"אנחנו נמצאות כאן" כך נפתח ספרן החדש של כתבת האופנה שלי גרוס ומיכל לוי ארבל, כתבת אופנה לשעבר ופעילה אקולוגית בהווה. ומגיע אלינו בנקודת שיא בה השיח החברתי על קיימות תופס נתח רב בחיינו. לא מדובר בסתם ספר, מדריך מהודק ומדויק בן 172 עמודים שמספר את כל מה שכבר ידעתם על תעשיית האופנה והניצול המחפיר שלה כלפי עובדיה, מפעליה ומשאבי הטבע שלנו- אך מעולם לא ידעתם מה לעשות בעניין. ובכן, "אנחנו נמצאות כאן"- בישראל. השינוי יתחיל בנו ובחיינו האישיים, בבחירות שנעשה ובהרגלים שנשנה.
מה היא בעיניכן המשמעות של כתיבת ספר מסוג זה בתקופה בה השיח הישראלי על קיימות תופס תאוצה גדולה?
שלי: ״מה שמדהים זה שכשהתחלנו, השיח היה קרוב ללא קיים. אפילו חששנו שאם נזכיר את המילה קיימות זה יאיים על הקוראים. בזמן שחלף מאז הנושא נכנס למיינסטרים, אנחנו מברכות על זה ושמחות להיות חלק מזה.״
מיכל: ״הטיימינג של הספר לא יכול היה להיות מושלם יותר. אמנם אני עוסקת בהרצאות ובהסברה של הנושא כבר יותר משנתיים. אבל בהחלט אני מרגישה שהגענו לפיק מסוים כי המודעות ממש הבשילה וכמעט כל אדם שאני פוגשת מספר לי כמה חשוב לו לשמוע על ההשפעה הסביבתית של כל מיני הרגלים שלנו ולדעת למה חשוב לשנות אותם ובעיקר איך. במידה מסוימת כשהתחלנו לכתוב את הספר זה הרגיש שהוא יכול להיות נישתי, אבל היום לדעתי הוא ממש ספר שכל אישה צריכה בבית.״
אז מה הבעיה בעצם?
לכל אורכו, ניכר בספר כי חיבורו נעשה תוך הכרה במצב מצער. כולנו יודעים היטב שאנחנו שותפים לבעיה אחת גדולה-.היחס של תעשיית האופנה לאיכות הסביבה והעובדה שאנחנו חלק אינטגרלי מהמעגל האין סופי שלה, ולא נעשה דבר בעניין.
סיפוק רגשי, רושם ראשוני, קמפיינים מתוחכמים של חברות אופנה ואפילו עיצוב חלל הקניון הקרוב לביתך. כל אלו ועוד הם חלק משלל הסיבות השונות שמשפיעות עלינו וגורמות לנו לקנות יותר. ואם זה לא מספיק, הטכנולוגיה מספקת כלים מתקדמים שגורמים לנו להחזיק את הויזה בשלוף ולקנות בגדים שאנחנו לא צריכים. רשתות חברתיות, פרסונליזציה על בסיס מידע אישי ואף חווית קנייה נוחה באופן מעורר חשד בחנויות האינטרנטיות.
סוגיית ארון הבגדים האישי וניהולו משותפת לכולנו, והמשפט "אין לי מה ללבוש" נאמר לפחות כמה פעמים בשבוע. ידעתם שרק 20% מהבגדים שיש לנו בארון נלבשים על בסיס קבוע?. מדובר ב-80% שנלבשים לעתים רחוקות, ומכאן ניתן להבין כי אותם בגדים לא בהכרח נחוצים לנו, וכי קנינו אותם תחת מהשפעתה של המכונה המשומנת שמכונה תעשיית האופנה- המבינה את הצורך הפסיכולוגי שלנו לקנות יותר ויותר.
בנוסף, מסתבר שלתרום בגדים זה לא מספיק וכי המושג "לתרום לאפריקה" מייצג יותר מרק את הנפש הפילנתרופית העדינה שלנו. עלינו לגלות אחריות גם כלפי מה שקורה לבגדים שלנו אחריי שמיינו אותם בבית והחלטנו להעביר אותם הלאה. שכן לא תמיד הבגדים מגיעים ל"אפריקה", ואם כן- הם עשויים להיות עול. שכן לעתים הם לא ברי שימוש (נתרמים בלויים או נהפכים בלויים בדרכם ליעד) ולמעשה פוגעים במשאבי הטבע ונהפכים להררי זבל.
אז מה אפשר לעשות בנושא?
שינוי אסטרטגיות הקנייה שלנו, תכנון ארון הבגדים, קניית יד שניה ועוד. בין היתר הספר מספק מדריך פרקטי לשימור אידיאלי של בגדים- תדירות ואופן הכיבוס, המלצות וניפוץ מיתוסים בנושא סוגי בדים ואופציות השימור לטווח ארוך שלהם.
המדריך קריא ונגיש, ומציג רעיונות קלילים לתיקונים ברי ביצוע. גם מינימליזם היא אופציה. ולכן מספר פרקים נוספים הוקדשו לפירוט תורת המינימליזם ומלתחת הקפסולה, המאפשרים שניהם לקיים מלתחה הבנויה מכמות פריטי לבוש מזערית,. שנלבשים שוב ושוב באופן פרקטי ויעיל שלא מצריך חשיבה יתרה על התאמה ביניהם. כיוון שהם כולם בסיסיים ומאפשרים שילובים שונים.
