תעשיית האופנה תמיד נחשבה לאחת התעשיות הקשות והמנוכרות בעולם. פעם אם לא היית כתב אופנה, מעצב או קניין לעולם לא היית מצליח להיכנס לתצוגה, וכדי לראות את הנעשה בה היית צריך לחכות שמגזיני האופנה יגיעו לדוכנים. אבל תעשיית האופנה חטפה סטירה בשנים האחרונות. ועלייתן של הרשתות החברתיות אחראית לזה. אז מה השינוי שהכי קשה לתעשיית האופנה לעכל?
צריכים דוגמא? הנה אחת.
אחד מהסוכנים שהיה חלק מתהליך הליהוק לתצוגות של בלאנסיאגה, לאנבין, הרמס ואלי סאב ב-2017, העלה פוסט לאינסטגרם בו חשף התעללות בדוגמניות שהגיעו לאודישנים של אותה עונה. הדוגמניות שנבחנו התבקשו לעמוד במשך 3 שעות על גרם מדרגות חשוך בזמן שהמלהקים סעדו בקרבת מקום. על פי דיווחים התאורה היחידה שהייתה לנבחנות הייתה זו שבקעה מהטלפונים שלהם. אותו סוכן הבטיח להוציא לאור מקרי התעללות בתעשייה ואכן עמד בהבטחתו. התגובה לא איחרה לבוא. מותג הבית של בתי האופנה האלו Kering פיטר באופן מיידי את צוות הליהוק, ויצא בהודעה פומבית שהוא לא נותן יד להתנהגות כזו והדבר לא יקרה שוב. אבל באינטרנט שום דבר לא דועך כל כך מהר והביקורת לא הפסיקה.
https://www.instagram.com/p/Bsaq_9rgZWM/
ומה לגבי הסערה שחולל רק לא מזמן סטאפנו גאבנה?
דרך חשבון האינטסגרם האישי של המעצב זכינו לשמוע התבטאויות בוטות שלא פוסחות על איש. כמו הפעם שקרא לילדי מבחנה ״מזויפים״, אמר שסלינה גומז מכוערת או כשקרא לשמלת הכלה של קיארה פראני זולה. חשבתם שזה היה הסוף? ממש לא, סטאפנו לא לומד והסקנדל הבא לא איחר לבוא. ממש לפני חודשיים הייתה אמורה להתקיים תצוגה ענקית של בית האופנה בסין. כהכנה הוציא בית האופנה מספר סרטונים בהם נראית דוגמנית ממוצא אסיאתי מנסה לאכול, ללא הצלחה, מאכלים איטלקיים עם צ׳ופסטיקס. עמוד האינסטגרם ״דיאט פראדה״ (שאוהב לחשוף חיקויים והעתקות בעולם האופנה) אותו מנהל, אמריקאי ממוצא סיני, החליט לפתוח במחאה והעלה פוסט שקורא לסרטונים בשמם – גזעניים. סטפאנו מיהר להגיב ושלח לעמוד הודעות שלא יכולות להשתמע לשני צדדים (כמו שתוכלו לקרוא בצילומי המסך למעלה).
המחאה שהתחילה בבוקר יום התצוגה הצליחה לעורר סערה כל כך גדולה עד כדי כך שכבר לקראת אחר הצהריים, כעבור מספר שעות בודדות, פרסם המותג התנצלות והודיע על ביטולה.
עד לפני כמה שנים את שנעשה מאחורי הקלעים, בתצוגות או במיונים היינו יכולים רק לדמיין. אלא אם כן הייתה מתפרסמת כתבה שסיפרה לנו על כך בווג. היו אלו בעמדות כוח מסוימות בתעשייה שאהבו את זה. הם, היו יכולים לעשות, מה שהם רוצים. אבל לא עוד. עולם האופנה לא רגיל להיות תחת ביקורת, עד כה הוא התנהל כיקום מקביל בו הכול מותר. אבל הרשתות החברתיות פתחו לנו דלת. הרשתות החברתיות נתנו לכל אחד מאיתנו קול. גם לעובדי תעשייה זוטרים שעד כה קולם לא היה נשמע. אלו ואחרים מנצלים את הקול הזה כדי לבקר את התעשייה שלא מוכנה להשתנות ולא פעם גם פוגעת ומנצלת.
היום תעשיית האופנה עוברת מהפך. בעולם בו כל אחד יכול להרוס מותג בלחיצת כפתור, אי אפשר להיות חשוף לביקורת. השאלה היא האם אנחנו בתחילתו של עידן בו עולם האופנה יהפוך בעל כורחו למקום מקבל ושיוויני? נחכה ונראה…