3 שבועות עברו מאז טיקטוק הוחרמה במונטנה באופן רשמי ונראה כי הדבר מעורר סערה יוצאת דופן. או יותר נכון ים תביעות מכל עבר. מצד אחד עומדים מובילי דעת קהל שפעלו באפליקציה יאבדו את ההכנסה שלהם. ומצד שני הממשלה שמנסה למנוע מהסינים לגשת למידע של אזרחיה בכל צורה. אבל מה זה אומר בכלל למובילי דעת הקהל והאם החרם הזה יכול להתפשט לעוד מדינות? לדוגמא, ישראל?
@carlygoddardd Happy Thursday!!!🤎🤎🤎 #ranchwife #ranchwivesoftiktok #ranchhome #littlecowboy #montana #ranchliving #westernlifestyle #lifestylevlog #westerncontentcreator #fyp #montanaranchlife #cowboysoftiktok #vlog #dayinmylife ♬ Luckenbach, Texas (Back to the Basics of Love) (feat. Willie Nelson)
אי שם בפברואר דיווחה שירה מטרני כי ממשלת ארה"ב מאיימת למנוע את הגישה אזרחייה לאפליקציית טיקטוק.
אז עוד תהינו אם זה יתבטא באיסור על התקנת האפליקציה במכשירים בבעלות ממשלתית. או איסור ממשי על אפל וגוגל לארח את טיקטוק בחנויות האפליקציות שלהן. כבר ב-2020 הנשיא טראמפ יצא במסע תקשורתי נגד האפליקציה ואף חתם על צווים שאוסרים על ביצוע עסקאות עם בייטדאנס (חברת האם של טיקטוק). לפי ממשלת ארה"ב הפופולריות של טיקטוק היא איום על העליונות הטכנולוגית והביטחון הלאומי שלה.
ובעוד טיקטוק ובייטדאנס מצהירות שהן שומרת על פרטיות המשתמשים ולא מעבירות מידע… ברור שמדובר בפתח אפשרי לצרות. ב-19 מדינות בדרום כבר הכריזו הגבלות משל עצמן על שימוש באפליקציה אלא שרק מדינת מונטנה יישמה. נכון לעכשיו לפחות. ב-1 לינואר 2024 יכנס החוק לתוקף וטיקטוק תהיה באופן רשמי מחוץ לחוק.
@carlygoddardd Life these days🤎 #growingup #maturing #relateable #momlife #wife #ranchwife #fyp ♬ original sound – sweetsaudioz
עכשיו האפליקציה ויוצרי התוכן שלה תובעים את המדינה והממשלה מנסה למצוא דרך לגשר על הפערים שנוצרו.
בכתבה שהתפרסמה בוושינגטון פוסט סיפרה טיקטוקרית ממונטנה כיצד היא חוששת שביום אחד תיעלם לה הפרנסה. קרול אן גודארד היא אשת חוואי שהתפרסמה בזכות הסרטונים שלה בטיקטוק בהם היא מתארת את החיים בחווה. היא מפרסמת שלל סרטונים החל מהטיפול בחיות ועד להמלצות לחיי היום יום בבית. אם יצא החוק לפועל ויכנס לפעולה בראשון לינואר בקרוב, גודארד תאבד את מקור ההכנסה הגדול ביותר למשק הבית שלה. אז היא הצטרפה לתביעה ייצוגית של מובילי דעת קהל ויוצרי תוכן שונים מהמדינה במטרה לעצור את החוק.
כעת עומדת מדינת מונטנה בפני 2 תביעות ענק. זו של יוצרי התוכן השונים שמתלוננים על אובדן אפיק ההכנסה העיקרי שלהם. וזו של בייטדאנס שטוענת כי לא חוקתי בכלל למנוע מהאזרחים להשתמש בה. התובעים טוענים כי החוק מפר את התיקון הראשון לחוקה. או במילים אחרות – החרמת והחרגת טיקטוק מונעת מהאמריקאים את חופש הדיבור שלהם. מובילי דעה רבים שהצליחו בטיקטוק לא הצליחו לתרגם את אותה הצלחה לאינסטגרם. ובהיעדר האפליקציה יאבדו את המהות שלהם.
נכון להיום אין שום מחשבה של המחוקק הישראלי לחסום את הגישה לאפליקציה בארץ. רבים ברחבי העולם מסכימים שהדבר לא רק קשה לעשייה. אלא קשה גם להשמה. אבל מעניין יהיה לראות כיצד זה יתפתח. מה אתם חושבים? ספרו לנו בעמוד האינסטגרם של המגזין