מערכת החינוך נפגעה קשות בעקבות משבר הקורונה. עשרות אלפי תלמידים נשארים בבתיהם ורק אתמול הצליחו משרד האוצר והסתדרות המורים להגיע להסכם לפיו תתחדש הלמידה מרחוק. אבל מה קורה בבתי הספר לאופנה? איך ממשיכה שם שנת הלימודים וכיצד המשבר משפיע על הסטודנטים בשנה ד׳ שאמורים להציג רק בעוד חודשים ספורים את קולקציות הגמר שלהם?
סמסטר ב׳ עוד לא התחיל ורק לאחר 3 ימים הגיעה ההודעה על סגירת האוניברסיטאות. הסטודנטים שציפו להתחיל את הסמסטר מצאו את עצמם מחכים לתשובה כיצד יתחדשו הלימודים. אבל איך ניתן להמשיך ללמוד עיצוב אופנה בלי להיכנס לסדנאות או לפגוש את המנחים? נראה שלא כמו במערכת החינוך דווקא בתי הספר לעיצוב אופנה הצליחו להתגבר על המכשול בעזרת הלמידה המקוונת. ״לימודים במחלקה שדורשת ביום יום סדנאות עבודה, מאוד מאתגרים במתכונת מקוונת. אבל עשינו המון שיחות בנינו המרצים והבנו שיש לקחת את הסיטואציה הזאת כתהליך למידה בו ניפתח לדברים חדשים.״ סיפרה לנו בשיחה שלי סתת קומבור, ראש המחלקה לצורפות ועיצוב אופנה בבצלאל. ״הקורסים שלנו עוברים בזום גם בהנחיה אישית וגם בקבוצות ואנחנו מעודדים את הסטודנטים ליצור מהמקום בו הם נמצאים״.
אבל לא רק בבצלאל, גם במחלקה לעיצוב אופנה בויצו הלימודים נמשכים כסדרם באופן מקוון. בשיחה עם ראש המחלקה לעיצוב אופנה בויצו חיפה, מירב לביא למדנו שגם אצלהם הלימודים נמשכים כסדרם בניסיון לייצר לסטודנטים אווירה תומכת שתאפשר להם ליצור וללמוד גם מהבית ובתנאי בידוד.
״נערכנו בתחילת המשבר לזהות למי חסר מה ולדאוג לכל סטודנט. השאלנו ציוד, מחשבים ותוכנות לכל מי שהיה צריך. הקמנו גם מוקד תפעול ותמיכה לסטודנטים ומרצים שמקבלים עזרה בכל שעות היממה“. הסטודנטים בויצו נדהמו לגלות בתחילת המשבר שהמחלקה דאגה להכל. ״לפני שבועים שנשיא האקדמיה קרא לישיבה דחופה, הסתכלנו עליו כאילו הוא משוגע. לו היה הכי חשוב שהכל יהיה מוכן לרגע האמת. התכוננו ואכן יצאו הודעות בזמן, הכל עבד כמו שעון והסטודנטים התרגשו לגלות שהכל מתפקד ומתקשר ״
שתי ראשות המחלקות לעיצוב אופנה סיפרו לנו שתוכנית הלימוד אמנם השתנתה במקצת כדי להתאים את המשך הלימודים בצורה מקוונת אבל כן ממשיכים בשיעורים שאפשר כרגיל.
לדבריה של לביא בויצו הצליחו לבנות יחד עם הסטודנטים מערך למידה שמכניס גם ערכים חדשים ושם דגש של קיימות. בבצלאל נראה שתוכנית הלימודים מתקיימת בהתאם גם בצורה המקוונת עם דגש על יצירה מהקיים והסובב אותנו ״המצב גורם לסטודנטים אולי להמציא שיטות עבודה ייחודיות ואחרות לגמרי. פתאום החולצות שרצינו לזרוק הופכות ליריעות בד מהם נעשה סקיצות. במקום לתפור במכונה נתפור ביד או אפילו ננסה להדביק עם דבק״
בלונדון הודיעו רק לפני מספר ימים על כך שעקב משבר הקורונה שבוע אופנת הבוגרים 2020 התבטל. נכון לעכשיו נראה שגם תצוגות ואירועי הסיום של בתי ספר אחרים לאופנה ברחבי העולם יתבטלו מה שישאיר אלפי בוגרים שחיכו לתצוגת הסיום במשך כל התואר בידיים ריקות. בארץ, למרות השמועות דווקא לא ממהרים לבטל את אירועי הסיום של הסטודנטים בשנה ד׳. ״אם זה לא יגמר אחרי פסח אנחנו כן נעשה מה שתכננו אבל בפורמט אחר״ אמרה לנו לביא. ״ניתן לסטודנטים לסיים בצורה הכי מכובדת שיש. כולם עדיין ממשיכים לעבוד כרגיל ואני רוצה שיהיה בדיוק כמו שהם רוצים״.
גם בבצלאל נשמרת האופטימיות ועוד לא ממהרים לצאת בהצהרות או להחליט החלטות גורליות, כך אמרה סתת קומבור, ״מבחינת פרויקטי הגמר, אני נפעמת משיתוף הפעולה של הסטודנטים והמרצים שעובדים יחד באופן מלא ורוצים להמשיך ללמוד ולשמור על שגרה אנחנו ממשיכים עם הפרויקטים ושומרים על אופטימיות נבחן את המצב כל שבועיים.״
מרגש היה לשמוע שב-2 מוסדות הלימוד עומדות ראשות המחלקה מאחורי הצוות שלהן ומודות לכל אחד מהמרצים והמנחים על שיתוף הפעולה והנתינה האין סופית לסטודנטים. האומנות כמו ששמעתם מנצחת גם את הקורונה ולא תעצור את בתי הספר לעיצוב אופנה מללמד לתת וליצור יחד עם הסטודנטים שלהם…