תצוגת הבוגרים של המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר 2021 יוצאת לדרך – הכל מוכן לקראתם, המעצבים המוכשרים נרגשים. עיתונאים, בוגרי שנקר, חברים ומשפחות של המעצבים ומוזמנים נוספים הגיעו לצפות. וכמובן לצלם את התצוגה שהבוגרים השקיעו בה זמן, יצירתיות ומשאבים רבים. התצוגה בחסות חברת ״קסטרו״ ובהובלת ראש המחלקה אילן בז׳ה. מנחת הערב שלמור שטרוזמן לובשת שמלה של שחר אבנט בוגרת שנקר בעצמה.
רק דבר אחד לא כל כך מסתדר לי – איך זה שמתוך 34 קולקציות וכ-40 דוגמניות ודוגמנים לא צעד.ה על המסלול אפילו דוגמנית או דוגמן אחד מעל מידה 38. אעיז ואומר אפילו 36? רגע אז עכשיו בטח תגידו לי – אבל עמית זה לא העיקר. העיקר הוא שהמעצבים הצעירים העלו את פרויקט הגמר שלהם בהצלחה ושיש מעצבים ישראלים מוכשרים כל כך שהם העתיד של האופנה הישראלית. נכון?
אז לא נכון. עם כל הכבוד לבוגרי המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר ולא מתוך זלזול בכישרון או בעבודה הקשה שלהם, הגיע הזמן שנתקדם ביחד עם העולם כפסע מ-2022 ונשאיר את הימים בהם ״גיוון״ הייתה מילה גסה מאחור. בואו נדבר קצת נתונים, יותר מ-60% מהנשים מעל גיל 20 בישראל הן במידה 42 ומעלה. יותר מ-40% מהגברים בישראל מעל גיל 20 הם במידה XL ומעלה. אז כשבית הספר המוביל לאופנה בישראל מעלה את תצוגת הבוגרים השנתית, האם זה יותר מידי לבקש ממנו לדאוג לייצוג של פלח אוכלוסיה גדול כל כך בישראל? האם זאת בקשה גדולה מידי להציע לשנקר לקחת עמוד מהספרים של המעצבים והתצוגות הגדולות בעולם כמו – אלכסנדר מקווין, פנדי, מייקל קורס, ולנטינו, אוסקר דה לה רנטה, שאנל, ורסאצ'ה והרשימה ממשיכה.
אני יכולה להבטיח לכן.ם שאני לא היחידה שחוסר הגיוון בתצוגה נראה לה מעורר פליאה ביותר.
לורן שטרן אקטיביסטית דימוי גוף, כתבת ודוגמנית מברכת את הבוגרים אך שואלת- מדוע? “יחסית למוסד לימודים בעל שם ידוע גם בזירה העולמית אתם ממש לא מתקדמים ומובילים בבחירת הדוגמנים והדוגמניות שלכם.״ היא אומרת וצודקת. אוראל אלוש בן שלום שחקן, דוגמן ופעיל בתחום דימוי הגוף החיובי בדגש על שינוי תפיסה בכל הקשור לדימוי גוף גברי. ״לא ממש ברור איך לא צעד אף לא דוגמן שמן אחד על המסלול.״
כדי לרדת לשורש הבעיה ולהבין מה הסיבה לכך שבמוסד גבוה ללימודי אופנה בארץ, בעל שם עולמי התצוגות נשארו בשנת 1990. פניתי לכמה מבוגרות ובוגרי שנקר שביקשו להישאר בעילום שם ואלו הדברים שעלו משיחתינו:
כל התלמידים חולקים ביניהם את הדוגמניות והדוגמנים שהמחלקה מספקת להם ובדרך כלל מגיעים מאותה הסוכנות. התלמידים לא עובדים ולא יכולים לבקש לעבוד עם דוגמנים קבועים, ולא יודעים אילו דוגמנים יסופקו להם לכל שלב בפרויקט הגמר. לכן תופרים במידות אחידות כדי שהתיקונים שיצטרכו לבצע יהיו מינורים ככל האפשר. למחלקה יותר נוח וזול לעבוד עם סוכנות אחת בה דוגמניות ודוגמנים באותה המידה מאשר עם מגוון מידות וגבהים. בעבודה עם דוגמניות ודוגמנים במידות מיד עד פלאס סייז יש יותר משתנים, וצורות הגוף השונות משפיעות על השינויים שיצטרכו לבצע בדגמים. כלומר יותר עבודה לסטודנטים ויותר השקעה של המחלקה.
