מידיי שנה, מאז שנות ה-20 של המאה הקודמת, מוענק התואר "איש/ אשת השנה" לאחר התלבטויות במערכת טיים בין מועמדים ומועמדות שונים. זו השנה של טיילור סוויפט, והבחירה בה אומרת המון על תהליכים גלובליים ועל סדרי העדיפויות של האנושות לקראת 2024
אנחנו שומעות על טיילור סוויפט בערך כמו שאנחנו שומעות על שינויים במזג האוויר.
מי שהתחילה כזמרת קאנטרי עם עיניים מלוכסנות הפכה – ובצדק – לאחד מהסמלים הכי מעניינים בתעשייה. אני זוכרת אותה בפעם הראשונה שנתקלתי בה, על מסך קולנוע ענק שהקרין את הסרט "האנה מונטנה" בשנת 2009.
היא לא עצרה מאז ולו לרגע, ואני אומרת את זה כמישהי שבכלל לא מאזינה לה. אני מוכנה להשתחוות בפניה כל יום רק על זה שהיא החליטה להקליט מחדש את היצירה שלה כדיי להשתחרר מחוזה דרקוני ולצאת במאבק משפטי מול סקוטר בראון. חוץ מזה, האופן שבו היא מסרבת להיות אמנית של סינגלים, ויצירה של טיילור סוויפט היא לפני הכל אלבום, גאוני בעיניי. היא לא מפחדת להתעמת עם הבעיות הכי חמורות של התעשייה – ניצול, אי צדק, וקניה ווסט. היא ידעה לפני כולנו.
קצרה היריעה מלעסוק בפועלה של טיילור סוויפט, אבל צריך לשים את זה על השולחן – הבחירה בה לאשת השנה של מגזין טיים היא בחירה סימבולית ולא מובנת מאליה.
משמעות הקטגוריה היא קודם כל – האדם בעל ההשפעה הגדולה על העולם ב-12 החודשים האחרונים. לפי המגזין, זו בחירה שעליה לייצג גם את כל תושבי ותושבות כדור הארץ. ברשימת אנשי השנה אנחנו נמצא גם את היטלר, נלסון מנדלה, יצחק רבין, קמלה האריס. פחות אנשי תרבות, יותר פוליטיקאים ויזמים. פחות נשים, יותר גברים מבוגרים שאיישו עמדות מפתח מדיניות. בשנה שעברה נבחר לתואר זה נשיא אוקראינה זלנסקי, לאור מלחמת רוסיה-אוקראינה. טיילור סוויפט בולטת בשונותה ביניהם, ובמיוחד על רקע 2022.
על הבחירה בה, אישית, העיד עורך המגזין: "בחרנו בחירה שמייצגת שמחה. מישהי שמביאה אור לעולם", וזה ממש אומר הכל. דיונים באינטרנט, באמת, בכל מקום באינטרנט – לא יכולים שלא לתפוס צד לגבי הבחירה. לצד סוויפטיז נלהבים ונלהבות, רבים טוענים שמי שהשפיע על העולם בצורה המשמעותית ביותר השנה הם למשל יחיא סינאוור ובנימין נתניהו. מועמדים בולטים נוספים על ידי המגזין היו ברבי, פוטין, והתובעים של טראמפ. הבחירה בטיילור סוויפט היא לחלוטין אמירה של התנגדות לרעיון הזה, של בחירת סמכויות פוליטיות, על בסיס המחשבה שגודל ההשפעה הוא הקטגוריה לתואר. נראה שהשנה לא מדובר בדיוק בגודל ההשפעה כמו באופן ההשפעה – שלדברי עורכי טיים, היא השפעה שמחה וחיובית.
אבל אל תתנו לקלילות הזו להטעות אתכן. טיילור סוויפט לא נבחרה רק כי זו אמירה, או רק כי היא מפיצה אור בעולם, כפי שנאמר.
כפי שנכתב במגזין, "השנה משהו השתנה. לדבר על הצעדים של טיילור סוויפט הרגיש כמו לדון בפוליטיקה או במזג האוויר – נושא שעוסקים בו באופן כל כך רחב שהוא כבר לא זקוק להקשר. היא הפכה לדמות הראשית של העולם.". כלומר, העשייה של טיילור סוויפט התעצמה כל כך שהיא זזה משבצת. נראה שהמגזין בחר בה כמייצגת עבור 2023 לא רק כזמרת ואמנית, אלא גם כדמות מפתח חשובה יותר מדמויות אחרות מעולמות המדיניות והפוליטיקה. אני בהחלט מבינה למה הבחירה הזו מרגיזה המון טוקבקים, אבל באמת – למה שלא נעלה על נס את מי שהופכות את העולם למקום טוב יותר?