בימים האחרונים הוגשה תביעה רשמית נגד המעצב רואיג’י וילסניור בגין הונאת משקיעים. מאז התפרסמה הכתבה היא מכה גלים בתעשייה וגורמת לאחד המותגים המצליחים בעולם להרבה מאוד מבוכה. בין ההאשמות, מימון חופשות פרטיות, אי דיווח על הכנסות וכן גם אוסף שעונים מדובר. אלא שהתביעה לא הפתיעה רבים ונראה כי מדובר בשיטת פעולה עבור המעצב. הנה כל הפרטים.
לפני כשלושה ימים הוגשה תביעה פדרלית נגד המעצב הדורשת, מעבר לפיצוי כספי, גם את הדחתו מהחברה והתפקיד.
ג'ורג' רוברטסון בעל 20% מהמותג RHUDE הגיש את התביעה וטען כי המעצב משתמש בכספי החברה כדי לממן אורח חיים ראוותני. על פי כתב התביעה וילסניור רכש מכספי החברה חופשות יוקרתיות, טיסות סילון פרטיות ואוסף שעוני יוקרה. אוסף שנעמד ב-100 אלף דולר. הייתם מצפים שאם המעצב המפורסם יעשה כזה דבר הוא לפחות לא יעשה זאת בפומבי. אלא שהוא הציג את כל המפורטים למעלה באופן מאוד פומבי ומאוד רשמי במגוון רשתות חברתיות וראיונות. כך לדוגמא, את אוסף השעונים המדובר תוכלו להכיר מקרוב בכתבה מיוחדת שעשה עליו מגזין GQ ועלה לעמוד היוטיוב שלהם.
עוד נכתב בתביעה כי למרות שהחברה הייתה מכניסה בממוצע כ-30 מיליון דולר בשנה רוברטסון לא היה רואה ממנה כמעט רווחים. היזם השקיע ב-RHUDE כ-50 אלף דולר בשנת 2016 בתמורה ל-20% אחוזי בעלות. כעת הוא טוען כי הוא זוכה לרווחים בסך 41 אלף דולר בשנה בלבד. זאת למרות הכנסות המותג שעולות מעל 8 ספרות. טענה מסקרנת נוספת היא אי דיווח על מכירות מצד המעצב. על פי רוברטסון רואיג'י וילסניור מקיים מכירות וי אי פי מיוחדות למפורסמים. את הרווחים הללו הוא לוקח לעצמו מבלי לדווח עליהם כלל. "הוא [המעצב] מנצל את הכוח והשליטה שיש לו בחברה, במוצרים, בעיצוב, בחשבונות הבנק והדוחות הכספיים כדי להעשיר את עצמו" נכתב.
ברשתות החברתיות לא הופתעו לשמוע על התביעה והעלו את עברו הלא כל כך זוהר ומאוד פומבי של המעצב לכותרות.
רואיג'י וילסניור הוא בן למהגרים פיליפינים שגדל בארה"ב. היינו מצפים כי באקלים העולמי, זה שמקצין והופך אלים המעצב יזכה לשלל גינויים גזעניים. אלא שדווקא מרבית התגובות התייחסו לעבר שלו. שכן משתמשים רבים ציינו כי המעצב היה מדבר בגלוי על כל מה שעשה לפני המותג. בין אם כאשר מכר נעלים מזויפות של המותג BAPE. או איך היה לוקח טיקטים של בתי אופנה גדולים מצמיד אותם לבגדים ומוכר אותם כזיופים. וזה עוד מבלי לציין את התקופה בה היה על פי המשתמשים גונב מחנויות.
"אנחנו מופתעים שהבחור שהיה גונב מחנויות ומוכר את המוצרים, זה שהיה מייצר זיופים של מותגי יוקרה, זה שגנב את כל העיצובים שלו עכשיו גונב גם מהמותג? הוא גנב מוצלח" כתב משתמש אחד בטוויטר. "זה כל כך הגיוני, שום דבר בסיפור הזה לא הסתדר" כתב אחר. בעוד משתמש נוסף כתב"אין פלא שרוברטסון כבר לא נראה לידו, תהיתי מה קרה שם".
מי שחושב שהסיפור והתוצאה שלו ישפיעו רק על המותג טועה. הוא יפגע בעיקר לרעה במיעוטים וההצלחה שלהם בתעשייה.
קחו לדוגמא את המקרה של קירבי ז'אן ריימונד. המעצב האפרו אמריקאי שעמד מאחורי אחד המותגים המפורסמים והמדוברים – פייר מוס. ז'אן ריימונד הצליח במו ידיו לבנות מותג יוקרה ייחודי. כזה שמצליח לעצב בגדים מיוחדים, לעלות תצוגות בעלות משמעות ולייצר הייפ בלתי נגמר. אלא שגם הוא לאורך שנים עשה טעויות. גם הוא התעקש לנהל את העסק בעצמו. והצליח לבזבז את כל הכסף שהשקיעו בו ( לא אחרים מאשר KERING). על מה? על קולקציות שמעולם לא יוצרו, מסיבות שלא היה להן מטרה וצוות דוקומנטרי שתיעד תהליך עיצוב שלא נשא פרי. אז האשימה אותו הקהילה האפרו אמריקאית כי הוא בזבז את ההזדמנות שניתנה לו. ויתרה מכך כיצד וצר לה שם רע שבעתיד יפגע במעצבים צעירים אחרים.
התביעה אולי יכולה להסביר את העזיבה הפתאומית של וילסניור מבית האופנה BALLY. אך האם RHUDE תהפוך לעוד "דוגמא" כמו פייר מוס? אני מקווה מאוד כי העבר הלא כל כך מוצלח של המעצב יעשה את שלו ויצליח להפריד בין היחיד לרבים.