המחלקה עצמה לא דואגת לסטודנטים לדוגמניות ודוגמני מיד עד פלאס סייז או לגיוון כלשהו לצורך העניין. אם הסטודנטים מעוניינים לעצב במידות אלו עליהם לדאוג לכך בעצמם. והמחלקה תפצה אותם אחר כך על שנדרשו לשלם לדוגמניות והדוגמנים שבחרו. תהליך זה לא פשוט ומקשה על הסטודנטים שגם ככה נמצאים בלחץ עצום בתהליך פרויקט הגמר שלהם. הבירוקרטיה הכרוכה בכך גורמת להרבה מהסטודנטים לוותר על רעיון הגיוון עוד לפני שהתחילו. לפי הדברים של חלק מהבוגרים המחלקה לא דוחפת אותם להשתמש במגוון מידות וייצוגים.
למרות זאת היו לאורך השנים סטודנטים שכן בחרו להשתמש בדוגמנים או א.נשים מגוונים ומייצגים לפרויקט הגמר שלהם. אלו ידעו מההתחלה שלא יוותרו על כך וזה היה חלק משמעותי מתהליך היצירה שלהם. בוגרת שנקר הראשונה שהצעידה פלאסיות על המסלול בתצוגת הגמר שלה היא לא אחרת מאשר רתם לויתן. מיד לאחר סיום הלימודים לויתן פתחה את המותג שלה רתמה בו היא מייצרת באופן אקסקלוסיבי אופנת נשים למידות 42-56. רתמה מלבישה את נטע ברזילי, שמחה גואטה, קרין גורן ועוד רבות וטובות.
גם השנה התכוונו חלק מהסטודנטים להשתמש בדוגמניות פלאס בפרויקט הגמר שלהם ולהציג עליהן את הדגמים על המסלול. אבל בשל קשיים בירוקרטים ובכדי להספיק לסיים את פרויקט הגמר בזמן החליטו לוותר על הרעיון ולהשתמש בדוגמניות ובדוגמנים שהמחלקה הציעה.
בשורה התחתונה: מי שרוצה יכול.ה ומצליח.ה ליצור גיוון בפרויקט הגמר שלהם. השאלה היא כמה זמן, כסף ומשאבים מוכנים להשקיע הסטודנטים וגם המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר כדי להביא את התצוגות שלהם לשנת 2021? בראיית המצב הנוכחי – כנראה שלא הרבה. אני לא תלמידה בשנקר ואין לי שאיפה ללמוד שם, אבל אני בטוחה שזה מוקד שיכול לייצר שינוי כל כך משמעותי בעולם האופנה מהשורש. וכרגע ההזדמנות הזאת מתבזבזת. אני לא מפנה אצבע מאשימה כלפי אף אחד. אבל מקווה שיצרתי חוסר נוחות בקוראי הכתבה ובמיוחד חשיבה עמוקה יותר לגבי ההחלטות שלכן.ם בעתיד.
תגובת שנקר: ״המחלקה לעיצוב אופנה בשנקר מעודדת מגוון מודלים רחב ומחנכת לליברליות ופתיחות מחשבתית. ניתן לראות ביטוי לכך לאורך השנים בהן צעדו על מסלול כלל המגדרים, הגילאים והגזרות. המחלקה לעיצוב אופנה עובדת עם כלל הסוכנויות, ולכן יכולה להיענות לכל בקשה מצד הסטודנטים, כך היא עושה וזוהי מורשתה. בשנים קודמות וכן בשבוע האופנה האחרון שולבו בתצוגת האופנה דוגמנים ודוגמניות במידות גדולות, וזאת בהתאם לבקשות הסטודנטים ולקולקציות שלהם. השנה כמו בכל שנה, הסטודנטים פנו למחלקה עם אופי המודלים המבוקש, בהתאם לאופי הקולקציה ולחזון האומנותי שלהם כמעצבי אופנה צעירים ומבטיחים. גם השנה הסטודנטים שלנו הראו פתיחות מחשבתית והובלה, כשהם ליהקו דוגמנים ודוגמניות מהקהילה הטראנסית ומכל הגילאים.״
אסיים בטעם טוב ואציג בפניכן כמה מהמעצבות הישראליות האהובות עליי. הן בוגרות המחלקה בשנקר ומייצרות בגדים למגוון מידות:
RETEMA טווח מידות: 42-56
Rayo Swim טווח מידות: XS-2XL
Kesh Limited טווח מידות: XS-4XL
Shahar Avnet טווח מידות: XS-2XL
Ofnat Bracha טווח מידות: XS-2XL