצרים והיוצרות של עולם הקולנוע והטלוויזיה לבין הקפיטליזם. בגדול הקפיטליזם הוא מושג רחב אך בקונטקסט שלנו כאן הוא מדבר על בעלי המניות, הגברים הלבנים העשירים שיושבים על התחת בכורסא מרווחת אל מול האח המחמם מתקופת הגותיקה, לוגמים ברנדי ומחליטים על מה לשלם ועל מה לא. 

הגברים הללו הם הקפיטליזם. מקור הכסף.

הם משלמים (ואולי יש כמה משלמות) על ההפקות הללו שמגיעות למסך הטלוויזיה שלנו ויש להם יותר כוח ממה שנוכל לדמיין, על התכנים שאנחנו צורכים וצורכות. הקפיטליזמים הללו (כך נקרא להם מעכשיו), לרוב, מבוגרים ועל כן מיושנים בדעותיהם הפוליטיות, החברתיות והכלכליות. אותם גברים יעדיפו לשמר את אשר עבד עד עכשיו. דוגמה לכך הוא ז'אנר הקומדיות הרומנטיות. ז'אנר זה יצר וממשיך לייצר סרטים ללא הפסקה אך בבסיסם הם כולם זהים האחד לשני. כך הקפיטליזמים מעדיפים להמשיך לייצר אותם כי הם מכניסים כסף. כתוצאה מכך, גדל כאן דור של נשים וגברים שהושפעו מהז'אנר הזה ומאמינים.ות כי כך נראית אהבה, כך נראה מרדף, כך יש להשיג את הבחורה או לבנות מערכת יחסים.

אחד הדברים שמוכיח את המסלול הזה הוא העובדה כי נוצר (נכון ל-2021) אולי שני סרטים בז'אנר הקומדיה הרומנטית אשר מציגים זוג בני אותו המין. אם נשווה את זה לקהילה הגאה תעלה התהייה איך זה הגיוני שקהילה שקיימת כל כך הרבה זמן (אם לא מאז ומעולם) מקבלת רק עכשיו מקום בז'אנר כל כך ענק ומשמעותי בעולם הקולנוע

התשובה לכך טמונה בכותרת הכתבה. א.נשים מפחדים.ות מהקהילה הגאה ומהמילה לסבית בפרט. בהערת שוליים אומר כי ישנם גורמים נוספים המתקיימים במקביל עם הפחד מהקהילה הגאה, לדוגמה הא.נשים המסורתיים, הדתיים, אלו שמאמינים.ות כי אין מקום לקהילה הגאה בעולם ויצירה של אמנות גאה מובילה לטררם ואנדרלמוסיה בקרב הקהילה הזו. אבל זו לא הנקודה החשובה בכתבה זו. על כן זו הערת שוליים ובכך תסתיים.

הומו מול לסבית

שאלה שעלתה ביני לבין חברים.ות כאשר דיברנו על הנושא הייתה, אז מה ההבדל בין המילה הומו למילה לסבית? שאלה לגיטימית וחשובה. לדעתי המקור שלה מגיע מהשימוש במילה הומו כקללה. מי שלמד על הקהילה הגאה וההיסטוריה שלה יודע כי המילים הללו שבהם אנו משתמשים כיום לייצוג עצמי וקטלוג המיניות שלנו התחילו כקללות. המילה קוויר הגיעה במקור כמילה המתארת אדם לא רגיל, מוזר, לא נורמלי ושונה מכולם. הקהילה ניכסה לעצמה את המילה והפכה את המשמעות שלה. אותו דבר קרה עם הומו. האם זה קרה עם לסבית? הומו לעומת זאת היא מילה המשמשת עד היום כקללה בחברה שלנו. האם המילה לסבית גם? עכשיו נכון, קללות זה לא מגניב, אבל השפה משפיעה על המציאות בה אנו חיים. כלומר, השימוש במילה הומו כקללה היא לא לגיטימית אבל היא מכניסה את המילה ללקסיקון היומיומי שלנו ומרגילה אותנו אליה. הקונטקסט אמנם לא חיובי אבל השימוש במילה הופכת אותה לנורמטיבית (כביכול).

אם נשווה בין המילה הומו למילה לסבית נוכל להניח כי לאחת שימוש רב יותר בלקסיקון היומיומי מאר לשנייה. זה משפיע על השפה מה שאומר שזה משפיע על כל אספקט אחר בחיים.

הסטיגמה

המילה לסבית קיבלה עם השנים סטיגמה מאד ספציפית ושלילית. לסבית היא גברית, היא בהמה, היא ערסית, היא מכוערת, היא לא מטופחת ועוד כל מיני מילים אחרות שהופכות את המילה לחד מימדית. אף אחת מהמילים הללו לא תוכל לעולם להכיל את המילה לסבית בצורה מובהקת פשוט כי לסבית כמו הומו היא לא קללה, היא מתארת אך ורק זהות מינית. הניסיון להשתמש במילה בקונטקסט שלילי יוצרת דחייה מהמילה בתרבות שלנו (כמובן שאותו דבר קורה עם המילה הומו). דוגמה נוספת לכך זה השימוש במילה סקס. למילה סקס אין בהכרח קונוטציה שלילית אך יש לה קונוטציה של טאבו. לא מדברים על סקס. לא מסבירים סקס. לא משתפים סקס. איך הדבר משפיע עלינו כחברה? (אקח את הדוגמאות הקיצוניות) בהריון בקרב בני נוער ומחלות מין.

כלומר, הדבר הנכון לעשות יהיה כן לדבר על סקס. כן לשתף וללמד על סקס. כך ליצור חברה שמקבלת מיניות כדבר הטבעי שהיא ומחנכת את הדורות הבאים לעשות אותו בצורה נכונה ובריאה. בצורה שלא תפגע באף צד מהמשתתפים.ות (כמה שלא יהיו).  

השינוי אליו אני מצפה הוא ברור וחד משמעי. המילה לסבית והמילה הומו צריכות להיות שוות ערך בסאבטקסט שלהן לכל מילה אחרת. אין צורך לפחד מהן ואין צורך לפחד להגיד אותן. להפך. שימוש חוזר ומקיף במילים שאנחנו מפחדים.ות להגיד יקטין את הסיכוי לקונוטציה שלילית ויגביר את הסיכוי לקבלה בחברה. בגלל זה כל כך חשוב להשיג ייצוג בטלוויזיה והקולנוע, כל כך חשוב להגיד את המילים המפחידות הללו בקול ולתת להן מקום בצורה מכבדת. אל מול זה חשוב לא ליפול לסטיגמות. כמו שהיהודים לא באמת טובים בכסף כך לא כל לסבית היא גברית. תאמינו לי בדקתי את הנושא לעומק. 

Translate