חלק בלתי נפרד מאופנה הוא המרדף אחר עיצוב ייחודי. עיצוב חדשני שיפרוץ גבולות ויוביל לשינוי. אחת הדרכים לעשות זאת ולרענן מותגים שצריכים פוש עיצובי היא שיתופי פעולה. אלו יכולים להזריק דם חדש ולתת טוויסט חדשני אפילו על הפריטים האהובים והנמכרים ביותר. אלא שנראה כי עולם שיתופי הפעולה הפך עבור מותגים רבים מפרקטיקה חד שנתית לשיטת פעולה מתמשכת במטרה למשוך תשומת לב. אבל האם הצרכנים באמת רוצים לקחת חלק? האם האינפלציה של השת”פים הפכה מעייפת?
השנה ממש כמו בשנים קודמות הוכרזו כמה עשרות טובות של שיתופי פעולה. אך יש גם טרנד חדש – שתפ בהפתעה.
קחו לדוגמא את קולקציית הקפסולה שהוציאה גוצ'י משום מקום עם המותג דיקיז. מכנסי העבודה האלמותיים של דיקיז הפכו בשנה האחרונה למוצר צריכה בסיסי. וכך כל ילדה בטיקטוק או באינסטגרם עשתה כל שביכולתה לשים את ידייה על זוג. הטרנד חיזק את המעמד של המותג האמריקאי. ואף החזיר לו את אור הזרקורים שדעך אי שם בשנות ה-90.
עכשיו בשיתוף פעולה מיוחד ומפתיעה עיצב בית האופנה האיטלקי גוצ'י קולקציית קפסולה הכוללת 8 פריטי לבוש. הקולקציה כוללת 4 סוגי מכנסיים ו-4 סוגי ג'קטים של דיקיז עם עיטורי ניטים ויהלומים שונים שימכרו בלא פחות מ-6 אלפים דולר לפריט. הקולקציה נמכרת במסגרת הקונספט גוצ'י וולט שמציע למכירה קולקציות מיוחדות, פריטים של מעצבים עצמאיים קטנים ופריטי ארכיון.
אבל כאשר להשיג פריטי שת"פ ודרופים מיוחדים הופך דבק קשה ויקר. האם בכלל אכפת לנו?
תלוי את מי שואלים. אם תשאלו רבים בעולם הסניקרס ההתלהבות מכל דרופ אמנם אדירה אבל תהליך הרכישה הפך מעיק ומעצבן. רבים מפספסים הזדמנויות לסוחרים שקונים את הנעליים ומוכרים אותם במחירי עתק בשוק השחור (הלוא הוא STOCK X) לאחר מכן. ה"משחק" להשיג נעליים מיוחדות בדרך המסורתית (הגרלות, מכירות מיוחדות, תורים וירטואלים) הפך מכור בגלל האקרים כאלו ואחרים וההתרגשות לקחת חלק פחתה.
אך בתעשיית האופנה נראה כי עדיין יש צפייה שקולקציות השת"פ המיוחדות יצברו תאוצה ויהפכו לאדירות ממדים כמו בעולם הסניקרס.
וכך יוצא שבכל שבוע שחולף אנחנו זוכים לשמוע לפחות על 2 שת"פים גדולים. רובם של חברות גדולות עם מעצבים ומותגים עצמאיים. כאלו שמנצלים את האהדה והיצירה המקורית של אותם מותגים לרווחתם. חלקם צוברים הייפ והופכים, עוד לפני שיצאו, לפריטים שפשוט אי אפשר להשיג. וחלקם נשארים מאחור בחנויות או באתרים. צוברים אבק והופכים לנטל על הסביבה והמותגים.
אך בעוד בעולם נראה כי הדבר מוצא לחלוטין ויצא מכל חור. דווקא בארץ מדובר בשיטה שאני מצפה לראות יותר ממנה. רק בימים האחרונים ראינו איך בית אופנה גדול כמו משכית לוקח מותג עצמאי ומחבר כוחות לכדי קולקציה יצירתית ומסקרנת. אתמול הודיעה ענקית האופנה H&M על שיתוף פעולה לכבוד חג החנוכה עם הקרמיקאית עדי ניסני.
כך שאם תשאלו אותי, לא בא לי לראות עוד נעליים צבעוניות שדוחפים לנו לגרון במחיר מופקע עם שם של זמר. לא מעוניינת בקולקציות קפסולה במחירים אסטרונומיים שנוצרו למטרה אחת – לעשות כותרות. צריך לזכור שהשתפים האלו יכולים להוות מקפצה למעצבים עצמאיים שזוכים להכרה רחבה בפעם הראשונה. ויש להשתמש בפרקטיקה הזו כדי להעצים אותם. וכך גם בהתאם לצרוך ולייצר אותם בצורה שבאמת תעשה טוב לתעשייה ולצרכנים.