BringThemHomeNow#

שוב שיתוף פעולה מסחרי מוחרם וחוטף ביקורת ברשתות החברתיות על שימוש ב-AI

בשנה האחרונה המילים "בינה מלאכותית" או "AI" נזרקות בכל הזדמנות אפשרית לאוויר. במיוחד כאשר מדובר בפרסומות או מאמצי שיווק כאלו ואחרים. נראה היה כי בעזרת נפנוף בטכנולוגיה המהפכנית אפשר לגרום לצרכן לקנות כמעט כל דבר. אבל מסתבר שבתעשיית האופנה ההפך הוא הנכון. והשבוע שוב נחשפנו לשיתוף פעולה מסחרי שהוחרם לגמרי בגללה. 

צילומים של התגובות הזועמות ברשת על שיתוף הפעולה של BAGGU וקולין סטראדה
עולמות הבינה המלאכותית חשפו בשנה האחרונה לציבור הרחב כיצד בלחיצת כפתור ניתן לייצר ולפתור  כמעט כל דבר. 

הקסם שהביאה איתה הטכנולוגיה הפכה אותה לדבר האחרון בו כולם כמובן רוצים לקחת חלק. כל טלוויזיה הפכה למסך AI חדשני. כל תואר משווק כתואר בינה מלאכותית. או כל תמונה באינסטגרם גם אם היא לא כזו נוצרה על ידי AI. ואנחנו הצרכנים? על פי הנתונים אוכלים את מהלכי השיווק האלו ורוכשים הרבה יותר גם מבלי להבין במה בכלל מדובר.

אלא שלבינה המלאכותית גם השלכות הרות גורל על תעסוקתם של מיליוני אנשים ברחבי העולם. קחו לדוגמא את שביתת הכותבים המפורסמת שהשביתה את הוליווד ליותר מחצי שנה. או את גל הפיטורים באתר BUZZFEED. זה שבפברואר 2022 שחרר כ-12% מהכותבים שלו. ושבועיים לאחר מכן עשה עסקה לעשות שימוש ב-GPT לכתוב את כל התוכן והשאלונים שלו.

ישנה רק תעשייה אחת בה השימוש בטכנולוגיה הביא להחרמה כוללת של מוצרים וחברות. וזו כמובן תעשיית האופנה.  

בזמן שבכירים בתעשייה מאמינים שעליהם לשלב את הטכנולוגיה כחלק מהליך הייצור והעיצוב שלהם (על פי BOF). הצרכנים בוחרים פעם אחר פעם להחרים חברות שעושות שימוש בבינה מלאכותית לעיצוב המוצרים שלהם. המקרה הרשמי הראשון היה זה של מותג השמלות הויראלי SELKIE. בפברואר האחרון הוציא המותג קולקציה לוולנטיין ובה הדפס של חתולים וכלבים שנוצרו על ידי AI. הגולשים שמיהרו לזהות במה מדובר קראו להחרים את המותג ויצרו סערת רשת ענקית. המותג לא הצליח להרגיע את הרוחות, "בוטל" והפסיד עשרות אלפי לקוחות. 

צילומים של התגובות הזועמות ברשת על שיתוף הפעולה של BAGGU וקולין סטראדה
ונראה כי לא הופקו לקחים מהאירוע שכן, מותג התיקים BAGGU והמעצבת קולין סטראדה הוציאו קולקציה זהה שגם היא נוצרה עם… בינה מלאכותית.

קולין סטראדה היא אחת המעצבות הצעירות המבטיחות שיש היום בארה"ב. המותג מתהדר בעיצובים צבעוניים, כוללניים ומתחשבים בסביבה. שיתופי הפעולה שהיא מייצרת נחטפים מהמדפים.  אבל לא הפעם. ליצירת הקולקציה עם מותג התיקים עשתה המעצבת שימוש במידג'רני. וזאת על מנת ליצור את הדפסי הכלבים והמשבצות. וממש כמו בסיפור של SELKIE הגולשים שנחשפו לקולקציה זעמו. הטיעון היה זהה – במקום לשלם לאמנים שיעצבו את ההדפסים המותגים עושים שימוש בבינה מלאכותית וגוזלים מאנשים אמיתיים עבודה. הם קראו להחרים את הקולקציה והמותג יצא בהצהרה ל-BOF שהמכירות אכן כמעט נעצרו. 

ועולה השאלה – מדוע דווקא בתעשיית האופנה בשונה מתעשיות אחרות קמה סערה בכל פעם שהנושא עולה? האם לצרכני האופנה יותר מודעת חברתית וסביבתית? או האם מדובר בפער הסברתי של התעשייה שלא מצליחה להבהיר לצרכנים כיצד הטכנולוגיה תורמת לה?

Translate