BringThemHomeNow#

המלחמה החדשה – רוסיה מותירה שימוש בקניין הרוחני של חברות המערב

רוסיה פיתחה דרך חדשה ומאוד משונה להילחם בסנקציות של המערב – גניבת קניין רוחני. בשבועות האחרונים יצאה הצהרה מהממשלה הרוסית שאומרת כי חברות ותאגידים במדינה לא מחויבים יותר לעמוד בחוקי הקניין הרוחני או הפטנטים העולמיים. ובכך בעצם כל אדם, חברה או מעצב רוסי יכול להשתמש בעיצובים, פטנטים או סמלים של כל חברה או מותג מערבי מבלי הצורך לבקש את אישורם. אז מה עושים עם זה? איזה אמנה זה מפר? ואיך מתמודדים עם זה המותגים הגדולים? 

הצעד החדש מגיע כתגובת נגד ברורה של הנשיא פוטין לסנקציות שהטיל עליו המערב.

וכן גם ניתן לראות זאת כתגובה אישית וממוקדת לכל חברה גדולה שיצאה נגד רוסיה באופן בפומבי והחרימה אותה. נכון להיום אותם סנקציות ו"חרמות" שראינו בשבועות האחרונים מובילים את הכלכלה הרוסית לפי תהום. על פי הגרדיאן, לפני הפלישה לאוקראינה, הייתה אמורה  הכלכלה הרוסית לצמוח ב-2% בשנה הקרובה. אך עכשיו עקב הפלישה ועלויות המלחמה היא עלולה להצטמצם ב-7% עד 15% עד סוף השנה. הריביות במדינה כבר הכפילו את עצמן, ערך הרובל צנח והמדינה כולה נמצאת, על פי מקורות, ימים ספורים מפשיטת רגל. 

שימוש בקניין רוחני ככלי לחימה לא נראה מאז מלחמת העולם הראשונה. 

בפעם האחרונה שדבר מהסוג נראה היה במלחמת העולם הראשונה. אז ארצות הברית העבירה את חוק ה"סחר עם האויב" שנותן לה את האפשרות להחרים פטנטים וקניין רוחני של מדינות אויב. מיד לאחר שעבר החוק השתמשה בו ארצות הברית כדי להחרים את הפטנט ל…אספירין. מסתבר כי התרופה היתה בכלל המצאה גרמנית של חברת באייר. בסוף המלחמה נתנה גרמניה, בהסכמי ורסאי, את סימן המסחר של האספירין לארה"ב, צרפת, אנגליה ורוסיה. והנה 100 שנים לאחר מכן בוחרת רוסיה להשתמש ב"כלי" השנוי במחלוקת שוב. אך הבחירה הזו מפרה את ההסכמים הבינלאומיים של ארגון World Trade Organization בו חברות רוב מדינות העולם ומגן מפני אירועים כאלו בדיוק. 

ארגון WTO הוא ארגון בינלאומי המבוסס על הסכמים פרטיים בין מדינות שמטרתו על פי ויקפידיה, "ניהול ויישום הסכמי סחר בין מדינות". מדינות החברות בו מחויבות לפועל על פי חוקיו והסכמיו וכן גם לפתור את סכסוכי הסחר שלהן דרכו. כך במצב אליו נקלענו היום, מותגים יוכלו לקחת את המדינה הפוגעת לבית המשפט של הארגון. אלא שעל פי מאמר על הנושא ב-TFL, בהסכמים, ישנו סעיף הנותן למדינות את האפשרות גם להגן על עצמן. באופן שנראה להן לנכון. במידה והן מרגישות שיש חשש ביטחוני סביר בעת מלחמה.  על פי המאמר הסעיף הזה מעולם לא היה בשימוש… מאז פרוץ המלחמה באוקראינה ביקש הנשיא זלנסקי לא פעם להוציא את רוסיה מהארגון. אך צעד זה יביא גם לכך שרוסיה תוכל לעשות מה שעולה על רוחה מבלי להיות חייבת דין וחשבון לאף מדינה או תאגיד.

תמונה מ-The fashion Law
ומה קורה היום? על פי המאמר ב-TFL כבר הוגשו ברוסיה מגוון רחב של בקשות לרישום סימני סחר של המערב. 

חלק מהבקשות לרישום נעשו תחת שמות של מותגים חברות ותאגידים גדולים. אאודי, שאנל, דיור, אדידס, נייק, מקדונלדס. אלו הם רק חלק מהמותגים המערביים ברשימה ארוכה של בקשות שמחכות לאישור במחלקה הפדרלית לקניין רוחני ומסחר ברוסיה. החוק הרוסי מסתבר מאוד הפכפך וחברות שיגיעו למצב בו יאשרו שימוש לא חוקי בסימני המסחר שלהן יכולות למצוא עצמן ב"אזור מלחמה" חדש לגמרי. בעוד מותגי מזון יכולים להיות מעט יותר רגועים (אולי זה קל לגנוב את השם מקדונלדס אבל קשה לשחזר את האוכל) רבים בעולם צופים צמיחת שוק חדש של חיקויים בעיקר בשוק האופנה והעיצוב. שכן הממשלה הרוסית מנסה לעשות הכל כדי לפצות על האובדן שיצרה. ולמותגים הגדולים? אין שום יכולת לעצור את מה שהולך לקרות.. 

החשש מפגיעה בקניין רוחני וסמלי מסחר היא חלק בלתי נפרד מהעולם המודרני. אבל נראה שבעת מלחמה הוא הופך לכלי מלחמה לגיטימי. כל שניתן עכשיו לעשות הוא לחכות לראות מה תעשה המחלקה הפדרלית לקניין רוחני ומסחר ברוסיה. וגם לשמוע איך ההמבורגרים של הפייקדונלדס יצאו… 

Translate