BringThemHomeNow#
דניאל לי, בית האופנה הבריטי ברברי

למה ברברי מאשימה את בריטניה בחוסר ההצלחה שלה לשקם את המותג

בית האופנה הבריטי המפורסם מנסה כבר כמה שנים לשפר עמדות. דברים רבים משתנים בארגון, החל מקריאייטיב דירקטור חדש ועד לתזוזות בהנהלה. אך נראה כי למרות כל השיפצורים משהו לא מתניע. אם תשאלו את יושב ראש חבר המנהלים של בית האופנה… זו אשמת בריטניה. כן כך מסר לפני ימים ספורים באירוע עסקי שקיימה הממשלה בלונדון. האמת היא שיש צדק בדבריו וזו הסיבה להצהרה שלו.

גארי מרפי יושב ראש חבר המנהלים של בית האופנה ברברי טוען כי הברקזיט הוא זה שהביא אותם למצב הכלכלי ההפכפך. 

על פי מרפי, בית האופנה לא הצליח לשקם עצמו מאז מגפת הקורונה וזאת בעקבות החלטות מדיניות הרות גורל. הראשונה הייתה הברקזיט והשניה תולדה שלה. הוא מדבר כמובן על ביטול החזר המס לתיירים על הקניות שלהם. או במילים אחרות – הוצאת ה"tax free" מחוץ לגבולות בריטניה. על פי מרפי, בעוד מדינות אחרות השתקמו בזכות התיירים שחזרו לבלות ולקנות. בריטניה סבלה בירידה משמעותית בתיירות החוץ עקב ההחלטה לבטל את החזר המס. וה"חיסכון" אותו ניסתה לעשות בעצם "עלה" לה הרבה הרבה יותר.

והאמת שעל פי מחקרים שנעשו ב-3 השנים האחרונות מרפי צודק. 

כאשר התקבלה ההחלטה, הטיעון של הממשלה הבריטית היה שהיא תצליח לחסוך בכל שנה כ-2 מיליארד פאונד על החזרי המס לתיירים. אך ההערכה הזו על פי גורמים רבים התבססה אך ורק על הנתונים של תיירות החוץ מלפני המגפה. ההחלטה גרמה ל"תיירי לאקשרי" לבחור יעדים אחרים ובכך לבזבז את הונם במדינה בה החזר המס מתאפשר. מדינות בהן כדאי להם, משמעותית יותר, לקנות ובסכומי עתק. כולנו מכירים את אותם תיירים, אלו שאנחנו רואים ברחוב יוצאים מחנות של שאנל עם יותר שקיות ממה שהם יכולים לסחוב. שקיות שלא פעם גדולות יותר מגופם.

חבל שאותם אנשי ממשל לא הקשיבו לסקר שערכה התאגדות עסקי היוקרה, Walpole, כבר ב-2019.

 אז הצהירו כ-93% מלקוחותיה של חברת גלובל כי הסבירות שיקנו שוב בבריטניה כאשר אין החזר מס… נמוכה. המחלקה הכלכלית באוניברסיטת אוקספורד הלכה ובדקה את המידע הקיים. היא מצאה כי אכן מדובר בצעד כלכלי שגוי שלא חושב כראוי. על פי החישובים שלהם כלכלת המדינה היתה מרוויחה כ-340 מיליון פאונד יותר בכל שנה. בעיקר כי החזר המס היה בפעם הראשונה פתוח גם לתושבי האיחוד האירופי. עוד נמצא כי בשנים 2025 ו-2026 צפויים להיכנס לבריטני כ-1.8 מיליון תיירים שהיו יכולים להניב לה 2.8 מיליארד פאונד וכן גם לייצר עוד 78,000 עבודות. 

אז האם בית האופנה ברברי צדק בהאשמת הממשלה? על פי הנתונים הללו ניתן בהחלט לראות כי יש היגיון בדברים. גם אני ביקרתי בבריטניה לפני כחודשיים ולא רכשתי כמעט כלום. ראשית, בגלל שהמחירים היו גבוהים (יש להאשים את האינפלציה וצניחת ערכו של השקל). ושנית, כי ידעתי שלא אקבל את המס חזרה. אבל האם זו הבעיה האמיתית של ברברי? לא בהכרח. המותג צריך גם לקחת אחריות על העשייה של העשור האחרון שלו שברובה… לא הייתה מבריקה. אז נכון,  הברקזיט פגע בו אבל יש לזכור כי כבר שנים שהמותג מנסה למתג את עצמו מחדש ולא ממש מצליח. 

Translate