בעלי עסק ומחפשים מוכרים בנרות? לא מצליחים לאתר עובדים לחנויות שלכם? מסתבר שאתם לא לבד. מדובר בכלל בתופעה רווחת בתעשיית העיצוב והטקסטיל הבינלאומית. בעצם על פי מחקרים מדובר במחסור שמשפיע על 63% מחברות הריטייל בעולם. אבל איך נוצר המצב? ומה עושים הלאה?
בטח לא תופתעו לשמוע שהמחסור בעובדים נובע מחוסר הרצון של הצעירים היום… לעבוד.
כן על פי מחקרים ומאמרים שונים דור ה-Z פשוט לא רוצה לעבוד קשה מבלי לקבל את התמורה הראויה עבור הזמן שלו. שיטת המכירות המיושנת לא מאפשרת לצעירים של היום, לדעתם,.להתפתחות מיטיבה בתחומים והתעשיות בהן העבודה מוצעת. הצעירים של היום גדלו על רשתות חברתיות וחוו את הקורונה על בשרם. הם יודעים שהם יכולים להרוויח כסף מבלי לצאת מהבית ויבחרו לצאת ממנו רק אם זה באמת ישתלם להם.
אותה תודעה מביאה את תחום הריטייל הבינלאומי למשבר אדיר. בו כ-63% מהמותגים עובדים כאשר בערך ממחצית ממשרות המכירה שלהן לא מאוישות. אפילו מותגי יוקרה ענקיים לא מצליחים למצוא אנשי צוות שיעבדו בחנויות של בתי האופנה הגדולים בעולם. הקונגלומורט LVMH לדוגמא פרסם נתון שאומר שהוא יצטרך בשנה הקרובה לגייס לפחות כ-22 אלף עובדים. כשני שליש מהמשרות הללו יהיו למשרות מכירה.
אבל לא רק הצעירים הם הבעיה, אלא גם האקלים האקונומי שמוביל לתופעות שונות שמכבידות על אנשי המכירה.
קחו לדוגמא את מכת הגניבות שמקשה על המותגים והחברות האמריקאיות. בשנת 2021 עבר בקליפורניה חוק המסווג גניבה של פריטים עד שווי של 950 דולר עבירה בינונית. ומאז אפשר לראות עליה יוצאת דופן בגניבות ברחבי המדינה. ולא רק פעילות של אנשים בודדים, אלא טרנד של "ביזה קבוצתית". כזו בה מפרסמים ברשתות החברתיות שעה ומיקום… ומאות אנשים מגיעים ושודדים רשתות ענק יחד. מי נותר בחזית אל מול אותם שודדים? המוכרים שלא מוכשרים ולא אמורים להגן בגופם על סחורה.
אז מה עושים עם התפתחות התופעות הללו? איך מתמודדים איתה המותגים הגדולים?
הופכים אותן משרות למשרות ג'וניור. משמע, מאמצים את הגישה של תעשיית ההייטק. ומציעים משרות מפתח המאפשרות קידום וקבלת ידע מעמיק בנושא. לא עוד "התלמדות" שתיגמר באיך נועלים או איך עושים החזרות בקופה. הקונספט החדש יעניק למוכרים ידע מעמיק בתחום כזה ששווה לקורסים באוניברסיטה. כך מעבר לניסיון יצאו המוכרים והעובדים עם ידע מעמיק על הנושא שעבדו בו. ומידע שיוכלו להשתמש בו בעתיד בתעשיית העיצוב והטקסטיל.
עוד יציעו לעובדים שעות גמישות יותר, מערכות עבודה מתקדמות ששיפרו את תנאי העבודה שלהם ועוד הטבות במותג. עוד גישה שעולה ממאמרים היא ייעול שיטת התגמולים של המוכרים שתאפשר קבלת "תגמולים" על מספר מטלות ולא רק על מכירה. דוגמא מאוד מרשימה לשינוי יצירתי הוא זה של לולולמון. החברה מציעה למורות יוגה ומדריכות כושר להצטרף לחנות ולעבוד בשעות נוחות בהתאם ללוח האימונים שלהן. עוד הן מקבלות שלל הטבות החל ממתנות ובגדים ועד ל"התלמדויות" שהן בעצם חופשות יוקרתיות מסביב לעולם.
נראה כי עולם העבודה משתנה והצעירים רוצים לקבל יותר בתמורה לזמן שהם משקיעים במותג או חברה של אדם אחר. חברות שישכילו לתת נתיבי העסקה ארוכי טווח, ידע מעמיק וגם גמישות תעסוקתית יוכלו אולי לגייס את אלו שלא רוצים להתגייס.