BringThemHomeNow#

השינוי שרציתי לראות בעולם האופנה הגיע, אבל האם הוא יצליח?

אם הייתם שואלים אותי לפני חודשיים מה דעתי על תעשיית האופנה העולמית הייתי עונה בכנות שהגישה הקפיטליסטית רצחה אותה. שהשליטה בצרכנים היא קיצונית, והפגיעה בסביבה ובזכויות האדם נעשית בקלות רבה מידי. חשבתי ששום דבר לא יכול לעצור את המסלול הזה שמקדש רווח על חשבון יצירה. אבל הנה הגיעה מגפת הקורונה ובאופן מפתיעה הצליחה להעלות על סדר היום של תעשיית האופנה את הצורך העז בשינוי. אז מה מתכוונים לעשות המותגים הגדולים כדי להביא לשינוי הזה?

https://www.instagram.com/p/B7fe9f7HlRC/
כשהקלטנו את פרק מספר 4 של הטרנדולגיות שאלתי את נתלי יצחקוב וליאור פישר שעומדות בראש הסוכנות לחיזוי טרנדים, THE VISIONARY, מתי יגיע השינוי הגדול הבא בעולם האופנה?

אז עוד לא ידענו שבעוד שבועות ספורים תשתלט על העולם מגפה שתשנה את אורח חיינו מקצה אל קצה. מה שכן ידענו ששינוי בתעשייה חייב לקרות כדי לספק לצרכנים ולעולם פתרונות אקולוגיים יותר. דיברנו על בגדים בייצור ירוק או צמיחת שוק הוינטג׳. בשום שלב לא העלנו על דעתנו שתעשיית האופנה יכולה וגם תתחייב לשנות מהיסוד את כל האופן בו היא פועלת. 

היה זה ג׳ורג׳יו ארמני שיצא ראשון במכתב פתוח במגזין WWD בחודש אפריל שבועות ספורים אחרי התפשטות המגפה בעולם והסביר ששינוי הוא הדרך היחידה לצאת מהמשבר ולהחזיר את המשמעות לתעשייה. ״במשך שנים העלתי במהלך ראיונות את נושא ההאטה. התקשורת ראתה בהן הערות ״מוסריות״ בלבד ובחרה להתעלם מהן. האטה בצורה מבוקרת ואינטיליגנטית היא הדרך היחידה לצאת מהמשבר אליו נקלענו ולהראות לצרכנים שלנו את החשיבות והערכים החשובים של התעשייה.״ ארמני שעומד מאחורי אחד מבתי האופנה הגדולים בעולם, מסביר במכתב שברגע שהתחילו מותגי העל ובתי האופנה להתנהל על פי לוח הזמנים של מותגי האופנה מהירה הם איבדו את הדרך. אופנה עילית לטענתו לא יכולה לקחת חלק במעגל האינסופי של האופנה המהירה. מעגל שמקדש רווח על פני איכות ועשייה. 

https://www.instagram.com/p/B_Kw9lIFiNX/
״אופנה לא צריכה ולא יכולה להיות מהירה. אין שום הגיון שג׳קט ישב בחנות במשך 3 שבועות ולאחר מכן יוחלף בדגם חדש יותר שלא נראה משמעותית שונה ממנו. זה לא מוסרי לעבוד ככה. אני מאמין ותמיד האמנתי ברעיון של אלגנטיות על זמנית, זו גישה מדויקת שקובעת איך פריט לבוש יווצר וכיצד ירכשו אותו  – כדי שישאר לנצח. זאת ההזדמנות להחזיר את הערך והאותנטיות לתעשייה.״

עוד כתב ארמני במכתבו כי הוא עובד יחד עם הצוותים שלו כדי לנצל את המשבר לעשות את הדבר הנכון ולתקן את המצב המעוות אליו הגיעה התעשייה . בעודי קוראת את המסמך החשוב הזה תיארתי לעצמי שאף אחד לא יקח חלק ולא יתייחס ברצינות לדבריו של ארמאני שקרא לתעשייה ולאירועיה הגרנדיוזים בזבזנים ווולגריים. בעולם בו הערכים נשכחו מאחור היה נראה שבעלי המניות לא יאפשרו לתעשיית האופנה לעשות את הדבר הנכון. 

אבל כנראה שהמשבר הזה באמת הצליח להראות לרבים בתעשייה כמה חשובים הם ערכים. לפני מספר ימים הופתעתי לטובה לראות יוזמה נוספת ובראשה המעצב הבלגי דריס ואן נוטן שמבקש גם הוא ליצור שינוי באופן בו התעשייה עובדת. במכתב הפתוח עליו חתמו מעצבים רבים וכן גם ובעלי רשתות גדולות נכתב כי ״המצב הנתון פתח חלון הזדמנויות שיאפשר שינוי מהותי באופן בו התעשייה פועלת, יקל את התהליך העבודה ויהפוך את התעשייה לידודית לסביבה.״ לצורך אותו שינוי התחייבו החותמים לעשות מספר צעדים שיוכלו להבטיח את אותו שינוי וליישר קוו בין כל החברות והמותגים. 

https://www.instagram.com/p/B8geEm3lOqR/
בין הסעיפים: קולקציות הקיץ יהיו בחנויות החל מפבוראר ועד יולי וקולקציות החורף החל מאוגוסט ועד ינואר. שחרור פריטים חדשים בצורה יותר מאוזנת שתתפרש לאורך זמן והתחלת הנחות סוף העונה יתחילו אך ורק בסוף העונה (יולי/ינואר).

וכן גם התחייבות לפעילות נכונה יותר למען הסביבה שתכלול, צמצום ייצור מוצרים לא הכרחיים, שימוש נכון יותר בחומרי גלם והמעטה בנסיעות , דבר שיובל לשינוי באופן בו מוצגות קולקציות ונקבעות תצוגות.   כשנשאל ואן ניוטון על היוזמה ענה בפשטות ש״הגיע הזמן להיות אחראיים יותר על ההשפעה שלנו על העולם והצרכנים ולהחזיר את הקסם והיצירתיות שהפכו את עולם האופנה לחלק כה חשוב מחיינו״. זו אם תשאלו אותי תשובה שמסכמת בצורה הטובה ביותר את העשורים האחרונים של העשייה ונותת תקווה לעתיד. אז נכון שחתימות, אמירות והצהרות הן לא מעשים אבל הן קול חשוב שהיה חייב להישמע במיוחד עכשיו. 

Translate