הקרב על סימני המסחר הפך בשנים האחרונות לעקוב מדם. זה לא שהדבר לא היה נפוץ. אלא שעם השינוים הגלובליים והמלחמה באוקראינה נראה שמותגים נואשים לעגן את הסימנים שלהם בחוק. ולא רק במדינות המוצא שלהם אלא בכל העולם. כך כמות הבקשות לרישום סימני מסחר מעבר לים הכפילה את עצמה. ואיתן גם הידיעות על סירובים צורמים. רק השבוע סורבו לואי ויטון והרמס בתביעות ובבקשות מהסוג. ונראה כי יש פה הלך רוח בינלאומי חדש. כזה שלא נותן לחברות חזקות ול מותגי העל לעגן מה שבא להן. אז מה זה אומר?
אתמול הפסיד בית האופנה הרמס בדרישה לרשום את השימוש בצבעים כתום וחום על מוצרי אריזה ביפן.
בית האופנה פנה למשרד הפטנטים היפני, JPO, וביקש בלעדיות על אריזות ומוצרי אריזה המכילים את שילוב הצבעים חום וכתום. אלא שהיפנים לא אישרו את הבקשה הזו. זאת בטענה כי שילוב צבעים לא מסמל או מייצג בהכרח את מקור המוצר. או במילים פשוטות – לא כל מי שרואה כתום וחום ישר אומר "הרמס". על פי משרד הפטנטים היפני אין שום דבר בשילוב הצבעים הזה שמייחד את המותג ממתחריו בצורה שהוא ראוי להיות בלעדי עבורו. בית האופנה הגיש ערעור וקיבל סירוב גם עליו מאוד מהר.
זו לא הפעם הראשונה שבית האופנה מנסה להציג את שילוב הצבעים כסימן המסחר הבלעדי שלו. בפעם הקודמת שפנה אל משרד הפטנטים היפני טען כי השילוב מוכר ומזוהה על ידי קהל היעד שלו במדינה. ועל כן הוא צריך להיות שלו באופן חוקי. בכדי להוכיח את הטענה בית האופנה סקר נשים וגברים מהמעמד הגבוהה במדינה. בגילאי שלושים עד חמישים ושאל אותם מה שילוב הצבעים הזה מייצג. 43 אחוז מהנשאלים אמרו כי שילוב הצבעים על גבי אריזות מסמל עבורם את הרמס. אך הניסוי הזה לא הספיק ליפנים שדחו אותו מבלי למצמץ.
ואם נשים צבעים בצד – בית האופנה לואי ויטון הפסיד השבוע בתביעת סימני מסחר כנגד המותג זאדיג אנד וולטר
ב-2021 הגיש בית האופנה הצרפתי תביעה גנד זאדיג אנד וולטר בטענה שהלוגו המקוצר שלהם (ZV) מחקה אותם ומבלבל צרכנים. בית האופנה טען כי המותג מנצל את השם הטוב שלו והאהדה שצבר לאורך השנים במטרה לעשות רווח. עוד טענו כי הלוגו שלהם ותיק יותר, מוכר יותר וכבר הוכר כסימן המסחר הרשמי של בית האופנה ועל כן באופן חוקי אין לחקות אותו.
בית המשפט אמנם הכיר בעובדה שאכן מדובר בלוגו ותיק ומוכר יותר… אך טען כי הוא לא דומה לזה של זאדיג אנד וולטר. עוד ציין בית המשפט כי מדובר בשני לוגואים שעושים שימוש במונוגרמה. ומונוגרמה היא סוג של גרפיקה שאין לאף אדם, חברה או מותג את האפשרות לרשום כסימן מסחר. מה היא מונוגרמה? עיטור או סמל גרפי המורכב מאותיות, בדרך כלל ראשי תיבות של אדם או חברה, המשולבות זו בזו. בית המשפט פסק לטובת הנתבעים. והטיל על בית האופנה הצרפתי לשלם את הוצאות המשפט שלו.
מה שני הסיפורים האלו מלמדים אותנו? נראה כי בתי המשפט הבינלאומיים בשנים האחרונות לא נותנים ל מותגי העל והקונגלומרטים יותר מדי זכויות. אין אדם שיש לו את היכולת להחליט כי צבע, גרפיקה או צורה היא שלו באופן בלעדי. ובכך היא מאפשרת את התחרות בשוק. את צמיחתם של מותגים קטנים וכן גם מסמנת קו ברור… מה הוא סימן מסחר ומה הוא רק סימן.