במשך שנים תעשיית השיווק ברשתות החברתיות פרחה וצמחה בלי כל רגולציה. כולנו כבר רגילים לכך שכל משפיען רשת נותן המלצות ומקדם מוצרים בצורה כזו או אחרת. אבל האם מדובר בפרסומת ממומנת או המלצה שמגיעה מהלב? הרבה מאוד פעמים קשה לדעת במיוחד כאשר אותם משפיענים לא מדווחים, כנדרש בחוק, מתי הם עושים קידום ממומן. וכך מחקר חדש מוכיח כי למרות הקנסות והחוקים למרבית המשפיענים פשוט לא אכפת.
כמה פעמים הלכתם לנסות או רכשתן מוצר שראיתם מישהו ברשת ממליץ עליו בחום. האם לפני שיצאתם לחנות בדקתם אם מדובר בפוסט ממומן?
אם אתם לא עשיתם את זה אז האיחוד האירופי עשה את זה עבורכם. לפחות בכל הנוגע למשפיענים הפועלים באירופה. בשבועות האחרונים מצאה ועדה של האיחוד 576 משפיענים שעוברים על החוק. איך אתם שואלים? בעזרת מחקר מקיף וטכנלוגיה מתקדמת שהצליחה "לסרוק" את החשבונות שלהם. המחקר בדק מי מהמשפיענים המובילים ביבשת מיידע את העוקבים שלו לגבי קמפיינים ממומנים. בעוד חלק עמדו בחוק נרחב נמצא כמציית או מציית מידי פעם… כנגד 358 משפיענים נפתחו חקירות רשמיות. שכן על פי האיחוד הם עוברים על החוק בצורה המצריכה בדיקה מעמיקה יותר.
אבל מה בדיוק הם עשו? על פי החוק באיחוד האירופי על כל משפיען להצהיר ולהיות שקוף בפרסומים שלו לגבי קמפיינים ממומנים. לציין מי החברה שממימנה את הקמפיין, לתת את הפרטים שלו וכן הלאה. זאת במטרה לא להטעות את הצרכנים בשום צורה. והחל מפברואר האחרון עליהם גם לכתוב ממש כמו בארה"ב "ממומן" על כל פרסום שקשור לקמפיין. בנוסף אם משפיען מוכר מוצרים ממותגים שלו הוא חייב להירשם כחברה לכל דבר ועניין. כך לדוגמא, לא יכולה משפיענית למכור מוצרי טיפוח משלה מבלי שרשמה את החברה באופן רשמי במדינה בה היא פועלת. וכן גם העבירה את המוצרים בבדיקות והתקנים של אותה מדינה.
על פי סקר שנעשה בנושא באיחוד האירופי ועליו ענו באנונימיות משפיענים מאינספור מדינות, 97% מהם פשוט לא מצהירים על הקמפיינים.
עוד נמצא כי 78% מהנשאלים הצהירו כי הם עוסקים בזה בצורה מקצועית אך לא מצהירים על כך לרשויות. וכי רק 30% מהם מצהירים בצורה ברורה על הקמפיין הממומן (אם הם כבר מדווחים) בפוסטים שלהם. התחקיר הזה מתפרסם כמה שבועות לאחר הסקנדל הגדול של המשפיענית הגדולה בעולם קיארה פראני עם הרשות להגנת הצרכן באיטליה. בו פראני נמצאה אשמה בהטעייה צרכנית שעלתה לה בקנס של מעל מיליון יורו. ואולי אפילו בנישואים שלה. כי באירופה בחרו כנראה להפוך את המקרה של פראני לתמרור אזהרה עבור משפיענים קטנים יותר.
אך מה המוסר השכל עבורנו הצרכנים? שלמרות שיש "חוקים" שאמורים להגן עלינו מהטעיות כאלו ואחרות עלינו להישאר ערניים. ולקחת בערבון מוגבל כל מה שאנחנו רואים או שומעים עליו המלצות ברשת.