עם איוריה הפסטליים והרכים של יהלי זיו, מאיירת מופלאה, אנו נחשפות לנשים שונות- עם סגנונות אופנה אחרים, מבני גוף שונים ואורח חיים לא זהה. לכל אחת צרכים משלה, ויחד עם זאת לכולן משותף הצורך להראות במיטבן בדרכן האישית תוך שמירה על הסביבה.
וכדי להדגיש זאת אף יותר, הספר מציג לנו סוגי צרכניות שונות ואסטרטגיות הקניה של כל אחת, כך שכל קוראת עשויה לראות את עצמה בדמות אחת מהן. כשמעל כולן הצרכנית האידיאלית, המכונה "הצרכנית החכמה", אשר עושה שינויים חשובים בהרגלים האופנתיים שלה אך גם בחייה האישיים, שכן יהיה לא קל לקיים את האחד ללא השני. בין היתר היא קונה יד שניה, משקיעה באיכות ושומרת היטב על הבגדים הקיימים אצלה- וגם מפתחת מודעות ברורה בנושא, בידיעה שתמיד יהיה מי שישלם מחיר כבד לחולצה שקנתה בזול.
שלי, אילו שינויים אופנתיים עשית בחיים האישיים והמקצועיים בעקבות כתיבת הספר?
״את רוב השינויים עשיתי לפני כתיבת הספר. אבל תוך כדי ההתעסקות בו וההתעמקות מול הנתונים שהביאה מיכל התחיל להיות לי יותר קשה להחליט לקנות דברים חדשים, ומהצד השני של אותה תופעה- יותר קל לי להתאפק.״
מיכל, אילו טיפים חשובים מתוך הספר היית נותנת למיכל של לפני כמה שנים, כשעוד היית כתבת אופנה ולפני שחקרת את ההשפעות ההרסניות של אותה תעשייה?
״הטיפים שהייתי נותנת למיכל של פעם: כצרכנית, לא להיכנס לחנויות זולות כי אין לך מה לחפש שם. ככתבת אופנה, להתמקד יותר בהשראות ופחות באייטמים שמסתיימים במחיר ואיפה קונים וגם להימנע מכתבות סיילים שממליצות על רשימת פריטים ונובעות בעיקר ממכבש הלחצים של המפרסמים.״
7.4 מיליארד דולרים ביום אחד בלבד חשוב לציין שהספר ראה אור ב-1 בדצמבר. יומיים לאחר הבלאק פריידי אשר חתם את חודש המבצעים הגדולים של נובמבר, כשבישראל בוצעו רכישות בסכום אסטרונומי של כ-915 מליון שקלים בבלאק פריידי בלבד. אם כך, אתם יכולים לדמיין מה התרחש בשאר העולם?. לפי מגזין פורבס, המכירות באינטרנט בבלאק פריידי 2019 ברחבי העולם הרקיעו שחקים עד ל-7.4 מיליארד דולרים.
אנחנו נמצאים בתקופה קריטית מאד לשינוי הרגלי הצריכה שלנו, שכן כמות אדירה כזו של כסף ששולם ביום אחד בלבד היא לא נתפסת. ובעיקר המחשבה על כל מי שצריך לייצר ולשלח את אותן הקניות, יחד עם כל הנזקים הסביבתיים שזה לווה- לא נתפסת אפילו עוד יותר. הצרכנים מוחים בהתאם, ולכן לא פלא שחברות אופנה רבות החלו למתג קולקציות שלהן כ"ירוקות או "מתחשבות בסביבה".
אנחנו רואים הרבה מותגי בגדים שמודיעים על שינויים אקולוגיים במוצרים שלהם, אתן חושבות שתעשיית האופנה רואה בקיימות טרנד בלבד כרגע?
שלי: ״אני חושבת שהעולם משתנה ומי שלא ישתנה איתו, ימצא את עצמו משתנה בניגוד לרצונו.״
מיכל: ״זו שאלה מאוד רלוונטית ומעניינת, אני חושבת שהתשובה היא מורכבת. מצד אחד באמת אפשר להגיד שהרבה חברות קופצות על הטרנד ומציעות פתאום מוצרים ירוקים או כל מיני יוזמות שגורמות לנו בשורה התחתונה לקנות מוצרים שאנחנו לא באמת צריכים. מצד שני, עצם העיסוק בשיח הקיימות בקרב חברות מיינסטרים שפונות לקהל שבכלל לא חשוף לנושא-.תורמת להעלאת המודעות ואפילו לזריעת הזרעים למה שעוד יקרה בעתיד. על הצרכן בכל מקרה שכזה לשאול את עצמו האם אני קונה מהמניעים הנכונים או נסחף אחרי אקט שיווקי חכם של חברות האופנה.״
למרות שספרים המתייחסים למלתחה אישית בשנת 2019 נשמעים לרוב כאילו נלקחו היישר מהבוידעם של סבתא, עם שלל עצות וטיפים על גבי נייר דפוס,.שבתקופה ללא אינטרנט היו מקור הידע היחידי – לא מדובר בכך במקרה הזה. "החיים קצרים" מבקש להציג את העולם המוכר לנו באור חדש, ולנפץ לנו חלק מהרעיונות שהאמנו בהם כל חיינו. הוא נכתב על מנת לטלטל, לעורר ולהניע לפעולה.
ניסיונן העשיר של הכותבות והמקורות הרבים ששימשו לכתיבתו, רק מדגישים כי המהפך האקולוגי מתבסס לאט ובזהירות גם בישראל, והימצאותו של ספר כה חשוב בחנויות הספרים הישראליות- במעבה קניונים הומי אדם ובמרכזים מסחריים עטורי חנויות- רק מראה כמה הוא הכרחי לנו. החיים קצרים, תקני את הספר הזה!