BringThemHomeNow#

"לא אחראי ואפילו מסוכן" – עלילות קניה ווסט בשבוע האופנה בפריז

אני אתחיל מזה שקניה (יה) ווסט הוא אומן מדהים. איש קריאייטיב מטורף, כותב ומוזיקאי מוכשר ועם ויז'ן מיוחד. ולמרות היותו מבין אמיתי באופנה, השתתפותו בשבוע האופנה בפריז הייתה יכולה להיגמר טוב יותר. באירוע שאמור להיות על טהרת האופנה בלבד, הוא הכניס קצת יותר מידי מהויז'ן המיוחד שלו.

בשני האחרון, הציג ווסט את הקולקציה החדשה שלו בפריז.

זו העונה ה-9 במספר של המותג שלו, yeezy (YZY). בתחילת התצוגה נשא נאום בו התייחס לתצוגת עונה 4 של המותג ב-2016. זו שבה הקהל חיכה שעות בשמש. "הייתי בתצוגות אופנה אחרות וגם בהן איחרו. לא ניתן שיתבריינו אלינו או יתייחסו אלינו אחרת בשל איחור." (מי פותח ככה תצוגת אופנה? פשוט תתחיל כבר)

אבל הדבר האבסורדי יותר, הוא שבזמן הנאום לבש וסט חולצה עם הכיתוב "white lives matter". גם על מסלול התצוגה מספר דוגמניות לבשו את החולצה עם הכיתוב. בראיון עמו שפורסם בווג בשבוע שעבר, הסביר יה את הקונספט מאחורי הקולקציה. "אנחנו רק אנשים, מאותו כוכב הלכת. ולעתים, בתיכון, אנחנו מרגישים שאנחנו לא משתלבים. בסיטואציה כזו, יש לנו את ההזדמנות להביע את מי שאנחנו. הקולקציה נשענת על התפיסה שלי לגבי העולם העתידי הזה, החלופי הזה." חייבת להודות שלא הבנתי את הקונספט. אני יודעת לקחת את האמירות של קניה ווסט בערבון מוגבל, וגם עוצרת לפני שמגבשת עליהן דעה, כי רוב הזמן הן לא כאלה מובנות ממבט ראשון.

אבל הפעם, בשנייה שראיתי את החולצות, הרגשתי שמשהו כאן לא בסדר.

להעלות מודעות כלפי אלימות באמצעות עוד אלימות זה לא עובד. וקשה לי לא להיות צינית לגבי מטרת הסלוגן שבחר להשתמש בו, אחרי אמירות מסוימות שלו בעבר. בדרך כלל אני מאוד אוהבת לראות איך הויז'נים השיווקיים שלו משתלבים בעולם האופנה. דוגמת מכירת עיצוביו המשותפים עם בלנסיאגה בשקיות זבל.

אבל הפעם אני לא חושבת שהייתה לזה הצדקה. אין מקום לציניות או גימיקים כשמדברים על נושא כל כך כואב. זו מהסיבה הפשוטה שיש אנשים במדינות מסוימות בארה"ב שבאמת מזלזלים בתנועת ה-BLM. אנשים ש"משיבים" לה באמצעות הסלוגן בו השתמש קניה, בקמפיינים גזענים, מחאות והפגנות. תנועת הנגד הזו יוצרת מצב בו אי אפשר לדבר על הערך של האפרו אמריקאים מבלי להתייחס לערך של הלבנים. ואסור לתת לה במה בעבור שום מטרה.

עורכת האופנה והסטייליסטית ממגזין ווג, גבריאלה קרפה ג'ונסון, צפתה בתצוגה וחלקה את מחשבותיה בסטורי.

לאינסטגרם העלתה צילום מסך בו רואים התכתבות שלה עם חברה. בשיחה הסבירה ג'ונסון שלדעתה ווסט ניסה לדמות עולם דיסטופי עתידי בו אנשים לבנים יהיו בסכנה. ולשם שינוי יהיה צורך להגן על חייהם. היא כינתה את הניסיון הזה כמעליב, אלים ומסוכן. יה לא נשאר חייב וענה לביקורת בצורת פוסט באינסטגרם שלו. גם הוא העלה צילום מסך משיחה עם הקולגה (מעצבת שאף עבדה אצלו בעבר), מואלולה אוגונלסי, בה היא מפצירה בו לא לפגוע בג'ונסון. אך הדבר לא עצר אותו והוא הוסיף והעלה תמונות של ג'ונסון עליהן כתב “this is not a fashion person”. או "Anna Wintour would hate her boots" שלאחר מכן נמחקו. 

מהר מאוד דוגמניות כמו ג'יג'י חדיד, היילי ביבר, עורכים וצלמים עמדו לצד גבריאלה, ולאחר מספר לא מבוטל של שעות גם הגינוי מווג הגיע. הסוגיה נפתרה לאחר פגישה משותפת בסיומה קניה הכריז "GABBY IS MY SISTER". אתמול (ד'), הוא המשיך להתייחס לסיפור בעמוד האינסטגרם שלו עם נזיפה לג'יג'י וחברותיה או לקהל שזעם על החולצות. על כך שהם עומדים מהצד כשנעשה לו עוול – כאשר הקרדשיאנס לא נתנו לו לראות את בתו.

קניה לא מתייחס לעצמו כמעצב, אלא כמפיק.

בראיון עמו שפורסם בווג בשבוע שעבר, אמר שהוא לוקח סימפוניה של רעיונות ויוצר מהם שירים. בשלב הזה, ה"שירים" שלו הם חלק בלתי נפרד מעולם האופנה. בראיון בעבר סיפר קניה ש"אופנה שוברת את ליבו". התשוקה שלו לבגדים החלה כשעבד בתור נער צעיר בגאפ. הוא לא היה יכול להרשות לעצמו לקנות את הבגדים, אבל הסתקרן מהבדים, הצבעים והפרופורציות. מאז אותו נער צעיר, קניה הספיק לעשות שיתופי פעולה אופנתיים עם בתי האופנה הגדולים בעולם. רק החודש הוא ישב בתצוגות החשובות ביותר בפריז ובלונדון ואף פתח (בצורה מרשימה ומדויקת לרוח המותג) את התצוגה של בלנסיאגה. האסנס שלו נראה בכל מהלך במותג האופנה שלו.

עצם העניין לא טבוע באגרסיביות של קניה, אותה אנחנו מכירים. הוא גדול מזה – שבועות האופנה נועדו כדי לעודד מחשבות, דעות ורעיונות, שחלקן הן גם ביקורת.

כל החודש הזה הוא הזמנה לשיח אחד גדול על משמעות האופנה, מה הכוח שלה ולאן היא לוקחת אותנו. ברגע שעיתונאית מרגישה מאוימת לאחר שהביעה את דעתה על דבר שבעצמו שנוי מאוד במחלוקת, נחצה גבול. לא זו המטרה שלשמה התכנסנו.

עולם האופנה לא צריך יותר רעל ממה שכבר יש בו, וקניה ווסט הוא רעיל. בדרך כלל אני לא לוקחת את האמירות שלו מידי ברצינות, אבל הסיטואציה הזו מחייבת אותה. בתצוגה של YZY והסאגה אחריה, היה אפס מהקלאס הדרוש למעמד, ואם קניה רוצה להמשיך להיות מדובר ברמת האופנה העילית הוא צריך גם להעלות את הרמה שלו בהתאם.

Translate