בשנים האחרונות הצליח מוזיאון העיצוב חולון לצד האוצרת יערה קידר להנחיל בארץ תרבות חדשה של תערוכות אופנה. מאז 2018, הם הביאו את האופנה אל קדמת הבמה ונתנו לקהל הישראלי את האפשרות לצלול אל רבדיו. כעת עולה תערוכה חדשה ששואלת שאלה שרובנו שאלנו לא מעט בשנה האחרונה… מהו תפקידה של אופנה כשחושך יורד על העולם?
זו התערוכה הרביעית במספר שאוצרת יערה קידר עם מוזיאון העיצוב חולון, והיא חושפת באופן מעורר השראה את הכוח של אופנה בתקופה של משבר קיומי.
לאחר התערוכות לה ז׳ה טם, רונית אלקבץ (2018). הנשף: אופנה ואסקפיזם (2021). ואלבר אלבז: מפעל החלומות (2022) מגיעה תערוכת אופנה חדשה ומסקרנת. במסיבת העיתונאים סיפרה האוצרת, המרצה והיסטוריונית האופנה כיצד לאורך השנים חשה שסיפורה האישי מונע ממנה לעסוק במלחמת העולם השניה. ולמרות זאת היא בחרה להציג את הנושא לאוצרות מוזיאון העיצוב חולון מאיה דבש. זו לא היססה ובחרה בו שכן לטעמה זו הייתה ההזדמנות " להתבונן אל העבר כדי לשאוב ממנו תקווה ביחס לעתיד".
יחד יצאו השתיים אל מסע מחקר שבדק כיצד תפקדו בגדים ופריטי לבוש בתקופות מלחמה. וזאת דרך סיפורים של נשים שבחרו באופנה כדרך התמודדות עם מציאות בלתי אפשרית. נשים שבעזרת דמיון תושייה ויצרתיות נאחזו בתקווה. "החיים לקחו אותי אל מסע בעקבות גיבורות מעוררות השראה, שראו באופנה ובלבוש דרך להיאחז בחיים ובאופטימיות ברגעים הקשים ביותר של האנושות." מסרה קידר.
תחילת המסע בשנות השלושים באירופה, המשכו בהתרחשויות שטלטלו את העולם. וסופו בתקווה ובהבטחות לעתיד.
בין חללי התערוכה אפשר לראות את הפרויקט ״לתפור היסטוריה מתוך השואה״ מהמוזיאון היהודי של מילווקי. המספר את סיפורה של מעצבת האופנה היהודייה הדי סטרנד, לצד פריטים אישיים מאוסף יד ושם. את סיפורן של נשות העורף האמריקאי והבריטי, וחלל שמוקדש כולו לחיים שלאחר המלחמה. וכן גם בסוף, את סיפורה של שורדת השואה לאה גוטליב, מייסדת ״גוטקס״.
דרך עשרות מערכות לבוש, מאות אביזרים, קטעי וידאו וצילומים מתקופה אחרת הצליחה התערוכה לענות על אחת השאלות המאתגרות ביותר בתעשייה. החללים כולם נוצרו בשיתוף פעולה מופתי של מגוון יוצרים ישראלים מוכשרים. החל מהמעצב והמנהל האמנותי שמואל בן שלום, מעצב האופנה ויקטור (ויוי) בלאיש. מעצבי האופנה מוני מדניק ועידית ברק שיצרו מסעות היסטוריים בתערוכה, המוזיקאי אורן ברזילי שהלחין את פסקול התערוכה. ואפילו מעצב התאורה שי שטרקר ומספר צלמי אופנה ובראשם הצלם האגדי בן לם.
לא פעם נשאלנו מדוע אנחנו בוחרות לעסוק באופנה במדינה בה אין זמן להתעסק ב"מראה" כשכל הזמן יש מלחמות.
השאלה הזו הפכה מאתגרת, קשה ומורכבת יותר מאז השביעי באוקטובר. לא מעט דיברנו פה על המשמעות של התעשייה המקומית והחשיבות שבתמיכה ביוצרים המקומיים. שכן הישרדות כלכלית הייתה חלק בלתי נפרד ממאמץ המלחמה לדעתנו. אך "גיבורות" מצליחה לענות על הדבר בצורה נכונה יותר. כאשר מסתכלים על פריטי לבוש כמו חזייה מאולתרת שנתפרה מבטנת מעיל או תליון שפוסל מלחם. פריטים אישיים אשר הגיעו מאוסף יד ושם. מתחדדת המשמעות של היצירה והיא מקבלת נופך אחר.
כאשר לצידם מכירים לעומק את פועלה של שורדת השואה לאה גוטליב מייסדת גוטקס. ניצחון הרוח והמשמעות של עשיית האופנה מתעצם. גוטליב עלתה לארץ בחוסר כל והקימה אימפריית בגדי ים. העיצובים שלה הופיעו על שעריהם של המגזינים המפורסמים בעולם והיו פריט חובה של דוגמניות על. כאשר בתערוכה מוצגים הדגמים שהיו אהובים על הנסיכה דיאנה. וכאשר המלחמה הנוכחית נוגעת בכל אחת ואחד מאיתנו, לראות כיצד אחרת השפיעה, הניעה וגם הסתיימה… בהחלט נותן תקווה.
התערוכה ״גיבורות ״ במוזיאון העיצוב חולון פתיחה 31.3.2025 עד ינואר 2026 רכישת כרטיסים דרך אתר מוזיאון העיצוב חולון