ענקית הספורט האמריקאית נייק חווה "ירידה" במכירות כבר זמן מה. אלא שהשנה החולפת היא חוותה גם ירידה תדמיתית. כעת כאשר 2023 נגמרה בצורה עגומה, מנסה החברה לשפר עמדות ולמקסם רווחים וצמיחה בשנת 2024. איך הם מתכוונים לעשות את זה? גל פיטורים ענק ועוד.
ברגעים בהם התעשייה במשבר זה מתפקידו של המנכ"ל המכהן למצוא דרך "למקסם" את החברה.
2023 הייתה שנה ממש קשה לנייק. היא לא עמדה ביעדים שהציבה לעצמה כלל והצמיחה שלה הגיעה רק לאחוז בודד. המכירות שלה השנה אמנם טיפסו בסין אבל חוו צניחה חופשית בשווקים של אירופה וארה"ב. וכך גם המכירות של חברת ההנעלה שלה קונברס, שירדו ב-11% ברחבי העולם. החברה לא מצליחה לשים כרגע את האצבע על הסיבה. האם מדובר בירידה באהדה כלפי המותג נייק וחברותיו? או שהירידה מגיעה ישירות מהמצב האקונומי של הצרכנים? דוגמא אחת שאנחנו יכולים לתת מהשנה החולפת היא אינספור שיתופי פעולה הגרנדיוזים (ראו ערך טיפני) שלא הניבו לחברה את הערך שחיפשה.
אך נראה כי בחברה לא חיכו יותר מדי לנסות ולהבין מה מבין התיאוריות היא הנכונה. ולמרות מכירות של 1.3 מיליארד דולר בשלושת החודשים האחרונים כבר יש תוכנית פעולה. כן, בכירים בחברה הציגו בימים האחרונים את הצעדים שינקטו כדי למזער את הנזקים. לא תופתעו לשמוע שהדבר הראשון ב"צמצום" הוא גל פיטורים ענקי.
מאות עובדים בענקית הספורט הולכים למצוא את עצמם בחודשים הקרובים מחוסרי עבודה וזאת במטרה לחסוך 2 מיליארד דולר.
על פי ההצהרה הרשמית לתקשורת החברה "נוקטת בצעדים לייעול הארגון במטרה למנף את היכולות לאפקטיביות מקסימלית". הצעדים כוללים כמובן גל פיטורים ענק ורוחבי, סגירת מחלקות שלמות בתוך החברה וכן גם שימוש ב… בינה מלאכותית לייעול פנים ארגוני. כל הצעדים הללו יעלו לחברה כ-450 מיליון דולר שרובם ילכו לפיצויים עבור המפוטרים.
בעוד פיטור עובדים יכול להיות צעד קשה, סגירת מחלוקת היא צעד הכרחי לכל חברה. במיוחד בענקיות ספורט ואופנה שמייצרות הרבה יותר מידי פריטים אשר רבים מהם לעולם לא נמכרים. האם סגירת מחלקות אומרת שתהיה גם ירידה בקצב הייצור וייעולו בעתיד? מעניין יהיה לראות אם נייק תוביל את הדרך ליצירת מודל עסקי נכון ומקיים יותר ב-2024.