BringThemHomeNow#

הבגדים ש"תרמנו" ממשיכים להישטף לחוף והמותגים שנמצאו שם יפתיעו אתכם

היום אנו מבינים את ההשלכות של צריכה זולה וכן גם את מסלול חייה. החל מהייצור העודף במפעלים במזרח ועד שהיא מסיימת את חייה במדינות עולם שלישי. ואם עד היום חשבנו שם היא רק נשרפת, נטמנת או במקרה הכי טוב נמכרת. הסיפור של היום יעשה לכם לחצים בחזה. חלק גדול ממנה, זה שאי אפשר לעשות איתו כלום נזרק לא פעם לים ונשטף לחופים. ואתם לא תאמינו מי הם המותגים שמוצרי הטקסטיל שלהם מסיימים כך את חייהם. 

תחקיר חדש של OR foundation תיעד לאורך תקופת זמן ארוכה את מוצרי הטקסטיל שנמשו מהים בגאנה במטרה למצוא מי הם אותם מותגים שהפריטים שלהם נזרקים לזבל. 

במסגרת ניקיון החופים של העמותה בגאנה מגיעים מתנדבים בשעות השפל לנסות ולמשות פסולת טקסטיל מהים. על פי העמותה סבך הטקסטיל שצריך למשות קשור אחד בשני ויוצר הררי פסולת מתחת לפני הים. בדרך לוקח ל-10 אנשים כשעה להצליח ולהוציא חתיכה אחת אדירת ממדים מהים. באותו זמן או לאחר הפינוי מנסים המתנדבים לזהות תגיות ולתעד את בזמן איסוף הפסולת את הפריטים. לרוב אותם פריטי טקסטיל עוברים כל כך הרבה עד שהם מגיעים לים שלא נותר מהם הרבה. והתגיות מצליחות "לשרוד" מעט מאוד פעמים אם בכלל. 

אי אפשר להתעלם מהעובדה כי פסולת הטקסטיל שנשטפת אל החופים… היא הזבל שלנו. בעמותה מכנים את התופעה הזו "קולוניאליזם הפסולת". ההגדרה הזו מתייחסת לקבוצה של אנשים (לרוב המערב) שמשתמשים בפסולת וזיהום כדי לשלוט על קבוצה אחרת של אנשים והמולדת שלהם.  על פי נתונים בכ-30% מסך התרומות העולמי נמכר למדינות עולם שלישי. בין היתר למקומות כמו שוק בגדי היד שנייה בקאנטמנטו שבגאנה. שוק שמקבל בממוצע כ-15 מיליון פריטי טקסטיל באיכות ירודה בשבוע. מתוכם 40% לא ראויים לשימוש ומגיעים לזבל או ניחשתם נכון… לים. 

העמותה תיעדה לאורך הקיץ את שלל המוצרים שמגיעים לחופיה ובדקה אלו מותגים הם "הנשטפים" ביותר

במקום הראשון, לקיץ 2023 יש לציין, מדובר בחנות הכולבו מרקס אנד ספנסר. שכ-5.4% מהטקסטיל הנשטף לחוף היה פריטי טקסטיל שלה. במקום השני והמאוד מפתיע מדובר בלא אחרת מאשר ענקית האופנה הגרמנית אדידס. אדידס זכתה להיות 3.3% מההטקסטיל במים. וכך מתוך 604 התגיות שנמצאו כ-20 היו שלה. אל המקום השלישי הגיע מותג האופנה ג'ורג' שנמכר בסופרים בבריטניה. 

במקרה של המקום הראשון והשלישי ברשימה מדובר באופנת וויט לייבל. אופנה שמיוצרת במזרח ונמכרת במחיר נמוך מאוד ברחבי אירופה. ניתן להסיק כי בין הפריטים שנשטפו לחופי גאנה, לא שרדו והפכו לשאריות בדרך יש עוד מאות אלפי פריטים של מותגי אופנה אולטרה מהירה כמו שיין או בוהו. במהלך החודשים שנערכה הבדיקה נמצאו עוד מגוון תגיות של פריימרק, בוהו, נקסט, ניו לוק, קרטרס, פומה ואפילו נייק.  

כעת העמותה דורשת מאותם מותגים לפרסם את כמויות היצור שלהם לציבור במטרה להראות כי התעשייה ממשיכה למרות כל המודעות לייצר הררי טקסטיל שאין בהם צורך. וכן גם מנסה להעיר אותנו הצרכנים למצב הבלתי אפשרי שנוצר מה"תרומות" שלנו.

Translate