לצערנו ב-2021 האקדמיה ללשון העברית עוד לא מצאה מילה מקבילה למילה האנגלית Pronouns. על כן מתרגמים את המילה פרונאונס ככינוי גוף (ברבים כינויי גוף). במבט ראשון צמד המילים כינוי גוף לא אומר לנו כלום ולא מעביר בצורה מתאימה את המקבילה לה בשפה האנגלית. אבל אם נחקור קצת יותר את צמד המילים כינוי גוף נבין מדוע התרגום מתאים. כינויי הגוף המוכרים לנו בעברית – הוא, היא, הם, הן, את, אתה, אתן ונראה לי שתפסתם.ן את העניין.
כינויי גוף הם הצורה בה אנו פונים.ות לא.נשים בחיינו בהתאם למין אשר הם.ן מציגים ומציגות לנו בחברה. כך למשל אל אבא שלי אפנה בכינוי גוף זכר ואל אמא בנקבה אבל לסטודנטית שעבדה איתי והייתה בתחילת תהליך שינוי המין שלה ועוד "עברה" בחברה כגבר ידעתי כי עלי לפנות כאישה. איך ידעתי? פשוט. שאלתי.
מה זה אומר "לעבור" בחברה כמין מסוים?
בתקופות שונות בהיסטוריה האנושית הדרך הראשונה בה א.נשים הציגו את מינם הייתה בגדים. גברים לבשו מכנסיים, נשים לבשו חצאיות. כך לדוגמא נשים שלבשו מכנסיים בתקופות מסוימות בהיסטוריה "עברו" כגברים בחברה בה חיו. תריצו כמה שנים אחורה גברים היו לובשים נעלי עקב ואיפור ו"עברו" בחברה כגברים. כלומר המוסכמות החברתיות המתקיימות בעולמנו משפיעות על הצורה בה אנו תופסים את המין והמגדר של האחרים.ות סביבנו. אבל חשוב לזכור, גבר שלובש חצאית אולי לא רוצה שיפנו אליו בלשון פנייה נקבה. תשאלו! מקסימום? תחכימו.
מדוע זה חשוב?
אנחנו חיים בעולם בו חינכו אותנו מגיל אפס כי ישנם גברים ונשים וכאן נגמר הסיפור. גברים נראים כך ונשים נראות אחרת. לנשים היכולת להיכנס להיריון ולגברים היכולת לעשות משהו חשוב כמעט באותה מידה. כך בהתאם לחינוך עליו גדלנו ולחברה בה התפתחנו למדנו על גברים, נשים וההבדלים ביניהם. אבל מה קורה כאשר אדם אינו מרגיש מאה אחוז גבר או מאה אחוז אישה? א.נשים כאלו מסתובבים בינינו כל יום ואין להם ייצוג בעולמנו. א.נשים אלו נקראים (באנגלית כמובן כי העברית ישנה בעמידה) א-בינארי או נון-בינארי ובאנגלית, Abinary, Non Binary. מחקרים מראים כי שימוש נכון בלשון הפנייה בו בחר האדם מקטינה את הסיכויים לדיכאון ואובדנות. אז למה לא?
כיצד הם נוצרו ומה מטרתם?
צורות כינוי גוף אלו נוצרו בשביל לתת מקום לא.נשים שלא מזדהים בצורה אבסולוטית כזכר או כנקבה. האדם הוא יצור אנושי המתפתח ללא הפסקה, זה בטבע שלנו. להתקדם, ללמוד, להבין יותר ולגלות עוד. כמו שהמיניות והמגדר התפתחו בעשורים האחרונים כך גם הבחירה שלנו כא.נשים התפתחה. נשים כבר לא חייבות להיות עקרות בית, גברים יכולים לבכות ואדם שלא מגדיר עצמו כמין אחד יכול לבקש מהסביבה שלו לפנות אליו בלשון פנייה מעורבת. כן, ישנם וישנן א.נשים בעולם אשר מבקשים שיפנו אליהם.ן גם כזכר וגם כנקבה.
אני יודעת זה מבלבל ונראה בלתי אפשרי ואינסופי. גם מתמטיקה היא מבלבלת והצלחנו לסיים בגרות (3 יח"ל אבל עדיין נחשב). גם לליידי גאגא אמרו שבלתי אפשרי לפרוץ בתעשייה והנה היא מוכרת כמו ביונסה ופעם האינטרנט היה מקום של סוטים והנה היום הוא אינסופי.
האם סטרייטים.יות צריכים.ות להשתמש בכינויי גוף?
חשוב לי להבהיר כי אני מאמינה בחשיבות של כינויי גוף לכולם וכולן. כל אדם ואישה ואחר באשר הם.ן צריכים.ות לקבל את היחס המכבד והמתאים להם.ן בעקבות היותם בני אדם. בבסיס החשיבות של כינויי הגוף יושב כבוד האדם. הדבר הכי בסיסי והכי חשוב בכדי להתקיים ולהיות בעולם. (כי בתכלס אין בינינו שום הבדל. כולנו עור ועצמות. כולנו נגיע לאותו המקום.) על כן גם סטרייטים.ות צריכים.ות להוסיף כינויי גוף לביו באינסטה וללמוד כי אחרי השאלה "איך קוראים לך?" יש לשאול "כיצד עלי לפנות אלייך?". יכול להיות שהאדם הראשון שתשאלו אותו יצחק עליכם.ן אבל יכול להיות שהאדם העשירי שתשאלו ירגיש שאתם רואים את החשיבות שלו כאדם.
תחשבו על הפעם ההיא שהכרתם.ן אדם חדש ואמרתם.ן לו את שמכם.ן והוא קרא לכם.ן אחר כך בשם אחר. לא נעלבתם.ן? חארטה. נעלבתם.ן ועוד כמה. כי לא משנה איך נסתכל על זה, גם אם זו הייתה טעות (ולרוב זו טעות) זה מעליב ולא מכבד. אז נכון הוא לא התכוון לקרוא לכם.ן בשם אחר אבל זה עדיין היה לא נעים. אותו הדבר קורה כאשר אדם שמבקש שיפנו אליו בזכר מקבל לשון פנייה של נקבה. יש בכך תחושה של חוסר שייכות ועיוורון חברתי. החברה בה אני חי לא רואה אותי כמו שאני רואה את עצמי ולכן לא מכבדת אותי. וואלה לא מגניב.
מה עלי לעשות אם פניתי לאדם\אישה בפרונאונס שגויים?
כאשר אדם קורא לי בשם שגוי הוא ישר מתנצל. אוי סליחה, יובל? סליחה. אותו הדבר יש לעשות כאשר פניתם.ן אל אדם בלשון פנייה שגויה. זה קורה וזה יקרה וזה טבעי, אנושי ולגיטימי. אנחנו לפעמים לא זוכרים.ות, לפעמים שכחנו איך הוא ביקש שנפנה אליו כששאלנו אותו לראשונה ולפעמים אנחנו פועלים.ות בצורה כל כך אוטומטית שהדבר נשלף ללא שליטה. לא צריך להתרגש, לא צריך לעשות סצנה, יש להתנצל ולבקש חידוד נוסף. זה מותר, זה קורה. הכל טוב. יש חשיבות הרבה יותר גדולה לשאלה, "תוכל להסביר לי שוב איך לפנות אלייך?" מאשר ל-"אוף סליחה יואו, את לא אתה, את!".
שינוי הוא דבר טבעי, תנו לו מקום והכי חשוב, תתרגלו.