נראה כי בקרוב מאוד השיווק הדיגטלי שהכרנו ובסופו של דבר גם למדנו לאהוב, יעלם. בחודשים האחרונים אפשר לראות כיצד מאזן הכוחות משתנה. איך חברות זונחות את המשפיענים חוזרות למפורסמים. איך הן בוחרות לשים את רוב הכסף שלהם על קמפיינים גדולים ולא על סרטונים ויראלים. וכן גם איך כולם הופכים לשגרירי מותגים. אבל מה זה בעצם אומר?
מה זה בכלל אומר להיות שגריר של מותג?
שגריר מותג, כשמו כן הוא. אדם שבוחר בשביל סכום כסף לייצג מותג באופן (לרוב) אקסקלוסיבי. הדוגמא הכי ברורה וקלאסית מגיעה מתעשיית השעונים. לאורך השנים חתמו שחקנים כאלו ואחרים על עסקאות שגרירות עם חברות שעונים והפכו לפנים שלהם. כך לאורך תקופת החוזה שנקבעה מראש אותו שחקן נהג לדוגמא לענוד אך ורק שעוני רולקס.
גם בעולם האינטרנט הדבר קורה. לא נדיר לראות כיצד משפיענים מכל התחומים מפרסמים בחשבונות שלהם מוצרים של מותגים ספציפיים. זה יכול להיות אינפלואנסרית בתחום האוכל שתשתמש למשל רק בסוג אחד של קמח. או בהתאם באינפלואנסר מתחום הביוטי שיקדם בסרטוניו חברה אחת בלבד.
מה גורם בתקופה האחרונה לכל המפורסמים להפוך לשגרירים של בתי אופנה?
הדבר היה מקובל בתחום אך הפך נרחב יותר בשנה האחרונה. אפשר לתת את הקרדיט לשביתת איגוד השחקנים שבגללה רבים מהם איבדו ביום אחד את מקור הפרנסה שלהם. במטרה למצוא לעצמם אפיקי הכנסה חדשים הם פנו אל תעשיית האופנה וחתמו על חוזי "שגרירות" שונים שיכניסו להם עוד כסף. ויביאו עמם לא פעם גם הרבה מאוד יוקרה ופרסום.
מבחינת עולם השיווק מדובר בצעד לכיוון האסטרטגיה של 2024. בשנים בהן יש מיתון או שמנסים להתאושש מאינפלציה למכור הופך דבר מאתגר. אז איך מגשרים על הפער? פונים לשגרירים מפורסמים, מנצלים את המותג שלהם לקידום המוצר שלך ומנסים להעניק ל"מכירה" משמעות חדשה.
אז למה רוב השגרירים החדשים בכלל מגיעים מיבשת אסיה?
אפשר לראות שב-2023 אחוזי המכירות הבינלאומיים ירדו בצורה משמעותית. אבל אם נסתכל על הנתונים לעומק, דווקא באסיה חלה צמיחה. אז למה שאנשי השיווק ישקיעו כסף ומאמצים ביבשות (אירופה ואמריקה) שהוכיחו כי יש קושי למכור בהן כרגע? הם לא, הם יפנו לשוק הזמין הבא. זו הסיבה שאנחנו רואים שכמעט כל בית אופנה מתפאר בחודשים האחרונים בשגרירים אסיאתיים. החל מג'ני בג'קמוס ועד לחברי יאנג יאנג בולנטינו.
ואיך זה בעצם ישפיע על תרבות האינפלואנסרים?
השיווק הממון כמובן לא יעלם. אינפולאנסרים שהוכיחו כי הם יכולים להוציא לפועל מכירות ימשיכו לעבוד. אך יש לצפות לירידה משמעותית בהקפי הקמפיינים שהם יקבלו. וזו מהסיבה הפשוטה חברות בינלאומיות מנסות בימים אלו לייעל את מצבם הכלכלי וחלק נרחב מכך הוא גם צמצום העלויות. כך נוכל לראות ירידה בהיקף סכומי הפרסום ושינוי הייעוד שלהם.