שעות בודדות. זה היה הזמן שעבר מרגע פרסום התחקיר של Channel 4 הבריטי על ניצול העובדים של SHEIN ועד להשקת קמפיין הגרין וושינג הנוצץ שלהם. זה שאמור היה לנתב את תשומת הלב אל העשייה "המקיימת" של המותג. על מה מדובר? בעוד רבים בעולם מפיצים את הנתונים המטרידים שהתגלו ענקית האופנה האולטרה מהירה בחרה להשיק פלטפורמת ריסייל (מכירת יד שניה). וכך במקום להנמיך את הלהבות האש התפשטה. הנה סיכום של כל מה שקרה אתמול…
אתמול התפרסם תחקיר חדש של Channel 4 הבריטי שחשף את כיצד העובדות.ים במפעלים המספקים לחברה עובדים בתנאים המפרים זכויות אדם ועבודה בסיסיות.
התחקיר הצליח להביא תיעוד רשמי ראשון למתרחש במפעלים המספקים את הפריטים אותם מוכרת ענקית האופנה האולטרה מהירה. על פי ממצאיו העובדים עובדים 7 ימים בשבוע כ-18 שעות ביום וזוכים ליום מנוחה אחד בחודש. התשלום שהם מקבלים על פריט הוא אפסי (בערך 13 אגורות) ובכדי לקבל את שכרם עליהם לעמוד במכסה יומית מטורפת של ייצור 500 פריטים ביום. כל אלו מנוגדים לחוק הסיני וכן גם לאמנה של חברת SHEIN. אמנה המתחייבת לעבוד רק עם מפעלים המעסיקים את עובדיהם בצורה חוקית ובתשלום “הוגן”.
זו לא הפעם הראשונה שענקית האופנה האולטרה מהירה מסתבכת וזוכה לכותרות שליליות.
רק לפני חודשיים דיווחנו לכן ולכם כאן על הלקוחה שהורעלה ממוצרי החברה והובהלה לבית החולים לאחר שאיבדה תחושה ב-2 ידיה לאחר שימוש במוצרי הציפורניים שקנתה. בחודש יוני האחרון אף כתבנו ממש כאן על על עוד ניסיון אקסטרווגנדי של החברה לשקם את התדמית שלה בדמות “תרומה” אסטרונומית למען המאבק בזיהום הטקסטיל. וזה עוד מבלי לציין את פרצת האבטחה שפגעה בעשרות מיליוני משתמשים ברחבי העולם עליה החברה נקנסה בכמעט 2 מיליון דולר ממש בשבוע שעבר…
שעות ספורות לאחר פרסום ממצאי התחקיר החברה השיקה את הזירה למכירת יד שניה באפליקציה שלה
הפיצ'ר החדש, SHEIN Exchange, שזמין כעת למשתמשים בארה"ב בלבד אמור לעזור לחברה להיות יותר "מעגלית". המטרה? לעזור לקהילת שיאין למכור את פריטי המותג הלא רצוים בצורה נוחה ומהירה. לקדם צריכה נבונה יותר ולהאריך את חיי המוצרים שכבר נמכרו. הפיצ'ר נשען על טכנולוגיה של חברת Treet שמפתחת טכנולוגיות ריסייל עבור מותגים גדולים. אך מגזין ווג ביזנס טוען בכתבה חדשה כי מדובר לכאורה בצורה מתוחכמת להרוויח בפעם השנייה ממכירת מוצרי החברה על ידי לקוחותיה. שכן הפלטפורמה מאפשרת למכור את מוצרי המותג ה"ישנים" בעמלות מיזעריות לעומת פלטפורמות ריסייל אחרות. אלא שיוזמות כאלה לא יצליחו לצמצם את היקף הייצור והצריכה המזהם שהחברה מקדמת. ומדובר בעצם קמפיין גרין וושינג ראוותני למודל רווח חדש של החברה.
אך הרשת גועשת ונראה שרבות ורבים לא קונים את הניסיון להעלים את עוולות ממצאי התחקיר שהתפרסמו
תגובות זועמות התפרסמו וקראו להחרים את המותג וכל מי שתומך בו באופן גלוי ברשתות החברתיות. "מזעזע, אני מתכוונת לעשות אנפולו לכל משפיען או משפיענית התומכים במותג." כתבה גולשת אחת. רבים אחרים העלו טענות על המיזם והעיתוי בו הושק. "הם כל כך נואשים להיראות טוב אחרי שהאמת נחשפה. איך זה ישנה את כמות הפריטים שהם מייצרים?". עוד נפתח דיון מעניין על הקונספט של מכירת יד שנייה של פריט שמלכתחילה נמכר במחיר אפסי ויוצר באיכות ירודה. "למכור ביד שניה פריט שלא שורד 3 כביסות?" כתבה גולשת אחת. "לפריטים שלהם בכלל אין ערך. ריסייל לא אומר מעגליות! אתם רק מתדלקים את התיאבון של אנשים וגורמים לרכוש שוב ושוב ושוב. שום דבר מזה לא אומר עסק מקיים!"
על פי תחקיר של עיתון הגרדיאן הבריטי, ניצול העובדים שנחשף אתמול הוא לא חדשות. ב-2021 כבר התפרסם תחקיר שכזה. ואם כבר, ניתן ללמוד מהתחקיר הנוכחי, כי שום דבר לא השתנה מאז השנה שעברה. שכן גם אז התחייבה החברה לשנות את המצב. יש לציין כי השווי של חברת SHEIN גדול מזה של חברת H&M ו-ZARA יחדיו. על פי פרסומים הוא עובר את רף ה-100 מיליארד דולר. היא מעלה לאתרה כ-300 אלף עיצובים ופריטים בשנה ומוכרת בכל העולם. עכשיו עלינו לשאול את עצמנו… האם אנחנו יכולים להמשיך להאמין לגרין וושינג? האם אנחנו יכולים להמשיך ולהעלים עין?