BringThemHomeNow#

תבעה והצליחה – יוטיובריות ידרשו לשלם לאמזון פיצויים

צריכה כבר ממזמן הפכה להיות במקרים רבים חוויה חברתית המושפעת על ידי אחרים. קחו לדוגמא את הסרטונים האלה ביוטיוב או בטיקטוק של אנשים המתארים איך הם קנו תיק מזויף של מותג על. הם מתדלקים צריכה ומכירה של מוצרי אופנה מזויפים בצורה שאנחנו כמעט ולא מייחסים לה חשיבות. אלא שחברות כמו אמזון רואות בהן איום מהותי ויוצאות נגדן במאבק משפטי. כך יצא שלא מזמן תבעה החברה 2 יוטיובריות שיצרו סרטונים מסוג זה. אלו היו חייבות לשלם לאמזון פיצוים בתקדים מיוחד שנקבע. אז איך לעזאזל זה קרה? ואיך תעשיית הזיופים יצאה מהעניין ללא פגע? 

חברות רבות מוטרדות מ"קידום זיופים וחיקויים" לא סתם – הדבר מתפוצץ ברשתות החברתיות. היה זה סרטון אחד שהעלה לכותרות את הקשר בין הרשתות החברתיות לשוק הזיופים. מדובר בסרטון של יוטיוברית בריטית הנקרא "קניתי תיקי מעצבים מזויפים ב-WISH". ליוטיוברית רוקסי (אין שם משפחה כמו ביונסה) מעל 4.4 מיליון מנוים בעמוד היוטיוב שלה והסרטון המדובר זכה לרבע מיליון צפיות. התיקים שנראים בסרטון היוטיוב שלה הם כביכול חיקויים לתיקים של לואי ויטון, דיור, ג'קמוס ובלנסיאגה (שלא נראים אמיתיים בכלל אבל שיהיה). מאז צצו עוד מאות אם לא אלפי סרטונים של משפיענים ומשפיעניות אחרים. לכולם אותו השטיק "קניתי X מזויף מ-Y" ונראה שאין לזה סוף. 

משרד הקניין הרוחני של בריטניה ערך סקר בחודשים האחרונים בו נשאלו אלף נשים בגילאי 16 עד 60 מגוון שאלות על הקשר בין הרשתות החברתיות לחיקוים וזיופים.

וכן גם על האופן בו הן תופסות מוצרים אלו. החוקרים מצאו כי רבות מהמשתתפות לא רואות שום דבר רע בקניית מוצרים מזויפים. 17% מהנשים הנשאלות רכשו חיקוים וזיופים בידיעה שמדובר בזיוף. 13% מהנשים גם רכשו את אותן מוצרים בעקבות פרסומים, פוסטים או סרטונים שקידמו מוצרים כאלו ברשתות החברתיות. אך אולי המסקנה המעניינת ביותר בסקר היו ש-18% מהנשאלות "לא מאמינות שזיופים וחיקוים פוגעים בעסקים או במשרות". וכן גם ש-33% מהנשאלות אמרו כי סחר בזיופים וחיקוים הוא אשמתן הבלעדית של המותגים שמתמכרים את הפריטים שלהם גבוה מידי.

תמונה שצורפה לכתב התביעה

העלייה בתופעה מאוד מטרידה חברות גדולות כמו אמזון. שעושות הכל כדי להעביר את המסר למשפיענים ולציבור כאחד כי היא לא תומכת בחיקויים וזיופים. כך לדוגמא בנובמבר 2020 הגישה אמזון תביעה נגד 2 משפיעניות, קלי פיצפטריק וקלי קרג'סי. בטענה שהן "לוקחות חלק בקמפיין מתוחכם של פרסום שקרי". על פי התביעה השתיים "קשרו קשר" עם מוכרים באמזון ועזרו להם להתחמק מהחוקים האוסרים מכירת חיקוים בכך שפרסמו אותן דרכן. איך הן עשו את זה? המשפיעניות העלו פוסטים ברשתות החברתיות בהם הן קוראות למי שרוצה לדוגמא ארנק של גוצ'י. לקנות ארנק שחור פשוט ממוכר א' באמזון ומה שהן באמת יקבלו בדואר יהיה החיקוי המבוקש. לאחר מאבק משפטי של שנתיים התיק נגד השתיים נסגר בהסדר טיעון. בהסדר הן הסכימו לשלם לאמזון פיצוים אשר יעברו לתרומה. וכן גם ישתפו פעולה עם החקירה ויספקו את כל המידע שיש להן. 

ענקיות כמו אמזון מנסות במשך שנים להיתפס כמקום לרכישת 'מוצרי יוקרה' אך מקרים כמו זה של קלי פיצ'פטריק הופכים את הפלטפורמה שלהם ללא אמינה.

במהלך השנים אמזון לדוגמא פתחה מחלקה ייעודית שאמורה להילחם ב"פשעים והפרות" שמתרחשות בפלטפורמה שלה. אך נראה כי זו לא מצליחה לעמוד בקצב של תעשיית הזייפנים המתוחכמים שרותמים אליהם את כוחן של הרשתות החברתיות. וכן גם שאפילו תביעות ענק מפחידות נגד משפיענים שלוקחים חלק במעשה לא מצליחות לכבות את השריפה (רוקסי לדוגמא העלתה סרטון זיופים חדש ממש השבוע!). 

Translate